Netflix a lansat primul trailer pentru filmul „Maestro”. Este cel de-al doilea film regizat de Bradley Cooper, după „A Star is Born”, lansat în urmă cu cinci ani. Cooper joacă în „Maestro” rolul dirijorului Leonard Bernstein. Filmul are drept subiect principal căsnicia lui Bernstein cu Felicia Montealegre, interpretată de Carey Mulligan, care a durat 25 de ani. Cei doi s-au despărțit după ce muzicianul și-a dat seama că are altă orientare sexuală.

Bernstein a avut grijă de fosta sa soție până la moartea acesteia de cancer, în 1978. Muzicianul a murit în 1990, la vârsta de 72 de ani. Cei doi au avut împreună trei copii, pe Jamie Bernstein, Alexander Bernstein și Nina Bernstein Simmons.

Protezele faciale – miezul scandalului

Nici nu iese bine filmul și iată că se întrezărește și un scandal. Respectiv, Bradley Cooper se confruntă cu critici pentru rolul său în „Maestro”, după lansarea trailerului pentru filmul său biografic despre Leonard Bernstein, din cauza protezelor faciale pe care le-a folosit. În principal al nasului fals cu care apare în film.

Bernstein, fiul unor imigranți evrei-ucraineni în SUA, a fost un dirijor și compozitor extrem de talentat, cunoscut mai ales pentru că a scris muzica pentru West Side Story, dar și pentru că a compus trei simfonii și a devenit directorul muzical al Filarmonicii din New York. Cooper, care regizează, e co-scenarist și joacă în Maestro, nu este evreu și poate fi văzut în trailer cu un nas fals vizibil proeminent, alături de Carey Mulligan, care o interpretează pe soția lui Bernstein, Felicia Montealegre.

Actorul și activistul britanic Tracy-Ann Obermann l-a criticat pe Cooper pe rețelele de socializare, scriind: „Dacă [Cooper] trebuie să poarte un nas protetic, atunci acesta este, pentru mine și pentru mulți alții, echivalentul lui Black-Face sau Yellow-Face … dacă Bradley Cooper nu poate [juca rolul] doar prin actorie, atunci nu-l distribuiți – luați un actor evreu.”

Obermann a adăugat, referindu-se la interpretarea lui Cooper pe scenă în 2014 în rolul lui John Merrick din „The Elephant Man”: „Bradley Cooper a reușit să-l joace pe ELEPHANT MAN fără nicio proteză, atunci ar trebui să reușească să interpreteze un evreu fără nicio proteză”. Controversa vine după obiecțiile față de distribuția lui Cillian Murphy în rolul fizicianului nuclear J Robert Oppenheimer – din nou, un actor neevreu care interpretează o figură evreiască notabilă – în filmul biografic regizat de Christopher Nolan.

Baddiel a criticat, de asemenea, distribuția lui Helen Mirren în rolul prim-ministrului israelian Golda Meir, scriind în The Guardian că „într-o perioadă de intensificare extremă a conversației progresiste despre reprezentare și incluziune și microagresiune și despre ceea ce este sau nu este ofensator pentru minorități, o minoritate – evreii – a fost neglijată”.

„Maestro” va avea premiera în mai puțin de o lună

Printre actorii care joacă în cel mai nou film al lui Cooper se numără: Gideon Glick, Gabe Fazio, Matt Bomer, Sarah Silverman, William Hill, Nick Blaemire, Eric Parkinson, Oscar Pavlo, Tim Rogan și Mallory Portnoy. Maya Hawke o interpretează pe Jamie, fiica lui Bernstein, iar Sam Nivola îl interpretează pe fiul său, Alexander.

Filmul „Maestro” va avea premiera la Festivalul de Film de la Veneția în septembrie. Ulterior, filmul va putea fi vizionat în cinematografe, iar pe data de 20 decembrie va apărea pe Netflix. Bernstein a rămas o legendă în lumea teatrului și pentru că a compus muzica pentru „West Side Story”, spectacolul de pe Broadway din 1957, care a dat naștere filmului din 1961 și recentului remake al lui Steven Spielberg.