Este vremea vacanțelor și e bine de știut că fiecare ţară are regulile ei în privinţa prescripţiilor medicale. Tocmai de aceea e recomandabil, potrivit specialiștilor, să avem o trusa de sănătate pentru vacanță, cu strictul necesar.
O vacanţă în străinătate poate fi ratată dacă ne prinde brusc o răceală, spre exemplu, dar nu avem de unde să cumpărăm rapid medicamentele potrivite. Fiecare ţară are regulile ei în privinţa prescripţiilor și tocmai de aceea e bine să avem o trusă cu strictul necesar.
„Pentru o trusă standard, aş recomanda medicamente care combat febra sau durerea. De asemenea, recomand medicamente pentru alergie, întrucât nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla, iar un antialergic poate fi util chiar atunci când există înţepături de insecte.
Ar fi foarte important ca fiecare să aibă în trusă plasturi pentru leziuni minore şi o soluţie antiseptică (există acum foarte multe produse sub formă de geluri, creme cicatrizante sau spray). Şi aş mai recomanda să nu se uite produsele de protecţie solară, pentru că este foarte important să ne menţinem pielea sănătoasă”, a spus Elena Dinte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj, la Radio România Actualități.

Nicio vacanță fără medicamentele necesare
„În altă ordine de idei, aş recomanda ca fiecare persoană să-şi pregătească strictul necesar pentru o tulburare digestivă, din care să facă parte şi enzime digestive, dacă pacienţii ştiu că au o problemă de toleranţă a unor alimente. Aş dori să accentuez problema pacienţilor cronici, care au deja un tratament recomandat de medic: să se asigure că au medicamentele necesare pentru călătorie şi să respecte dozele prescrise”, a mai evidențiat Elena Dinte.
Cu privire la posibilele restricții la graniță pentru anumite medicamente, medicul Elena Dinte a adăugat că „Medicaţia generală pentru afecţiuni cardiologice (tulburări circulatorii, hipertensiune arterială etc) nu pune probleme. La medicamentele care se adresează sistemului nervos central şi care se eliberează de la farmacie pe reţetă de culoare verde, pentru acestea trebuie să demonstrăm la graniţă că prezenţa lor în bagajul nostru este justificată, la fel şi cantitatea pe care o deţinem”.
„Ca urmare pacienţii trebuie să aibă exemplarul lor din reţeta de culoare verde. Aceeaşi problemă se pune şi în cazul pacienţilor oncologici care folosesc anumite categorii de analgezice (opioide) şi care se procură din farmacie cu reţetă de culoare galbenă”, a conchis specialistul.
Vacanță în Grecia: Medicamente interzise
În ultimii ani, Grecia a devenit una dintre destinațiile preferate ale românilor. Cei care și-au programat un concediu în această țară trebuie să știe că există unele medicamente interzise de autoritățile elene.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă românilor care călătoresc în Grecia să solicite Caselor Naționale de Asigurări din România obținerea Cardului European pentru Asigurări de Sănătate. „Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă”, avertizează MAE.

Sfaturile de vacanță nu se opresc aici
În altă ordine de idei, sfaturile pentru români în ceea ce privește vacanțele în Grecia nu se opresc aici, iar anul acesta se dovedește complicat.
Temperaturile sunt extrem de crescute în mai multe zone din Mediterană, iar Grecia pare afectată în mod special. Un consultant în turism a dat câteva sfaturi românilor care au concediile programate în Grecia.
Trei turiști străini au murit în Grecia din cauza caniculei. Cristian Pitulice, consultant în domeniul turismului, a dat câteva sfaturi românilor care au concediile programate în Grecia. Pitulice a fost întrebat pe B1 TV dacă această caniculă e un motiv pentru turiștii români, care își planifică vacanța în Grecia, să se gândească de două ori înainte de alege această destinație. „Este un motiv să se gândească mai bine la cum trebuie să acționeze când ajung în Grecia, pentru că condițiile climatice în ultimii ani s-au schimbat vizibil, nu dramatic, dar vizibil. Iată, în 2024, sezonul de incendii și sezonul de caniculă a venit foarte devreme. Noi am avut și o primăvară foarte timpurie, dacă ne aducem aminte, și tocmai de asta, deja, Grecia nu este sub flăcări, cum ne-am fi așteptat, ca să zic așa, ci este sub caniculă.
Acum, ce este de făcut? Nu trebuie să renunțăm la vacanțele din Grecia pentru că, efectiv, nu avem unde să ne ducem în altă parte, să avem un litoral, nu se schimbă chiar așa de repede situația, însă trebuie să fim mult mai atenți la excursiile pe care le întreprindem în insulele grecești și cum ne pregătim pentru ele”, a subliniat Cristian Pitulice.
Consultantul a evidențiat că nu sunt foarte multe sfaturi, dar sunt foarte utile. „Este foarte important ca în momentul în care plecăm și într-o mică drumeție, este important să avem o sticlă de apă la noi. Este important să nu plecăm neînsoțiți, mai ales persoanele care au boli cronice, au afecțiuni de inimă, hipertensiune, etc. Este important să plece cu cineva însoțit”.