Rețeaua de sănătate Regina Maria și Marius Moga au creat Music to my brain, un proiect muzical, ce integrează sunetele puternice ale unui RMN într-o melodie care reușește să reducă anxietatea. Ce poate face muzica pentru creierul uman.
Creierul uman poate fi antrenat pentru a declanșa un nivel mai scăzut de alertă și anxietate pe durata unei investigații de rezonanță magnetică nucleară. La această concluzie a ajuns NARA CELL T, într-un studiu realizat pentru Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, în cadrul căruia a fost analizat impactul unei melodii special create pentru reducerea nivelului de anxietate din timpul unui RMN.
Emoția, stresul și sunetele din timpul unei examinări prin rezonanță magnetică pot crea disconfort și stări de anxietate.
Atunci când asculți în mod repetat aceeași melodie în faza de pregătire pentru RMN, din momentul în care îți faci programarea, până când ajungi la scanare, creierul este antrenat să funcționeze ca un instrument muzical și să recompună singur secvențele sonore ale aparatului în muzică, transformând astfel momentul investigației într-o experiență mai plăcută și mai confortabilă pentru pacient.
„Secretul este linia melodică. Orice linie melodică bună, fredonabilă, va binedispune oamenii. Cu toții știm că ni se reduce cortisolul atunci când fredonăm ceva. Prin această melodie, noi încercăm să îmbunătățim experiența de a merge la RMN, oferindu-le oamenilor să asculte ceva premergător acestei experiențe.
Prin această melodie noi modelăm sunetul de RMN în ceva armonios care o să modifice starea pe care o ai în timpul examinării, dacă ai ascultat piesa înainte”, spune artistul Marius Moga.
Muzica pentru creier: Video experiment
Vizionează mai jos video-ul experiment care dovedește eficiența melodiei în reducerea anxietății și vezi cum aceasta devine un instrument care le permite oamenilor care evitau RMN-ul să-i dea acum o șansă”, scriu cei de la Regina Maria pe Facebook.
Află mai multe și descarcă melodia de aici
Cum funcționează Music to my brain
„Prin ascultarea melodiei, creierul se împrietenește cu sunetele stranii ale bobinei electromagnetice, iar atenția este deturnată dinspre un pericol inexistent spre procesarea muzicii, care este foarte pozitivă și scade nivelul de anxietate. Prin ascultare repetată a melodiei înainte de RMN, subiecții își antrenează creierul să declanșeze imaginația muzicală, transformând RMN-ul într-un instrument muzical, secvențele sonore din RMN se rearanjează sub forma unei melodii.
Astfel, în timpul procedurii, pacientul nu va mai percepe niște zgomote izolate, imprevizibile și amenințătoare, ci se joacă cu sunetele RMN-ului, transformându-le în muzică”, spune Alexandru Berceanu, cercetător și conf. univ. (NARA T CELL).
„Sunetele care sunt neașteptate produc o stare de anxietate, problema este că în rezonanță magnetică, când schimbăm secvențele, omul se află în fața unor sunete care se schimbă si apare o stare de neliniște pentru că nu se așteptă la ce urmează. De aceea, în procesul de creare a acestei melodii, s-a plecat de la sunetele pe care aparatul de rezonanță magnetică le produce, și au fost reașezate într-o variantă mai melodioasă care le face mai prietenoase, mai accesibile”, adaugă doctor Adina Chiriță, Medic Primar Radiologie-Imagistică Medicală, în cadrul Rețelei Regina Maria.