Urmărind îndeaproape evoluția epidemiei de variolă în multe țări din Africa, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) al Uniunii Africane a anunțat că va declara oficial o “urgență de sănătate publică” săptămâna viitoare. Această măsură este menită să identifice mai bine rutele de propagare a bolii și să ofere sprijin imediat țărilor afectate. Directorul instituției a făcut această afirmație joi, subliniind importanța acțiunilor prompte pentru controlarea epidemiei.
În septembrie 2023, o nouă tulpină de mpox a fost descoperită în Republica Democratică Congo (RDC) și ulterior raportată în mai multe ţări vecine. Această nouă variantă a virusului, cunoscuta si sub numele de variola maimuței, stârnește temeri cu privire la potențialul său de răspândire și efectele sale asupra sănătății publice.
CDC Africa va declara starea de urgență pentru Ebola, marcând o premieră pentru instituție
Jean Kaseya, directorul instituţiei, a anunţat că declararea stării de urgenţă în sănătate publică, care probabil va fi făcută săptămâna viitoare, reprezintă o premieră pentru CDC Africa. Această decizie este importantă deoarece mandatul a fost acordat instituţiei abia în 2023.
La decizia agenției continentale de a permite eliberarea de fonduri și implementarea unui răspuns la nivel continental vine în ziua următoare anunțului făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind convocarea unui comitet de urgență pentru a evalua necesitatea declarării nivelului maxim de alertă în fața epidemiei.
“Având în vedere amploarea îngrijorătoare a virusului EVD (Ebola) în afara Republicii Democrate Congo şi posibilitatea unei mai mari răspândiri la nivel internaţional în interiorul şi în afara Africii, am decis să convoac un comitet de urgenţă pentru a evalua dacă această epidemie poate fi considerată o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.” Aceste informaţii au fost furnizate de către directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, miercuri.
Această declarație este cea mai gravă expusă de OMS și poate fi emisă doar de directorul acestei organizații în urma recomandărilor comitetului.
Nouă tulpină de virus Mpox, se răspândește în Africa, provocând erupții cutanate
În 1970, virusul Mpox a fost identificat pentru prima dată la oameni în Republica Democrată Congo. Această tulpină de cladă I (Clade I) – care a suferit o mutaţie recent – a fost iniţial limitată la ţările din vest şi centrul Africii, unde oamenii se contaminau de obicei de la animalele infectate. De atunci, acest virus a răspândit în mai multe părţi ale lumii, provocând îngrijorare şi măsuri preventive pentru prevenirea unei epidemii.
În mai 2022, o epidemie cu impact global a fost declanșată de sub-tulpina II (Clade II), răspândindu-se în aproape o sută de țări care nu erau endemice pentru boală. Acesta a afectat în special bărbați gay și bisexuali.
În iulie 2022, OMS a emis o alertă maximă în fața unui focar global de cazuri de boală. Alerta a fost ridicată la mai puțin de un an, în mai 2023. Epidemia a fost responsabilă pentru aproximativ 140 de decese din aproximativ 90.000 de cazuri.
În septembrie 2023, a fost descoperită în RDC o nouă tulpină de virus mpox, denumită “Clade Ib”. De atunci, aceasta a fost înregistrată și în mai multe țări vecine, ceea ce ridică îngrijorarea cu privire la răspândirea acestei boli.
“Cladele Ib” cauzează erupții cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile anterioare au fost asociate cu apariția de leziuni localizate pe gură, față sau organe genitale.
Potrivit datelor furnizate de CDC până la 3 august, în Republica Congo au fost înregistrate 14.479 de cazuri confirmate şi suspecte de infecţii cu virusul COVID-19 şi s-au înregistrat 455 decese, ceea ce indică o rată de mortalitate de aproximativ 3%.
CITIȚI ȘI: OMS ar putea convoca un comitet de urgență pentru mpox