Prezidențiabilul Nicușor Dan a fost unul dintre fondatorii, și totodată, unul dintre primii directori administrativi ai Școlii Normale Superioare București.
Instituție care a fost construită în cadrul Institutului de Matematică din Academia Română, pe modelul École Normale Supérieure. Înainte de a fi edil al Capitalei, Nicușor Dan a ocupat și funcția de profesor, respectiv cercetător în cadrul institutului menționat.
Nicușor Dan: originile și formarea unui olimpic internațional
Nicușor Dan s-a născut la un an după ce Nicolae Ceaușescu blama intervenția armatei Uniunii Sovietice în Cehoslovacia. Originle sale aparțin unei familii modeste cu un tată muncitor și o mamă contabilă. Totuși, prezidențiabilul Dan a avut o înclinare spre științele exacte, încă de mic copil.
Mărturie stau performanțele sale academice care l-au propulsat în spuma matematicienilor de talie mondială. Și vorbim de medaliile de aur obținute la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987 și apoi 1988. Nicușor Dan este absolvent al Facultății de Matematică de la Universitatea București și, după cum am menționat, al prestigioasei École Normale Supérieure din Paris.
De asemenea, trebuie menționat că reușitele academice ale prezidențiabilului Nicușor Dan se măsoară și într-un doctorat obținult la Sorrbona (Sorbonne), unde a finalizat studiile în anul 1998. An în care Dan a început să organizeze primele întâlniri cu studenții români de la Paris pentru a discuta despre viitorul României.
Nicușor Dan anunță că se însoară
Nicușor Dan, doctorat în matematică la Sorbona
Printre intelectualii români care au terminat un dotorat la Sorbona se numără Alice Voinescu, (prima femeie doctor în Filosofie din România), Spiru Haret (primul român cu doctorat obținut la Sorbona), Alexandru Rosetti cu teza sa „Recherches sur la phonétique du roumain au XVI-e siècle” și mai spre zilele noastre, Teodor Baconschi (Teodor Baconsky), cu Masterat si doctorat in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor (Paris IV, 1995, magna cum laude).
După ce și-a finalizat studiile, Nicușor Dan a revenit în țara sa natală. Cu un crez. România are nevoie de oameni implicați și bine pregătiți. Deși, au trecut aproape trei decenii de la întoarcerea sa în țară, Nicușor Dan nu a renunțat la ambițiile sale. Anume: oameni pregătiți pentru România. Un crez care a fost transpus și în programul său politic și activitatea sa civică.
Programul politic al candidatului Nicușor Dan rulează în momentele pe televiziunile naționale. Le luăm pe rând. De menționat este faptul că revenirea lui Dan în România a coincis cu expansiunea imobiliară necontrolată. Expansiune care a însemnat distrugerea spațiilor verzi și a clădirilor de patrimoniu.
Nicușor Dan primarul Capitalei Sursa foto Arhivă
Fondatorul USR-ului
Motiv pentru care, în pofida formării sale de matematician, Nicușor Dan a puz bazele Asociației Salvați Bucureștiul. O asociație care a mers prin instanțe pentru protejarea Capitalei. Succesul de pe urmă avea să-i aducă actualului edil al Capitalei statutul de „apărător al Bucureștiului.”
Anul 2012 a fost anul în care Nicușor Dan a semnat prima sa incursiune electorală. Incursiune care l-a poziționat în topul primilor trei candidați. El fiind cel care a obținut în mod surprizător bronzul.
Succesul din 2012 a fost un impuls pentru Nicușor Dan. O performanță care l-a determinat ca trei ani mai târziu să fondeze Uniunea Salvați Bucrești, USR-ul de astăzi. Un USR care se scaldă în vremurile noastre în incertitudine politică, de care edilul Capitalei s-a dezis.
Nicușor Dan fondator USR Sursa foto Arhivă
Nicușor Dan, trei victorii în fața PSD-ului
Între timp, USR-ul fondat de Nicușor Dan a devenit o voce importantă pe scena politică, cu politicieni care susțin curentul progresist. A venit anul 2016, un an în care prezidențiabilul Dan și-a depus candidatura pentru București. Adversar: Gabriela Firea, susținută de mașinăria de partid a PSD-ului. Cele 30,5% dintre voturile obținute de Dan au fost sub scorul obținut de fosta jurnalistă.
Nicușor Dan a ocupat și un scaun de deputat, ales de pe listele USR-ului, doar că poziționarea lui Nicușor Dan în privința definirii familiei tradiționale i-au adus demisia din partid.
A fost nevoie de aproape trei-patru ani ca matematicianul de la Sorbona să reunească forțele de dreapta în jurului lui. 2020 a fost anul câștigător pentru Nicușor Dan. La fel a fost și 2024. Dan a spulberat contracandidații săi și a câștigat al doilea mandat în fruntea Capitalei, în fața unei Coaliții incerte.
Un an mai târziu, același Dan s-a calificat în finala prezidențială. Tot în fața unei Coaliții incerte. Matematicianul de la Sorbona rămâne în cărți pentru Cotroceni în fața unui George Simion care pierde în sondaje, potrivit publicație Libertatea.