O nouă interdicție pentru șoferii care circulă în orașe. Aceștia ar urma să nu mai poată staționa cu motorul pornit, inițiativa fiind adoptată tacit de către Senat.
Legea nu a primit raport suplimentar de respingere de la comisiile de specialitate, după ce Guvernul a transmis Parlamentului că aprobă inițiativa.
Astfel, proiectul prin care se interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit în municipii și orașe a fost adoptat tacit de Senat, după ce termenul de dezbatere a fost depășit.
Potrivit proiectului, este interzisă staționarea autovehiculelor cu motorul pornit, în orașe și municipii. Fac excepție autovehicolele care sunt autorizate să folosească semnalele speciale de avertizare luminoase, cum ar fi ambulanțele, mașinile de pompieri, de poliție, sau de transport marfă, care necesită putere de la motor pentru funcționarea refrigerării. În primăvara anului 2023 asociaţia Ecopolis a montat senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, 23 fiind la școlile vizate prin proiect.

Legea va putea modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să stipuleze interzicerea staționării cu motorul pornit.
Astfel, dacă legea va fi adoptată, șoferii care nu o respectă primesc la prima abatere avertisment, iar ulterior vor fi amendați cu sume cuprinse între 100 și 200 de lei. În multe ţări europene, legile prevăd sancțiuni în cazul șoferilor care staționează cu motorul pornit. Astfel, în Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot fi sancționați cu sume cuprinse între 20 până la 750 de euro.
Citiți și
Cum se apără sistemul imunitar al organismului la temperaturile extrem de ridicate