După o așteptare de 23 de ani, OMV-Petrom și Romgaz vor începe să scoată gaze din Marea Neagră prin Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească.
În acest fel, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, transmite News.ro. Compania OMV Petrom a prezentat, joi, Neptun Deep, primul proiect offshore în ape de mare adâncime din țara noastră.
Neptun Deep va furniza 100 miliarde metri cubi de gaze naturale
Potrivit sursei citată, pe timpul exploatării, se estimează că Neptun Deep va furniza un volum total de circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale. Asta înseamnă că România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
CEO-ul Petrom, Christina Verchere, a declarat că „2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi în timp România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”.
„Deschidem un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic al României, anunţând decizia finală de investiţii pentru proiectul Neptun Deep. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, începem faza de dezvoltare a celui mai mare proiect în ape de mare adâncime din România. Acest proiect va contribui la creşterea economică a României şi va întări securitatea energetică a acestei ţări”, a spus CEO-ul Petrom, citată de News.ro.
Christina Verchere a mai precizat că producţia estimată va fi de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. „Veniturile estimate ale statului român ar fi de 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii. Strategia noastră se bazează pe contarea pe gazul naţional şi regional, ca un pilon al stabilităţii şi putem spune că Neptun Deep va juca un rol fundamental în a sprijini securitatea energetică a României şi securitatea aprovizionării”, a mai spus Verchere.
Neptun Deep este un obiectiv strategic pentru România
Potrivit reprezentantei Petrom, „prin capacitatea de a-şi produce propriile gaze naturale, România va putea să-şi reducă importurile şi să devină un jucător foarte important pe această piaţă”. „Proiectul va dura aproximativ două decenii iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii”, a arătat Verchere.
CEO-ul Petrom a mai afirmat că „împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta de cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne care protejează mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni”.
La rândul său, Răzvan Popescu, CEO-ul companiei Romgaz, a declarat că acesta este cu adevărat un moment deosebit pentru compania sa. „Proiectul Neptun Deep intră într-o nouă fază, iar decizia finală de a investi în aceste zăcăminte este una istorică, ce va aduce beneficii incontestabile securităţii şi independenţei energetice a României”, a spus Popescu.
„Suntem încrezători că ANRM va confirma cât de curând planul de dezvoltare a celor două zăcăminte, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare”, a completat el, precizând că Neptun Deep este un obiectiv strategic pentru România.