back to top
spot_img

New York Times: Probabil Ucraina se află în spatele atacului cu drone asupra Kremlinului /VIDEO

Serviciile de informaţii ale Statelor Unite consideră că atacul cu drone asupra Kremlinului, care a avut loc la începutul acestei luni, a fost probabil orchestrat de agenţi ucraineni sau de serviciul de informaţii al armatei ucrainene, a scris The New York Times (NYT), la acest articol reacţionând atât Kievul, cât şi Preşedinţia rusă, potrivit Reuters.

„Evaluarea americană s-a bazat pe comunicaţii ruseşti şi ucrainene interceptate”, a precizat New York Times. Care mai notează că atacul pare să facă parte dintr-o serie de operaţiuni secrete care i-au făcut pe oficialii din Statele Unite – cel mai mare furnizor de echipamente militare pentru Ucraina – să se simtă oarecum inconfortabil.

Oficiali declară că Ucraina este responsabilă pentru atac

Statele Unite au interceptat convorbiri ucrainene în care oficiali declară că ei cred că ţara lor este responsabilă pentru atac şi au interceptat, de asemenea, comunicaţii ruseşti care arată că nu a fost vorba de niciun fel de operaţiune sub steag fals din partea Rusiei, potrivit NYT.

„Am spus încă de atunci că regimul de la Kiev a fost în spatele acestui atac”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat joi despre dezvăluirile din acest articol. „Până la urmă, nu contează prea mult care dintre unităţile regimului de la Kiev a fost în spatele acestui lucru. Regimul de la Kiev a fost în spatele acestui lucru, ştim asta, suntem conştienţi de asta şi vom porni de la asta pe măsură ce mergem mai departe”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Zelenski nu este la curent?

Oficialii americani au mai spus că nu cred că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aprobă toate operaţiunile secrete, potrivit New York Times, şi nu este clar în ce măsură este el la curent cu astfel de operaţiuni în avans, au declarat oficialii citaţi.

Rusia a acuzat Ucraina încă de la început pentru atacul cu drone, afirmând că a încercat să-l ucidă pe Vladimir Putin. Zelenski a negat prompt orice implicare ucraineană. De asemenea, Kremlinul a spus că Statele Unite au fost în spatele atacului cu drone, o opinie pe care Washingtonul a respins-o ca fiind ridicolă.

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt, a repetat joi că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu un atac cu drone „ciudat şi inutil” asupra Kremlinului şi a minimalizat concluziile din presa americană.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...