Nicolae Ciucă, mare lider al Dreptei reunite? – Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a dat semnalul că va începe negocierile cu forțele de dreapta – USR-Forța Dreptei – pentru o eventuală guvernare după 2025. Ciucă urmărește să devină liderul unei coaliții de dreapta, iar PNL principalul partid de guvernare. Nicolae Ciucă, mare lider al Dreptei reunite?
Nicolae Ciucă, visul unei nopți, mult prea scurte, de vară
Însă acuzațiile de plagiat care planează asupra fostului premier îi încurcă planurile șefului liberalilor și ar putea dăuna unei posibile coaliții de dreapta. Liderii celorlalte partide susțin că plagiatul echivalează cu ieșirea din viața politică.
Controversele legate de autenticitatea tezei de doctorat au planat asupra lui Nicolae Ciucă, încă de la începutul carierei sale politice. Acuzațiile de plagiat au fost susținute de investigații detaliate, care au dezvăluit similarități semnificative între lucrarea sa și surse neatribuite corect. Mai exact, potrivit informațiilor publicate în presă, în lucrarea de doctorat a generalului Ciucă prezentată în 2003, în 42 de pagini din cele 138 ar fi fost conținut plagiat.

În încercarea de a-și proteja imaginea, Ciucă ar fi exercitat presiuni asupra instituțiilor statului pentru a bloca investigațiile. Ce a reușit șeful PNL a fost să închidă dosarul, lucru care a fost decis în primăvara anului 2023 de Parchetul General, pe motiv că fapta s-a prescris din anul 2008. Însă suspiciunile de plagiat vor plana în continuare.
Despre judecătorul care a decis închiderea dosarului a scris pe larg Europa Liberă, care a găsit mai multe legături între judecătorul Marius Iosif și lideri ai PNL. De fapt, magistratul s-a pensionat imediat după decizia din dosarul în care Ciucă anchetat pentru plagiat. Această strategie a ridicat numeroase semne de întrebare privind integritatea sa morală și respectul pentru statul de drept.
La masă cu cei mai mari contestatari
Recent, Nicolae Ciucă a declarat că urmează să aibă loc mai multe discuții și negocieri cu lideri ai partidelor de dreapta precum Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei și fost șef al PNL, sau Elena Lasconi, președinta USR. De asemenea, liberalii ar mai putea avea discuții cu Dacian Cioloș sau conducerea PMP.
Paradoxul situației, de a-l avea pe Ciucă liderul dreptei, devine evident atunci când analizăm declarațiile unor lideri proeminenți, precum Clotilde Armand, Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru. Aceștia au subliniat în mod repetat că plagiatul este echivalent cu excluderea din viața politică, subliniind importanța integrității academice și morale în serviciul public. În acest context, aspirațiile lui Ciucă de a deveni liderul unui pol de dreapta par a fi în contradicție flagrantă cu principiile fundamentale ale celor pe care îi dorește alături.
”Ciucă este premier pentru că așa a vrut Iohannis. Dacă în urma acuzației de plagiat Ciucă nu-și dă demisia de bună-voie, cel care trebuie să-i solicite demisia este chiar Iohannis”, scria Ludovic Orban, pe Facebook, la momentul în care în presă au apărut informații conform cărora Nicolae Ciucă ar fi plagiat în lucrarea de doctorat.

Aritmetica politică nu îl ajută pe Ciucă
În sondajele de opinie, PNL rămâne principala forță de dreapta, însă în unele abia reușește depășească 20 de procente, în timp ce USR se situează undeva pe locul 4 cu 10%. Forța Dreptei și PMP sau REPER nici măcar nu fac pragul în multe dintre sondaje.
Așadar, o coaliție condusă de Nicolae Ciucă ar putea strânge undeva la 30-40 de procente, departe de o majoritate care necesită 50%+1.
CITIȚI ȘI:
Mihai Tudose pune “tunurile” pe Ciucă: “Visul liberalilor, coșmarul României”