Ministrul Culturii, Natalia Intotero, spune că „domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine”, în urma scandalului „Proorocul Ilie” de la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB). Ea a afirmat că secretarul de stat din Ministerul Culturii, Mădălin Voicu, a trecut pe o poziție de subsecretar de stat, iar locul său a fost luat de Demeter Andras.
Natalia Intotero, reacție la scandalul “Proorocul Ilie” de la TNB
Declarația ministrului Culturii, Natalia Intotero, vine după numeroase sesizări publice pe rețelele sociale, critici din partea unor spectatori și un punct de vedere exprimat de Patriarhia Română.
„Am avut o discuţie ieri cu domnul director de la Teatrul Naţional. I-am solicitat să iasă public, ceea ce s-a şi întâmplat printr-un comunicat de presă, să explice, dânsul, alături de echipa sa de colegi, de conducere, au prezentat explicaţiile într-un comunicat de presă. Eu cred că domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine, mai ales în aceste vremuri de încercare pentru români.
Sunt vremuri în care cetăţenii au opinii diferite, de aceea cred că, în următoarea perioadă, colegii care au atribuţii în domeniu trebuie să fie mai implicaţi. În cursul după-amiezii de ieri, au apărut în Monitorul Oficial modificări în cadrul structurii guvernamentale. La Ministerul Culturii a fost schimbat un secretar de stat, avem un nou coleg secretar de stat de astăzi, care va prelua aceste atribuţii de la domnul Voicu, respectiv domnul Demeter Andras, iar domnul Mădălin Voicu va trece pe o poziţie de subsecretar de stat.
Am avut de dimineaţă discuţii cu domnul Demeter Andras, n-am putut să îi dau atribuţiile încă în scris, pentru că ieri seară s-a publicat această decizie, luni va prelua atribuţiile şi se va implica în soluţionarea nefericitului incident de la Teatrul Naţional”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, Natalia Intotero.

Explicațiile TNB vizavi de piesa “Proorocul Ilie”
Reprezentanţii Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti au reacţionat, joi, în urma sesizărilor publice postate pe reţelele de socializare referitoare la spectacolul „Proorocul Ilie”, în regia lui Botond Nagy, precizând că montarea este o reflecţie asupra credinţei, asupra fragilităţii convingerilor umane şi asupra pericolelor extremismului de orice fel, fiind un demers artistic care încurajează toleranţa, dialogul şi o înţelegere mai profundă a complexităţii spiritului uman.
„Spectacolul ‘Proorocul Ilie’ nu îşi propune să aducă vreo ofensă credinţei creştine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecţie asupra credinţei, asupra fragilităţii convingerilor umane şi asupra pericolelor extremismului de orice fel.
Este un demers artistic care încurajează toleranţa, dialogul şi o înţelegere mai profundă a complexităţii spiritului uman. În plus, menţionăm că unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării”, menţionează TNB, într-un comunicat.
Citeste si: “Blasfemie și mizerie”, pe scena TNB. Reacția Patriarhiei după piesa “Proorocul Ilie”, interzisă minorilor
Ce spune Patriarhia despre piesa „Proorocul Ilie”, de la TNB
„Respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale. Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, a transmis Patriarhia Română.
Protestul Patriarhiei intervine la o lună și jumătate de la premiera spectacolului. În urma premierei din 16 februarie, publicul a plecat cu impresii mixte de la Sala Studio. Unora le-a plăcut, altora nu, aplauzele nu au fost nici mai multe nici mai puține decât de obicei iar un lucru a fost cert – nimeni nu a putut spune că s-a plictisit.
„Nu e un spectacol clasic (nici nu vreau să mă gândesc cum va fi „încondeiat” de criticii de teatru), ci mai degrabă o satiră amplă, plină de simboluri, care atinge direct și fără menajamente teme legate de societate, credință, fanatism, moarte și mântuire. Iar stilul lui Botond Nagy poate părea, pentru unii, o „blasfemie””, scria Adina Scriosteanu pe grupul de profil Mergem la Teatru.
„Dar pentru mine, ideea cea mai puternică cu care am rămas e că nu suntem pregătiți – nici ca omenire, nici ca nație – pentru o apocalipsă reală. Ne „facem că facem”, mimăm credința, implicarea, mila, dar în adâncul nostru rămânem prinși în tipare, ghidați de inerție și de ce face gloata”.

Despre ce e vorba în spectacolul „Proorocul Ilie”
„Proorocul Ilie”, de Tadeusz Słobodzianek, se bazează pe informaţiile publicate de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog şi cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya în studiul său din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Białystok, în anii ’30 – ’40.
Un reportaj despre sfârşitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxă grecească şi au încercat să-şi construiască propria lume într-un mic sat părăsit de Dumnezeu.
Nerecomandată tinerilor sub 18 ani – din motive cunoscute (limbaj licenţios şi scene cu conotaţie sexuală), „piesa lui Tadeusz Słobodzianek în lectura scenică semnată de unul dintre cei mai incitanţi regizori ai tinerei generaţii din România vine într-un moment de adâncă criză spirituală şi morală cu care se confruntă societăţile contemporane”, se arată îm prezentarea de pe site-ul TNB.
În distribuţie sunt: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Ţilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă – nume bine-cunoscute ale scenei TNB, cărora li s-au alăturat foarte tinerii Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.