Fostul președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Nicolae Popa, s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, conform unui anunț al Consiliului Superior al Magistraturii.
Nicolae Popa a murit
Nicolae Popa a fost o personalitate marcantă a dreptului românesc, apreciat atât pentru cariera sa academică, cât și pentru contribuțiile la nivelul instituțiilor fundamentale ale justiției.
Născut la 1 septembrie 1939, Nicolae Popa a absolvit Facultatea de Drept a Universității București în 1960, marcând începutul unei cariere de peste șase decenii în domeniul juridic.
A fost profesor universitar, prodecan al Facultății de Drept a Universității București (1987-1993) și decan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu” (1996-2005).
Distins cu numeroase premii și decorații, inclusiv Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce și două premii ale Academiei Române, Nicolae Popa și-a pus amprenta asupra generațiilor de juriști prin activitatea sa didactică și lucrările publicate.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un mesaj de condoleanțe, evocând contribuțiile excepționale ale profesorului Nicolae Popa la cultura dreptului românesc și amprenta sa de durată asupra profesiilor juridice. „Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul transmis de CSM.
“Domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa, îndrăgit, admirat și, îndeosebi, apreciat de profesioniștii dreptului, a fost o adevărată personalitate a lumii juridice din România, fost președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și profesor şi îndrumător al multor generații de studenți ai Facultății de drept, Universitatea București, în domeniul teoriei generale a dreptului şi al sociologiei juridice.
Laureat de două ori al Academiei Române şi decorat cu Ordinul Național “Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce, domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa şi-a imprimat pregătirea excepțională în cultura dreptului românesc și a transmis-o mai departe în calitate de cadru didactic universitar încă din anul 1960″, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii.
CITEȘTE ȘI – Incident tragic la vot. A murit în drum spre secția de votare