Neuralink, compania pentru implanturi cerebrale a lui Elon Musk, anunță că Administrația pentru Medicamente i-a dat acordul pentru începerea testării tehnologiei sale pe oameni.
Citată de Reuters, Neuralink spune că aprobarea „reprezintă un prim pas important pentru atingerea scopului său de a ajuta cât mai mulți oameni”, fără să detalieze însă obiectivele studiului. A menționat totuși că recrutările de voluntari nu au început încă și că mai multe detalii vor fi disponibile în curând.
Înființată în 2016, Neuralink încearcă să creeze o interfață de comunicare între computer și om, prin implantarea unor cipuri la nivelul creierului. A prezentat mai întâi studii făcute pe animale, inclusiv un videoclip în care o maimuță pare controleze un joc video cu ajutorul minții, prin intermediul cipului implementat în creier. Aplicațiile acestuia, spune compania, ar putea fi tratarea leziunilor la nivelul măduvei spinării sau a tulburărilor neurologice, prin stimularea activității creierului.
Probleme cu bateria
Inițial FDA a respins cererea pentru astfel de teste, despre care Musk vorbește încă din 2019. El spunea atunci că aceste implanturi cerebrale ar putea vindeca o serie de boli, inclusiv depresia, schizofrenia, autismul și obezitatea, și că este atât de încrezător de siguranța acestor dispozitive încât ar fi dispus să le implanteze propriilor copii.
De asemenea, implanturile ar putea permite navigarea pe internet cât și telepatia. Sursa citată arată însă că autoritățile au avut o problemă cu bateria (cu litiu) care alimentează dispozitivul introdus în creier, dar și cu riscul ca firele implantului să migreze în interiorul creierului.
Poate că bateria de la o Tesla ar fi mai bună? Poate, totuși, nu…
Ochii pe Neuralink, dar sunt și alții
La sfârșitul lunii noiembrie, compania lui Musk prezenta ultimele sale progrese în ceea ce privește proiectarea unui chirurg robotizat și dezvoltarea altor implanturi, care urmează să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea.
În 2022, Elon Musk i-a îndemnat pe angajații Neuralink să lucreze mai repede. „Vom fi cu toții morți înainte de a se întâmpla ceva util”, le-a spus el la o întâlnire de anul trecut, potrivit agenției de presă Bloomberg.

Alte companii lucrează la controlul calculatoarelor prin intermediul gândirii, cum ar fi Synchron, care a anunțat în iulie 2022 că a implantat prima interfață creier-mașină din Statele Unite. „Construim o tehnologie capabilă să transmită în mod direct gândurile persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a se mișca sau de a vorbi din cauza unei boli sau a unei leziuni”, explică Thomas Oxley, fondatorul și directorul general al acestui start-up, într-o înregistrare video de pe site-ul său.
Mai mulți pacienți testează implantul, care a fost introdus în vasele de sânge, pentru a putea redacta e-mailuri sau naviga pe internet cu ajutorul ochilor și al creierului.