În urma invaziei rusești din Ucraina începând cu luna februarie a anului 2022, NATO a estimat că pagubele asupra climei se ridică la 32 de miliarde de dolari. Acestea sunt doar câteva dintre efectele devastatoare ale conflictului care continuă să dăuneze nu doar oamenilor, ci și mediului înconjurător.
Raportul NATO evaluează impactul schimbărilor climatice asupra operațiunilor și securității
În timpul summit-ului NATO care a avut loc în Washington între 9 și 11 iulie, alianța a publicat raportul anual al secretarului general Jens Stoltenberg privind schimbările climatice și securitatea. Această evaluare face parte din planul de acțiune privind schimbările climatice și securitatea adoptat de liderii NATO la summit-ul din Bruxelles din 2021.
Acest raport se concentrează asupra evaluării impactului schimbărilor climatice asupra fiecărui domeniu operaţional al NATO: maritim, terestru, aerian, spațial și cibernetic. De asemenea, analizează cum influențează misiunile și operațiunile Alianței și cum poate fi îmbunătățită reziliemța și pregătirea civilă în aceste condiții.
În premieră, acest document include o analiză a impactului schimbărilor climatice asupra potențialilor adversari și competitori strategici ai NATO și ia în considerare posibila impact asupra Ucrainei în cazul unei invazii pe scară largă din partea Rusiei.
Invazia din Ucraina a provocat emisii masive de CO2 și distrugeri ecologice
Potrivit raportului, invazia a avut un impact devastator asupra climei și mediului, cauzând suferință umană și consecințe de amploare în Ucraina și în afara granițelor acesteia.
Deşi există diferite estimări, analiştii sugerează că în primele 24 de luni ale războiului, au fost eliberate în atmosferă între 50 şi 175 de milioane de tone de echivalent de dioxid de carbon (CO2e).
În plus, atacurile asupra depozitelor de ţiţei, petrolierelor, rafinăriilor şi alte activităţi ostile au dus la incendiile forestiere care au distrus câmpuri și păduri. Aceste incendii eliberează emisii suplimentare în atmosferă și reduc capacitatea vegetației de a acționa ca un absorbant de carbon.
Potrivit unui raport recent, restricțiile de zbor în spațiile aeriene ale Ucrainei și Rusiei au dus la o creștere a impactului asupra mediului din partea sectorului aviatic. Din cauza acestor restricții, avioanele au fost nevoite să urmeze trasee mai lungi și mai puțin eficiente în ceea ce privește consumul de combustibil.
Potrivit NATO, costurile climatice ale acestui război se ridică la 32 de miliarde de dolari (29,612 de miliarde de euro).
În timp ce se redresează de pe urma conflictelor, Ucraina trebuie să-și reconstruiască infrastructura critică, precum și clădirile publice și industriale distruse. În special în regiunile grav afectate, întregi orașe vor avea nevoie de reconstrucție. Aceasta va face necesară producerea suplimentară de beton și ciment, care poate genera o cantitate semnificativă de emisii.
Într-o evaluare recentă a implicațiilor schimbărilor climatice asupra securității, NATO a realizat studii în trei zone geografice în care are o prezență semnificativă: Kosovo, poligonul de tragere și antrenament Rovajarvi din Finlanda și sistemul comun de radar pentru apărarea aeriană nord-americană (Norad) din Canada și Statele Unite. Aceste studii arată că schimbările climatice au un impact semnificativ asupra activităților militare și necesită acțiuni concrete pentru a minimiza riscurile.
Într-o lume în continuă schimbare, Alianţa Atlantică a evaluat performanţa submarinelor, elicopterelor navale şi a aeronavelor de transport militar pentru a rămâne la un nivel ridicat.
Raportul arată dedicarea NATO de a crește gradul de conștientizare și înțelegere printre aliați cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra securității lor. Acesta va ajuta și la adaptarea Alianței la acest nou mediu strategic și operațional, cum a afirmat organizația.