Pentru al doilea an consecutiv, Teatrul Nottara se alătură proiectului „Noaptea muzeelor”, prin organizarea a trei evenimente separate, desfășurate sub numele „Noapte albă la Nottara – ediția a II-a”.
În acest an, Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 18 mai, iar programul evenimentelor de la Teatrul Nottara este:
Între orele 20.00-24.00, vor avea loc tururi ghidate în expoziția „Origini / Repere – o călătorie în istoria Teatrului Nottara”, ce documentează perioada 1942-1983 și punctează etapele importante de dezvoltare și de evoluție ale acestei instituții. Este o călătorie în timp, prin care ne întoarcem la contextul socio-istoric al epocii în care s-a născut ideea construirii acestei clădiri, planurile pentru care era destinată inițial, cum s-a transformat de-a lungul unei epoci complicate și sub mai multe regimuri politice.
Este un proiect inedit în spațiul teatral românesc, al cărui scop este să facă mai bine cunoscută istoria clădirii de pe Bulevardul Magheru și povestea Teatrului Nottara. Teatrul Nottara va organiza și în acest an tururi ghidate în expoziție, în cadrul cărora participanții vor vizita și o parte din culisele teatrului și vor putea descoperi astfel mecanisme și mistere din spatele scenei.
De la ora 01:00, la Sala „Horia Lovinescu” se vor auzi ritmurile muzicii avant-pop jazz ambient a celor de la Kadjavsi. De la ora 02:00, Cristina Juncu își va delecta publicul cu muzica pe care a creat-o pentru diferite spectacole, într-un concert care va avea loc la Sala „George Constantin”.
Intrarea este liberă la toate evenimentele, în limita locurilor disponibile.

Teatrul Nottara participă, alții nu!
Teatrul Nottara se înscrie în rândul instituțiilor care vor participa la Noaptea Muzeelor. Aceasta deoarece există și instituții care nu vor participa, ediția din acest an a Nopții Muzeelor fiind marcată de proteste.
Evenimentul Noaptea Muzeelor din acest an va aduce cu sine cel mai mare protest al muzeelor din România, din 1989 și până în prezent. Multe muzee din ţară nu apar în program. Noaptea Muzeelor din acest an, cea de-a 20-a ediție a evenimentului cultural, va aduce cu sine cel mai mare protest al muzeelor din 1989 până în prezent, potrivit coordonatorului Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), Dragoș Neamu.
Dragoș Neamu a subliniat faptul că multe muzee din ţară nu apar în programul Nopţii Muzeelor 2024. Reprezentanții acestora vor protesta în Piața Victoriei, cerând creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre. Reprezentantul RNMR a adăugat că mai sunt și alte probleme ce țin de investiţii şi de o anumită atenţie particulară ce trebuie să fie acordată unei instituţii esenţiale pentru mintea şi educaţia unei naţiuni.
„Au existat multe acţiuni de lobby, eforturi mari făcute de unii oameni, prea puţini, care iubesc sincer muzeele şi se dedică pentru ele sacrificându-şi propria comoditate şi interesele personale. Îi regăsiţi şi în Sindicatul CulturMedia şi în Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi la Ministerul Culturii”, a precizat Dragoș Neamu.

Multe muzee vor participa la Noaptea Muzeelor
Pe de altă parte, Dragoș Neamu a menționat că vor exista şi multe muzee şi entităţi culturale care vor participa la eveniment. El a precizat că susţine deopotrivă acest demers, întrucât publicul trebuie să se bucure de un eveniment care se întâmplă o singură dată pe an şi pe care-l aşteaptă cu mare nerăbdare. De asemenea, el a subliniat că există muzee, dintre care unele private, care nu sunt afectate de aceste probleme sociale din comunitate, au alţi ordonatori de credite sau, pur şi simplu, au alte viziuni privind relaţia lor cu publicul şi cu instituţiile statului.
„Noaptea Muzeelor nu este un eveniment exclusiv al muzeelor din subordinea Ministerului Culturii sau al Primăriilor şi Consiliilor judeţene din ţară, este al tuturor tipurilor de muzee, iar organizatorii au nişte obligaţii faţă de toţi cei care reprezintă acest sector şi faţă de statutul de organizator şi de partener oficial în România al Nopţii Europene a Muzeelor.
Sunt foarte multe nuanţe la mijloc ceea ce face extrem de complicată aprecierea obiectivă a situaţiei mai ales când la mijloc există multă frustrare, umilinţă, dezamăgire, dar şi lipsă de cunoaştere, de empatie şi de înţelegere. Nu încerc să conving pe nimeni de nimic, iar aici explic lucrurile pentru cei din afara comunităţii muzeale”, a scris Dragoş Neamu pe pagina lui de Facebook,
Amintim că sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Citiți și: Noaptea Muzeelor ținta nemulțumirilor în România. Cine vrea să o suspende