back to top
spot_img

New York, cu visuri românești! Anca Stuparu, o POVESTE la final de martie și întâlnirea primăverii cu aprilie

Anca Stuparu duce cu ea povestea fascinantă -pentru mulți, aproape imposibilă - a omului plecat din Lugoj, județul Timiș, și ajuns în New York

Cel mai greu este să scrii despre oamenii la care ții, care-ți sunt dragi. Este o balanță aproape imposibil de echilibrat când vorbești despre ei. Simți nevoia să spui că sunt cei mai buni – și sunt! – că sunt sufletiști, profesioniști, empatici, darnici. Că au toate calitățile din lume. Un astfel de om este Anca Stuparu, născută azi, într-o zi de 31 martie 1974 la Lugoj, în județul Timiș. La mulți ani, Anca Stuparu, un om de POVESTE la final de martie și la întâlnirea primăverii cu aprilie!

Trăiește de ani buni în America, însă nu ezită să spună ori de câte ori are ocazia că „România este acasă, este plămada locului de unde am plecat, mi se pare o crimă să nu vorbești cu copilul tău românește.”

Anca Stuparu, nominalizată pentru “Gala Excelenței Românești”

Se împlinește aproape un sfert de veac de când românca Anca Stuparu duce cu ea povestea fascinantă -pentru mulți, aproape imposibilă – a omului plecat din Lugoj, județul Timiș, și ajuns în New York, orașul care fascinează și care pare să întruchipeze pentru mulți esența “visului american.”

Anca nu a uitat niciodată de “visul românesc” pe care îl trăiește împreună cu oamenii dragi ei, vorbind despre români și despre România.

Este absolventă a Universității de Vest din Timișoara, secția franceză-germană. Anca este nominalizată pentru “Gala Excelenței Românești”, care se va desfășura în noiembrie 2024 la Valencia.

31 martie 2024 Anca Stuparu, o poveste la final de martie
Anca Stuparu o poveste la final de martie

O întâlnire pentru suflete

Cum am cunoscut-o pe Anca? A fost, așa cum ar spune poetul Nichita Stănescu, o “frumoasă întâmplare a ființei noastre.” Tot scrisul, în simplitatea lui splendidă, tăcută și aproape misterioasă, ne-a facilitat întâlnirea. Sau poate că fiecare dintre noi a fost omul potrivit la locul potrivit.

Românca Anca Stuparu este scriitoare – mă corectează mereu și spune că îi place să se joace cu cuvintele și să dea viață poveștilor – dar și clinician specialist în Medicina de Urgență și Sănătatea femeilor la New York.

Anca Stuparu: omul, prietenul, profesionistul, artistul

Locuiește în Statele Unite din 1998, însă nu a uitat nicio clipă de unde a plecat. Aș putea umple pagini întregi povestind despre Anca. Fără să pic în extrema unui laudatio, Anca Stuparu este prietenul acela, gata să fie acolo, oricând pentru tine.

Este omul care găsește mereu un cuvânt bun, indiferent de probleme. Este profesionistul care vrea să facă totul ca la carte, cu maximum de respect și atenție. Este artistul care potrivește perfect cuvintele, ademenindu-te în lumea lui. În lumea poveștilor care au prins viață, pornind pe urmele amintirilor. Sau a gândurile niciodate spuse. Sau a vorbele șoptite printre rânduri.

Anca Stuparu este o poveste la sfârșit de martie, mai exact la întânirea primăverii cu aprilie. Este fix perioada aceea când peisajul te îmbie să scrii, când copacii își trăiesc adolescența și când florile își descoperă prima iubire de după iarnă.

Anca Stuparu este absolventă a Universității de Vest din Timișoara, secția franceză-germană și a Colegiului Lehman (City University of New York). Face studii doctorale în sănătatea femeilor la Universitatea de Stat din Minnesota, avându-l coordonator de rotație clinică și teză pe un alt medic-scriitor român de excepție la New York , Adrian Sângeorzan.

31 martie 2024 Anca Stuparu este clinician specialist în Medicina de Urgență și Sănătatea femeilor la New York.
Anca Stuparu este clinician specialist în Medicina de Urgență și Sănătatea femeilor la New York

O carte despre renașterea speranțelor și a încrederii

,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi. Amintiri pandemice”, scrisă de Anca Stuparu în pandemie şi publicată la editura Curtea Veche Publishing, este o carte emoționantă prin puterea momentelor care rămân intacte într-un colț al sufletului și care peste ani și ani îți amintesc de glasul inconfundabil al bunicului, de blândețea bunicii, de colegul năzdrăvan și de tocilarul clasei.

,,Cartea Povestirile unor școlari zvăpăiați Amintiri pandemice e o întâlnire a 15 dintre foștii colegi de Școală Generală care reușim prin povestiri să refacem o reuniune virtuală în ciuda distanței, a izolării și a timpului trecut. Cartea se naște dintr-un dor comun după o normalitate a vieții fără griji pe care am trăit-o împreună în copilărie și pe care dintr-o dată, în pandemie am pierdut-o abrupt, fiecare din noi, literlamente de la o zi la alta”, mărturisea, într-un material pentru site-ul Cărți Cheie românca Anca Stuparu.

31 martie 2024 Anca Stuparu, cartea ,Cartea Povestirile unor școlari zvăpăiați Amintiri pandemice / Foto: Cărți Cheie
Anca Stuparu cartea Cartea Povestirile unor școlari zvăpăiați Amintiri pandemice Foto Cărți Cheie

Cartea de poezie “Legea apei” – apariție germano-română la editura Pop Verlag – ce poartă semnătura Ancăi Stuparu, în colaborare cu artista newyorkeză Marie Christine Katz, a fost lansată, având mare succes, în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt din 2022.

31 martie 2024
anca stuparu 2

„Tăișul cuvintelor” – poartă semnărura Ancăi Stuparu, într-o nouă colaborare cu artista newyorkeză Marie Christine Katzeste – este o carte în care continentele interioare ale poeziei, declinate în două limbi, sunt prinse în stampa celor șaptesprezece silabe ale poemului medieval japonez.

Introdusă de Sabina Yamamoto, imagini artistice de Marie Christine Katz, această carte bilingvă a Ancăi Stuparu poate fi precomandă la editura Curtea Veche Publishing, toate fondurile fiind donate -așa cum a făcut de fiecare dată Anca- campaniei Curtea Veche, care promovează literatura în zonele subservite.

31 martie 2024 „Tăișul cuvintelor” - poartă semnărura Ancăi Stuparu, colaborare cu artista newyorkeză Marie Christine Katz
Tăișul cuvintelor poartă semnărura Ancăi Stuparu colaborare cu artista newyorkeză Marie Christine Katz

Anca Stuparu, o lume între medicină și literatură

  • Anca Stuparu s-a născut la 31 martie 1974 la Lugoj, în județul Timiș. Absolventă a Universitățiide Vest din Timișoara, secția Franceză-Germană și a Colegiului Lehman (City University of New York).
    Anca Stuparu locuiește în Statele Unite din 1998.
  • Debutul său literar a fost în 1998, în Revista de Literatură și Spiritualitate Româno Americană Lumină Lină. A publicat în revistele Scrisul Românesc, Matricea Românească și Orizont.
  • În Statele Unite, Anca a publicat poezii în revista Humanities, iar în Canada în Observatorul Cultural.
  • În Noiembrie 2018, a publicat la Timișoara volumul bilingv de poezie De pe alt mal/From Another Shore. Poeziile ei fac parte din Antologia bilingvă a lui Daniel Ioniță Poezia Românească de la Origini până în Prezent.
  • A publicat la Editura Curtea Veche Publishing cartea ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi. Amintiri pandemice”, toate veniturile obţinute din vânzarea cărţii fiind donate Fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei, pentru a veni în sprijinul copiilor cu boli incurabile.

CITIȚI ȘI:

Iubirea, timpul, amăgirile. “Tăișul cuvintelor”, o călătorie în inima haikuului, de Anca Stuparu și Marie Christine Katz – FOTO

author avatar
Vlad Andreea

Lasă un răspuns