Unul dintre cei 32 de membri NATO a fost invitat să devină stat partener în grupul BRICS. Organizația fondată inițial de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, la care au aderat ulterior Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite, a invitat Turcia să devină țară parteneră.
Turcia este statul NATO invitat ca țară parteneră în grupul BRICS, grup care de altfel a fost fondat să reducă discrepanțele Est-Vest.
Turcia, stat membru NATO, ar putea să treacă în tabăra Federației Ruse
Invitația a fost confirmată de ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat, însă oficialul nu a precizat dacă guvernul de la Ankara a onorat invitația. Experții în relații internaționale apreciază că invitația primită de Turcia va pune sub semnul întrebării viitorul relațiilor între Alianța NATO și Turcia.
Pe scena relațiilor internaționale, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, urmărește să echilibreze relațiile dintre statele democratice și cele mai puțin dezvoltate, notează agenția Reuters. BRICS este o organizație internațională care pune laolaltă economiile emergente, printre care și China, de altfel membru permanent în Consiliul de Securitate ONU.
Recep Tayyip Erdogan a pariticipat la unul dintre summit-urile BRICS
Este cunoscut faptul că regimul de la Beijing reprezintă o amenințare pentru hegemonia Statelor Unite. La fel de bine-cunoscut este și faptul că Turcia nu a negat niciodată intenția de a se alătura grupului BRICS, cu scopul de a promova cooperarea economică, dar fără a neglija legăturile sale cu democrațiile occidentale sau a renunța la statutul de membru NATO.
Liderul de la Ankara a luat parte la unul dintre summit-urile BRICS organizate de Vladimir Putin. Recep Tayyip Erdogan a luat măsuri suplimentare pentru ca statul pe care îl conduce să devină membru BRICS. Însă, președintele turc nu agreează statutul de țară parteneră, deoarece un asemenea statut nu corespunde cu exigențele Turciei.
Turcia nu poate renunța la angajamentele NATO
În pofida celor anterior menționate, ministrul turc al comerțului nu a precizat dacă Executivul de la Ankara a dat curs invitației de a devenit stat partener BRICS. Cu toate acestea, merită menționat că invitația primită de Turcia nu ar afecta angajamentul și responsabilitățile pe care Ankara le are în interiorul Alianței NATO. De asemenea, invitația reflectă și realitatea geopolitică în care se află Turcia și necesitatea statului turc de a se adapta influențelor globale în continuă schimbare.
Într-un scenariu în care Ankara ar accepta invitația, scena relațiilor capitole intră într-un nou capitol, însă Ankara trebuie să aleagă cu atenție parcursul său strategic în contextul în care trebuie să-și respecte angajamentele asumate în fața aliaților occidentali.