Mutați litoralul pe centru?

La 17 iunie, CFR Călători a demarat programul „Trenurile Soarelui 2023” – inițiativa care, prin prisma operatorului feroviar de stat, ar trebui să fie alternativa ieftină, comodă și rapidă la călătoriile cu avionul și cu mașina personală. Ceva ce îți aduce litoralul la scară.

Totul bun, frumos, onorabil… dar numai dacă stai prin centrul țării, adică în București, Brașov și, maximum, în sudul Moldovei. Asta, pentru că, de exemplu, pentru „nefericiții” de prin Timișoara, Cluj sau – Doamne Fer! – Oradea, Satu Mare sau Dorohoi, călătoria cu trenul îți fură din viață… 14, 16 sau chiar 18 ore…

Da, în România, în iunie 2023, stai cu nevasta sau soțul și cu „aia mici”, o zi și jumătate în tren. Ați încercat asta vreodată? Garantat, mai bine nu încerci…

Și la bani te „arzi”

Iar asta este doar o jumătate a problemei. Cealaltă jumătate o constituie banii. De exemplu, după cum arată cei de la Bihon, din Oradea spre Mangalia, trenul pleacă la ora 09:56 și ajunge la destinație a doua zi – cam 18 ore mai târziu, la 16:21. La întoarcere, trenul pornește din Mangalia la 15:53 și ajunge în Oradea la 09:24.

Iar pentru cele trei zile din viață pierdute, calculul este ca așa: Oradea – Mangalia, doar dus, prețurile pornesc de la 155 lei pentru adulți, la clasa a II-a, iar la clasa I un bilet pentru adult costă 228,75 de lei.

Potrivit CFR Călători, prețul pentru un bilet de copil este 122,75 lei. La cușetă cu 6 paturi, prețurile pornesc de la 198,1 lei, pentru adulți, dacă sunt achiziționate online, sau 206 lei de la Casa de bilete. Pentru un copil, prețul la cușetă cu șase paturi este de 127 de lei.

21 iunie 2023 CFR abonamente
Tren CFR Calatori Sursa foto CFR Calatori Razvan Victor Preda

Astfel, o familie compusă din patru membri ajunge să plătească pentru călătorie peste 1.000 de lei. Cu mașina, dai cam tot atât (motorină), însă faci „doar” 10 -11 ore pe sens (despre partea cu drumurile în România vorbim cu altă ocazie).

Concluzia, cel puțin pentru moment și valabilă mai ales pentru tot ce se află mai departe de, să spunem, 400 de kilometri de litoralul de la noi, este evidentă.

Ori mergi cu mașina, ori speri ca, printr-un imposibil visat posibil, marea să ajungă moț în centrul României… Și totuși, a doua variantă parcă nu aș prea vrea-o…

author avatar
Cristian Iovițu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE