Problema apei calde în București este departe de a se încheia. Primăria Capitalei a anunțat luni, 18 noiembrie, chiar prin vocea primarului Nicușor Dan, că nu dispune de bani pentru achiziționarea celor 20 de micro-centrale care ar putea rezolva problema livării agentului termic în parametri normali până capătul rețelei de termoficare.
Astfel, și în această iarnă cartierele Aviației, Tei, Colentina, Fundeni, Mărgeanului, Virtuții, Labirint se vor confrunta din nou, fie cu lipsa apei calde, fie cu livrarea agentului termic sub parametri optimi.
Primăria lui Nicușor Dan a rămas fără bani pentru apa caldă
Deși licitația pentru cele 20 de micro-centrale a fost finalizată la începutul acestui an, Nicușor Dan a declarat că muncipalitatea nu are resursele necesare pentru a le plăti. Potrivit celor declarate de primarul Capitalei, centralele sunt livrate în termen de 30 de zile de la data efectuării plății.
În lispa unui buget adecvat, Primăria Capitalei a cerut finanțare de la Ministerul Dezvoltării, doar că finanțarea celor 20 de micro-centrale este blocată de birocrație. Cu alte cuvinte, lipsa unui aviz emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, ține lucrările pe loc. În situația dată, ministerul Dezvoltării ar trebui să achite 85% din valoarea achiziției, dar din cauza avizului lipsă finanțarea este blocată.
„Achiziția a fost finalizată. Noi în momentul în care avem banii, într-o lună primim cele 20 de centrale. O parte din Sectoare s-au mișcat mai repede și ne-au dat avizele și chiar autorizația de construire pentru a le monta. Altele mai puțin. Problema este din nou de bani”, a explicat primarul. În continuarea declarației, Nicușor Dan a subliniat că mare parte din bugetul Capitalei s-a topit pe lucrările de infrastructură.

Explicațiile primarului general
„ Ca să depunem, eu mulțumesc Ministerului Dezvoltării că în tot acest mandat de 4 ani, pentru toți banii pe care ni i-a dat pentru termie, pentru că pe multe dintre lucrările pe care le vedeți, Ministerul plătește 85%, iar noi restul. Vrem să facem același lucru cu centralele.
O condiție a Ministerului este ca înainte de a lua acești bani, să luăm un aviz de la ANRE. Avem o documentație depusă cam de o jumătate de an la ANRE și eu sunt optimist că o să avem acest aviz într-o săptămână-două, apoi ne ducem la finanțare să prindem 2024”, a explicat Nicușor Dan.

Un scenariu optimist
Totuși, precizează edilul Capitalei, sunt șanse ca în această iarnă o parte din cele 2o de micro-centrale să intre în funcțiune în următoarele puncte termice:
- PT Radu Beller;
- PT2 Piața Victoriei;
- PT Știrbei Vodă;
- PT 4 Aviației;
- PT Ramuri Tei;
- PT 1 Cheile Zănoagei;
- PT 2 Cheile Zănoagei;
- PT 3 Cheile Zănoagei;
- PT 4 Cheile Zănoagei;
- PT Luncșoara;
- PT4 Labirint;
- PT 1 Labirint;
- PT3 Labirint;
- PT Livada nouă;
- PT9 Mărgeanului;
- PT 10 Mărgeanului;
- PT11 Mărgeanului;
- PT4/10 – Aleea Meseriașilor;
- PT7 Virtuții;
- PT8 Virtuții.
Pentru cele 20 de mini-centrale municipalitatea și ministerul Dezvoltării ar umra să plătească 27 de milioane de euro, potrivit publicației Hotnews.