Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a felicitat România pentru reacția rapidă la incidentul cu drone de joi și a subliniat importanța apărării aeriene și antirachetă în contextul războiului din Ucraina.
NATO își arată solidaritatea cu România
În cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, Mark Rutte, șeful NATO, a transmis un mesaj ferm de solidaritate cu România după ultimele incidente cu drone. În același timp, el a felicitat autoritățile române și comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa pentru reacția promptă.
„Aliații au căzut de acord că apărarea aeriană și antirachetă rămâne o prioritate a Alianței. Acest lucru este cu atât mai important în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la numeroase încălcări ale spațiului aerian al NATO, inclusiv cel de joi din România. Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și de asemenea să felicit autoritățile române și Forțele Aliate din Europa (SACEUR) pentru răspunsul rapid și eficient la acest incident”, a declarat Rutte în fața presei la Bruxelles.
Creșterea supravegherii și a colaborării între aliați
Mark Rutte a adăugat că NATO va continua să îmbunătățească supravegherea aeriană și să intensifice colaborarea între statele membre. „Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informații și să coordonăm răspunsuri individuale și colective”, a spus Rutte, conform unui comunicat publicat pe site-ul oficial al NATO.
Potrivit acestuia, măsurile adoptate vizează și consolidarea flancului estic al Alianței, pentru a descuraja orice amenințare. Rutte a menționat, de asemenea, că NATO și-a consolidat misiunea de poliție aeriană în regiune, subliniind importanța protejării statelor membre de posibile atacuri.
Achiziții majore de echipamente militare. 1000 de rachete Patriot și sute de avioane moderne de luptă
În contextul măsurilor de securitate sporite, șeful NATO a anunțat că Alianța va achiziționa mii de sisteme de apărare aeriană și mai multe sute de avioane moderne de luptă, în special avioane F-35 de generația a 5-a.
„Aliații intenționează să achiziționeze mii de sisteme de apărare aeriană și de artilerie și mai multe sute de avioane moderne de luptă, în principal avioane F-35 de generația a 5-a,” a declarat Rutte, conform sursei citate de Agerpres.
Secretarul general al NATO a adăugat că Alianța va cumpăra 1.000 de rachete Patriot pentru a-și reface stocurile epuizate, asigurând astfel capacitatea Alianței de a se apăra împotriva amenințărilor aeriene și balistice.
„Anterior în această lună, forțe aeriene, maritime și terestre din 12 state aliate s-au adunat în Grecia pentru a exersa tactici de apărare aeriană sofisticate în cadrul unui nou exercițiu al NATO, Ramstein Flag 24. Iar noua bază cu un sistem Aegis Ashore de apărare antirachetă ne sporește capacitatea de a ne apăra împotriva amenințării globale în creștere a rachetelor balistice”, a mai precizat Rutte.
Incidentul cu drone din România
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a oferit detalii suplimentare despre incidentul cu drone de joi. Conform MApN, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța. Potrivit ministerului, radarele au urmărit în permanență ținta care a pătruns pe teritoriul național, la o distanță maximă de 14 km.
„Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliția Aeriană sub comandă națională. Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, a informat MApN.
Sistemul radar a indicat că drona a traversat frontiera terestră a României în jurul orei 19:00, în zona localității Eforie Nord, continuându-și traseul către Topraisar.
Măsuri suplimentare de apărare pentru flancul estic
Aceste incidente subliniază nevoia urgentă de măsuri suplimentare de protecție pe flancul estic al NATO. Prezența militară sporită, achiziționarea de echipamente moderne și consolidarea capacităților de apărare aeriană rămân priorități pentru Alianță, în contextul creșterii tensiunilor generate de războiul din Ucraina.
România, ca stat membru NATO aflat în proximitatea conflictului, va continua să colaboreze strâns cu aliații pentru a asigura securitatea națională și regională. NATO va monitoriza cu atenție evoluția situației și va lua toate măsurile necesare pentru a proteja statele membre.
Incidentul din România pune în evidență importanța apărării aeriene și a cooperării internaționale, mai ales într-un context global tot mai volatil. România va continua să primească sprijin din partea aliaților, atât prin măsuri de supraveghere sporită, cât și prin noi achiziții de echipamente militare performante.