NASA a dezvăluit că sonda sa solară Parker a finalizat cu succes cea mai apropiată apropiere de soare și rămâne în stare bună de sănătate.
Este cel mai apropiat obiect creat de om de steaua noastră, sonda experimentând temperaturi de până la 982 de grade Celsius și radiații intense.
Dr. Nicola Fox, șeful științific al NASA, a declarat: “Se află la 3,8 milioane de mile de suprafața Soarelui. Doborâ toate aceste recorduri și este doar un moment total de “Yay, am reușit!”.
Lansată în 2018, sonda solară Parker și-a petrecut ultimii ani completând 21 de orbite în jurul Soarelui, cu survolări ale lui Venus schimbându-și treptat traiectoria mai aproape de steaua noastră.
Sonda, care este de dimensiunea unei mașini mici, a fost proiectată pentru a face observații ale atmosferei superioare a Soarelui, cunoscută sub numele de coroană, și transportă patru suite de instrumente.
Potrivit NASA, sonda este protejată de mediul extrem pe care îl întâlnește printr-un scut compozit de carbon de 4,5 inci și 11,43 cm, permițându-i să supraviețuiască la temperaturi de până la 1.377 grade Celsius.
Sonda a “atins” pentru prima dată soarele în 2021, oferind noi perspective asupra regiunii magnetice intense, dar cea mai recentă realizare a adus sonda solară mai aproape ca niciodată.
NASA a declarat: “Acest studiu de aproape al soarelui permite sondei solare Parker să facă măsurători care îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum materialul din această regiune este încălzit la milioane de grade, să urmărească originea vântului solar (un flux continuu de material care scapă de soare) și să descopere modul în care particulele energetice sunt accelerate la viteza luminii”.
Vântul solar are implicații importante pentru viața de pe Pământ: deși este de obicei deviat de câmpul magnetic al Pământului, particulele pot interacționa cu atomii și moleculele din atmosferă pentru a produce fenomenele aurora nordică și sudică. Cu toate acestea, ejecțiile mari de particule de la soare pot fi problematice, interferând cu câmpul magnetic al Pământului și perturbând rețelele electrice și sistemele de comunicații.
Călătorind cu 430.000 mph (692.000 km/h), sonda solară Parker a fost în afara contactului cu oamenii de știință în timpul celei mai apropiate misiuni spre Soare.