„Emoții românești” reprezintă prima expoziție temporară de la Muzeul Antipa, despre viața sălbatică din România. Vernisajul proiectului realizat de fotograful de wildlife Rareș Beșliu – a cărui poveste ați citit-o pe oficiuldestiri.ro, are loc joi, 16 mai de la ora 18.30.
Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 4 august. În cadrul vernisajului, Rareș va lansa albumul fotografic „emoții – ediția paperback”. Este o carte cu același conținut ca al albumului în varianta hardcover, însă la dimensiuni mai reduse. Albumul poate fi achiziționat de la Muzeul Antipa iar ulterior va fi disponibil și în librării și pe site-ul www.raresbesliu.com.
Deși în ultimul an Rareș Beșliu a fotografiat mai mult nordul lumii, concentrându-se pe zonele arctice, acolo unde lumea se topește văzând cu ochii, România a fost și va rămâne mereu țara unde s-a îndrăgostit de natură și de fotografia de wildlife. Aici a trăit emoția descoperirii vieții sălbatice – o lume nouă pentru el, fără grai, dar captivantă și plină de povești.
„Am urmărit cu orele țiuitul portocaliu al pescărașului albastru, am înțeles ce-i eleganța prin penele egretei, am rămas mut în fața culorilor prigoriilor, am înțeles ce-i iubirea prin mama-corcodel care-și cară bobocii în spate. Am găsit emoția odată cu fotografia piciorongului din Deltă. L-am numit „cowboy-ul cu picioare lungi” și am țesut în jurul lui un întreg scenariu. A fost momentul în care am știut că asta caut – cadre cu povești și emoții”, fotograful.
Animale de pe teritoriul țării noastre, la Muzeul Antipa din București
„Emoții românești”, prima expoziție temporară a Muzeului Antipa despre viața sălbatică din țara noastră, cuprinde 30 de fotografii cu animale ce se găsesc și pe teritoriul României. Imaginile fac parte din albumul „emoții”, unde cititorii pot găsi poveștile complete ale animalelor surprinse de Rareș Beșliu, dar și multe alte cadre cu viețuitoare din colțuri mai îndepărtate ale lumii.
„Să credem că animalele nu au emoții e ca și cum am crede că suntem singuri pe Pământ. După atât de mult timp petrecut cu ele, sunt convins că și ele simt la fel ca noi, chiar dacă nu li se înroșesc obrajii și nu le tremură mâinile, chiar dacă nu au riduri să se încrunte ori glas să spună „mi-e dor”. Cine are ochi (sau un obiectiv bun) le vede însă cum se ciondănesc, își înfoaie penele, dansează, scot ghearele, rânjesc, își fac daruri, latră, țipă sau chiar urlă. Viețuitoarele ne vorbesc prin ceea ce fac, prin acțiunile lor, prin interacțiunea cu habitatul care le susține existența”, completează artistul.
Evenimentul va avea loc în prezența domnului dr. Luis Ovidiu Popa – director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a jurnalistei Mona Nicolici precum și a Mariei Gheorghiu, Președinte Asociația OvidiuRO.
Anul trecut, Rareş Beşliu a prezentat în 28 de imagini de impact schimbările climatice de la Polul Nord. Expoziţia „La NORD de cuvinte”, cu imagini fabuloase din Svalbard şi Gronelanda, a fost deschisă în octombri, în Piaţa Amzei 17, în cadrul Bucharest Photofest. „M-am îmbarcat pe un vas construit în 1955. Zece zile am fost alături de un grup format din şase specialişti din China, documentarişti, profesori de fotografie, cercetători, o doamnă în vârstă de 70 de ani care studia somnul pentru că eram în timpul verii polare, adică indiferent de ora la care te uitai la ceas soarele era tot acolo, singura diferenţa o făcea ceaţa. Pentru asta sunt fotografiile, pentru a vă spune ce nu pot eu să vă spun”.
Totuși, cine salvează natura? Aeroporturi în construcţie, în Groenlanda, pregătite pentru turiști americani!
„Apropo de cum ştie omul să distrugă natura, anul acesta (n.r. – 2023) sunt în construcţie două aeroporturi în Groenlanda care vor deschide traficul turiştilor americani. De la anul, acolo va fi un fel de Monte Carlo”. „Natura este singura care ne oferă ceva necondiţionat” şi de aceea trebuie protejată, spune Beşliu.
„Este un proiect care dă sens fotografiei mele de până acum, aşa cum sunt câteva vizualuri în expoziţie care îndeamnă privitorul să fie mai sustenabil decât este astăzi”, a mai spus el. „Am văzut cu toţii în documentare aisbergurile uriaşe care se desprind din gheţar – şi cred că asta este cea mai reprezentativă imagine pentru încălzirea globală şi schimbările climatice. Mi-a rămas în minte tunetul gheţii atunci când se sparge şi valurile pe care le face când cade în ocean, la fel cum mă gândesc la ceaţa deasă din Groenlanda, un fenomen rar întâlnit în trecut. Îmi amintesc ţânţarii de acolo, de dincolo de Cercul Polar, dar mai ales mina de cărbuni din Svalbard, care încă funcţionează la Longyearbyen, cea mai nordică aşezare umană. Am văzut şi am trăit toate lucrurile astea, dar nu cred că e nevoie să ajungem cu toţii până aproape de Polul Nord ca să înţelegem prin ce trecem noi şi natura. Îmi doresc ca fotografiile mele să fie de ajuns şi să transmită tot ce eu nu mai pot exprima în cuvinte”, mai adaugă fotograful.
De la toate colțurile lumii, până la Muzeul Antipa
Din experienţa lui, Rareş Beşliu crede că înainte să ai grijă de natură, trebuie să ajungi să o iubeşti. Iar prin fotografia de wildlife şi eforturile sale, speră să apropie oamenii de natură şi de animale, să le transmită emoţii şi să-i facă mai atenţi la modul în care acţiunile lor impactează viaţa. Pentru că doar ACUM nu e prea târziu.
Pe lângă România, Rareş a fotografiat până acum viaţa sălbatică în Groenlanda, Svalbard, Islanda, Insulele Feroe, Scoţia, Canada, Cuba, Cipru, Cehia, Italia şi nu numai. În noiembrie 2023 a lansat albumul fotografic „Emoţii”, cu imagini ce ilustrează wildlife-ul din toate colţurile lumii. Și iată, acum lansează „Emoții românești”, cu wildlife-ul românesc, la Muzeul Antipa!
Citiți și: Rareș Beșliu, expoziție foto de impact: Țara de gheață și de foc în „La NORD de cuvinte” /FOTO