Călătorul care a ajuns în Thailanda săptămâna aceasta din Africa a fost diagnosticat cu virusul mpox, ce provine de la tulpina africană care este responsabilă pentru epidemia actuală. Acest lucru a fost confirmat de autoritățile din țară.
Un caz de mpox varianta “clada 1b” a fost confirmat în Regat
Anunţul din joi al Departamentului de control al bolilor a confirmat că un pacient în vârstă de 66 de ani care a sosit în Regat pe 14 august este infectat cu varianta “clada 1b”, conform testului de laborator efectuat.
“Departamentul de control al bolilor a anunţat că un test de laborator confirmă prezenţa mpox clada 1b la un pacient european”, se menţionează într-un comunicat oficial. De asemenea, se precizează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va fi informată despre situaţia actualizată.
Individul infectat a fost izolat la spital pentru carantină.
Conform departamentului, 43 de persoane care au intrat în contact cu pacientul au fost monitorizate până în prezent pentru a detecta semne de infecție. Din fericire, niciuna dintre aceste persoane nu a prezentat simptome, dar vor continua să le monitorizeze timp de 21 de zile pentru orice schimbare.
Călătorii din “țările cu risc” trebuie să se înregistreze
Dacă călătoriți în Thailanda din una dintre cele 42 de “țări cu risc”, veți fi obligat să vă înregistrați și să faceți un test la sosire pentru a intra în țară.
Creşterea numărului de cazuri de mpox în Republica Democrată Congo (RDC), precum şi în alte ţări din regiune, cum ar fi Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, a condus la declanşarea unei urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceasta este cea mai înaltă nivel de alertă, semnalând necesitatea unei acţiuni imediate şi coordonate pentru a controla răspândirea bolii.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina Clada 1 responsabilă pentru epidemia actuală din Africa este letală în 3,6% din cazuri și reprezintă o amenințare deosebit de mare pentru copii.
Mpox, o boală virală transmisă prin contact strâns
Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la oameni şi poate fi contractată şi prin contactul fizic strâns. Simptomele includ febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.
Conform directorului Departamentului de Control al Bolilor din Thailanda, Thongchai Keeratihattayakorn, se crede ca mpox se raspandeste mult mai lent decat COVID-19 datorita necesitatii unui contact strans pentru transmitere.
Descoperit în Danemarca, la maimute crescute in scopuri de cercetare, virusul a fost identificat pentru prima data in 1958.
Înregistrăm cel puţin 16.000 de cazuri în RDC, dintre care 548 au fost mortale.
La data de 15 august, Suedia a devenit prima ţară non-africană înregistrând un caz din subtipul clada 1b.
CITIȚI ȘI: Virusul mpox determină China să implementeze controale mai riguroase la intrarea în țară