“Muncești până crapi pentru statul român” ar trebui să fie sloganul sub care actuala guvernare încearcă să ne aburească, povestindu-ne tot felul de snoave umplute cu praf de pe drum. Conform noii legii a pensiilor, până în 2030 adică peste cinci ani, femeile vor ieși la pensie la aceeași vârstă cu bărbații.
Legea pensiilor este o abureală și o minciună pe față
Iată ce declara Daniel Baciu, șeful Casei naționale de pensii publice din România la un ciudat simpozion:
Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade. Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere.
Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de ţările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, iar în ceea ce priveşte doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni. Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaţilor. Eu aş zice să ne oprim aici. Deocamdată, am reuşit să facem cea mai importantă parte din reforma sistemului de pensii, anume recalcularea tuturor pensiilor în plată la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor. Ulterior, a trebuit să dezvoltăm un modul de calcul al pensiilor pentru noii intraţi în sistem. Acest lucru s-a făcut, se lucrează pe acest modul. Şi mai avem şi partea de recalculări în sensul noii legi”, a declarat Daniel Baciu la conferinţa Sisteme de Pensii în Schimbare: Răspunsuri la Crizele Demografice și Economice, organizată de Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă organizată de Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă şi “Costel Gâlcă Drept Social”
Munca nu te lasă să gândești
Toată povestea asta cu încurajarea vieții active are legătură cu adevărul cât are legătură câinele meu cu portarul de la FC Barcelona. Este o tentativă de intoxicare prin care oamenilor trebuie să li-se introducă în cap faptul că trebuie să muncească până își dau duhul, pentru că dacă se opresc din muncit, iau ce scoate pisica de sub coadă, pentru că pensiile sunt mici și viața e grea. Așa zisa îmbătrânire activă este o apăsare fermă pe căpățâna cetățeanului în baia plină cu apă călduță, în așa fel încât el să nu poată să respire, decât dacă i se dă voie. Totul este o mascaradă făcută pentru ca statul să câștige bani. Faptul că tinerii noștri, care și-au pus în rucsac blugii cei noi și au luat drumul Occidentului pentru o viață mai bună, nu mai plătesc asigurări sociale, obligă statul să plătească bani pe care nu îi are. Și atunci nu mai existentă contribuții la fondul de pensii. Ce s-au gândit ei cu mintea lor creață ca pătrunjelul bulgăresc: păi, creștem vârsta de pensionare, până dau ăștia colțul direct de la serviciu, (ca să rezum). Motivul creșterii vârstei de pensionare nu este creșterea speranței de viață, ci economia pe care Guvernul o dorește să o facă pe spinarea amărâtului, care vrea ca după 65 de ani să se bucure și el de liniște, să-și crească gâștele în bătătură (dacă le are) să joace table cu vecinul în fața blocului atunci când are chef, să n-aibă șefi, să n-aibă subalterni și în general să mănânce din pensia pentru care a trudit o viață întreagă.
În concluzie, trebuie să vedem întotdeauna găina cu pene cu tot și nu băgată în supă, sau sub formă de friptură. Așa că, povestea asta cu pensiile este o mare făcătură la nivel european, menită să țină mintea oamenilor ocupată pentru că pensionarii care au timp liber încep să gândească și asta nu e bine. În plus, creșterea vârstei de pensionare bagă bani în sistem și nu-i scoate, ceea ce pentru o economie prăbușită că a României este parfum de viorele. Hakuna matata!