Lingvistul american Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi intelectuali ai ultimelor decenii, a devenit ținta unor zvonuri false, care au propagat știrea că ar fi murit.
Chomsky a fost externat marţi dintr-un spital din Sao Paulo, Brazilia, şi îşi va continua „tratamentul” la domiciliu, a anunţat instituţia medicală, dezminţind zvonurile false cu privire la moartea acestuia, potrivit AFP. Spitalul Beneficencia Portuguesa de Sao Paulo a precizat într-un buletin medical remis AFP că „pacientul Avran Noam Chomsky a fost externat pentru a-şi continua tratamentul la domiciliu”, fără a oferi alte detalii.
Comunicatul spitalului a fost publicat după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii fără sursă cu privire la moartea intelectualului, în vârstă de 95 de ani. „Nu este adevărat, el este bine”, a scris soţia sa, Valeria Chomsky, drept răspuns la un e-mail adresat de AFP. Potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, Noam Chomsky a fost spitalizat în oraşul brazilian după ce în luna iunie a anului trecut a suferit un accident vascular cerebral care i-a afectat partea dreaptă a corpului.
Noam Chomsky a devenit o figură centrală a secolelor XX şi XXI
Valeria Chomsky este braziliană, iar cuplul deţine din 2015 o reşedinţă în acest oraş. Considerat fondatorul lingvisticii moderne, Chomsky a susţinut în cartea sa „Syntactic Structures” din 1957 că limbajul este o facultate înnăscută şi că „gramatică generativă”, un set de reguli universale ale limbajului, este înscrisă în creierul uman.
Chomsky a devenit, însă, o figură centrală a secolelor XX şi XXI îndeosebi datorită rolului său de intelectual angajat în critica sa radicală la politicii externe a Statelor Unite şi a Israelului, precum şi a mass-media.
Acest opozant al Războiului din Vietnam şi al invaziei americane în Irak s-a apropiat, de asemenea, de lideri latino-americani de stânga, precum Fidel Castro, Hugo Chavez şi actualul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.
Timp de mulţi ani, Noam Chomsky a fost membru al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), iar în prezent este profesor emerit de lingvistică la Universitatea din Arizona. Chomsky (1928) este cunoscut pentru teoria gramaticii generativ-transformaționale și pentru contribuțiile semnificative pe care le-a adus în domeniul lingvisticii teoretice (gramatica universală), revoluționând întreg sistemul lingvistic modern prin enunțul modelelor generative.
Pe lângă munca sa academică valoroasă avută în domeniul lingvisticii, Chomsky s-a remarcat în toată lumea și prin activitatea politică și mai ales poziția critică la adresa politicii duse de Statele Unite ale Americii (condamnând, în special, implicarea SUA în războiul din Vietnam) dar și a altor guverne.
Noam Chomsky și pasiunea sa
Noam Chomsky s-a născut la 7 decembrie 1928, în Philadelphia, Pennsylvania, interesul pentru limbaj fiindu-i stârnit de tatăl lui, un erudit evreu care l-a intordus în complexitatea limbajului încă de la o vârstă fragedă. Chomsky a continuat să studieze lingvistica la Universitatea din Pennsylvania, unde și-a obținut doctoratul în 1955, apoi a urmat studiile facultății Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a și fost profesor de lingvistică și filosofie timp de peste o jumătate de secol.
Cea mai importantă contribuție a lui Chomsky avută în domeniul lingvisticii este teoria sa despre gramatica generativă care susține că ființele umane vin pe lume cu o capacitate înnăscută de a dobândi un limbaj. „Dezvoltarea limbajului la individ trebuie să implice trei factori: dotarea genetică, care stabilește limitele pentru limbile realizabile, făcând astfel posibilă achiziția limbii; date externe, convertite în experiența care selectează o limbă sau alta în cadrul unei game restrânse; principii care nu sunt specifice facultății limbajului”.
Potrivit lui Chomsky, creierul uman conține un set de reguli sau principii care sunt universale pentru toate limbile și care ne permit să producem și să înțelegem un număr infinit de propoziții.
Chomsky și-a stabilit teoria lingvistică în 1965, odată cu „Aspecte ale teoriei sintaxei”, iar în 1975, cu „Structura logică a teoriei lingvistice”. Lucrările ulterioare din domeniul științelor cognitive i-au susținut afirmațiile. Influența lui Chomsky asupra lingvisticii este similară cu cea a lui Charles Darwin asupra evoluției și biologiei, ideile sale având implicații logice semnificative pentru diverse subiecte din psihologie și se extind, de asemenea, la științele cognitive, antropologie, sociologie și neurologie.
A primit o bursă de onoare în cadrul Societății Literare și Istorice
În 2005, Noam Chomsky a primit o bursă de onoare în cadrul Societății Literare și Istorice, doi ani mai târziu, în 2007, oferindu-i-se titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Uppsala. În 2008, a fost onorat cu Medalia Prezidențială, iar din 2009, Chomsky a devenit membru de onoare al Asociației Internaționale a Traducătorilor și Interpreților Profesioniști.
Chomsky a fost asociat cu Noua Stângă, o mișcare politică amplă, a cărei activitate s-a remarcat în special între anii 1960 și 1970, și care era formată din activiști din lumea occidentală ce militau pentru o gamă largă de probleme sociale. A fost arestat de mai multe ori pentru activismul manifestat și a fost inclus pe „lista dușmanilor” președintelui Richard Nixon.
De altfel, interesul lui Chomsky pentru politică a început la o vârstă fragedă. Avea 11 ani când a scris un articol despre răspândirea fascismului în urma căderii Barcelonei, în timpul Războiului de Succesiune spaniol care a avut loc în 1714, iar la vârsta 12 sau 13 ani, s-a identificat pe deplin cu politica anarhistă, precum și cu „stânga antibolșevică”. A devenit interesat de politica anarhistă după ce a frecventat „librăriile de stânga”, în urma unei vizite cu familia la rudele din New York, Chomsky descriind mai târziu descoperirea anarhismului ca fiind „un accident norocos”.
Profesorul Noam Chomsky este considerat cel mai mare gânditor politic în viață. Academician și activist, adevărat polimat, opera lui se remarcă prin claritatea viziunii sale și prin angajamentul pasionat, în cărțile lui abordând teme pornind de la situația politică din Orientul Mijlociu, criza schimbărilor climatice, supravegherea guvernamentală și tehnologia dronelor și până la moștenirea lui Obama și personalitatea lui Trump, amenințarea războiului nuclear sau ascensiunea Chinei.
În 2003, a fost lansat filmul documentar „Noam Chomsky: Rebel Without a Pause”, în regia lui Will Pascoe, o incursiune amănunțită în viața și opera Chomsky care reprezintă, de altfel, contribuțiile sale în domeniul lingvisticii, filosofiei și activismului politic. Documentarul prezintă o serie interviuri cu Chomsky, precum și cu diverși cercetători și activiști care au fost influențați de munca sa, imagini de arhivă cu discursurile și prelegerile lui Chomsky, dar și imagini din timpul activităților sale ca activist, inclusiv mărturii de la protestele împotriva războaielor din Vietnam și Irak.
Citiți și: Ceea ce citim sau vedem este adevărat sau fals? Fenomenul fake news