Această rubrică, intitulată MotionWeek, vine să completeze, o dată pe săptămână, radiografia segmentului auto.
Oficiul de Știri vă oferă cele mai proaspete informații din industria auto referitoare la prezentarea de noi modele, noutăți despre viitoare automobile și noi tehnologii, precum și imagini reprezentative. Toate acestea la MotionWeek.
Ce surpriză pregătește Dacia pentru anul 2026?
- Dacia își va extinde gama de modele în următorii trei ani. După noua generație Duster, care va sosi în primăvara lui 2024, și Bigster, programat pentru lansare în toamna lui 2025, marca autohtonă va lansa un nou model de clasă compactă. Proiectul este denumit intern C-Neo și, potrivit celor mai recente informații apărute în presa franceză, acesta va fi disponibil atât în versiune sedan (nume de cod B132), cât și în variantă break (nume de cod K1320). Ambele variante de caroserie vor avea o lungime de 4,60 de metri, ceea ce le va încadra perfect în segmentul C. Francezii de la publicația LʼArgus scriu că berlina va adopta o siluetă de tip „fastback”, cu lunetă și hayon foarte înclinate, în timp ce break-ul de familie va prelua detalii estetice de la Jogger și Bigster. DIn punct de vedere tehnic, modelele compacte vor primi motoare pe benzină și pe GPL, sisteme mild-hybrid de 1,2 litri cu 140 CP, precum și noua motorizare hibridă. Acesta din urmă va debuta pe Bigster și va include o unitate termică de 1,8 litri. Pentru a-și reduce amprenta de carbon, Dacia va introduce și o versiune plug-in hybrid.
- Potrivit datelor Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), înmatriculările de mașini noi în România a înregistrat o scădere de 11,59% în septembrie comparativ cu aceeași perioadă din 2022,atingând un volum de 10.545 de unități. A fost prima lună din 2023 în care piața auto din România a fost pe minus. În ciuda acestei scăderi, de la începutul anului, vânzările de autoturisme noi au crescut cu 15,46%, până la 110.011 de unități. În schimb, în intervalul ianuarie-septembrie, au fost puse în circulație pentru prima dată în România 241.992 de mașini second-hand, cu 16,4% mai puțin față de perioada similară de anul trecut. În topul mărcilor, Dacia domină autoritar, reușind să vândă aproape 36.000 de vehicule noi în primele nouă luni ale anului. Marca autohtonă este urmată de Renault și de Skoda, marca din Mlada Boleslav urcând pe ultima treaptă a podiumului după ce a făcut rocadă cu Toyota.
- Germanii de la Volkswagen au confirmat că vor lansa în 2026 un nou SUV electric de clasă compactă, care va fi bazat pe actualul ID.3. Practic, viitorul SUV va fi o variantă mai înaltă și mai robustă a modelului aflat acum pe piață și va folosi noua platformă MEB Evo. Ambele modele vor fi construite în fabrica VW din Wolfsburg.
- Compania chineză Chery Automobile a anunțat că va lansa în următorii doi ani pe piața din Europa trei noi mărci: Omoda, Jaecoo și Exlantix. Noile branduri se vor concentra în special pe producția și pe vânzarea de SUV-uri pe continentul nostru. Dintre acestea, Omoda este prima care își va debutul în Europa cu SUV-ul compact Omoda 5. Acesta va ajunge mai întâi în Spania, la sfârșitul anului curent. În 2024 va fi lansat și în Marea Britanie și Germania și va fi oferit în versiuni termice, hibride și electrice, la un preț de pornire de 30.000 de euro. Jaecco va urma același traseu ca Omoda și va ajunge inclusiv în Italia și în Franța, în timp ce Exlantix va fi un brand exclusiv electric, care va fi lansat la începutul lui 2025.
- Succesul înregistrat de SUV-urile CX-60 și CX-90 se pare că i-a determinat pe oficialii de la Mazda să-și dea acordul pentru un nou sedan de clasă mare. Mai exact, potrivit informațiilor publicate de revista japoneză Best Car, Mazda6 va primi o nouă generație, însă aceasta nu va mai fi un sedan tradițional, ci se va transforma într-un coupe cu 4 uși. Bazat pe conceptul Vision Coupe, prezentat în 2017, viitoarea iterație Mazda6 ar urma să primească sub capotă un motor cu 6 cilindri în linie și va fi disponibil doar într-o configurație cu tracțiune spate. Modelul își va face debutul înainte de 2026.
- Opel a oprit producția Insignia în 2022, însă, cu toate acestea, oficialii din Rüsselsheim nu au renunțat definitiv la ideea unui înlocuitor pentru sedanul lor de segment D. De altfel, compania dezvoltă o nouă generație, care va rivaliza cu Volkswagen Passat, însă marea noutate o reprezintă faptul că aceasta nu va mai fi construită în Germania, ci în Italia, într-o uzină a gigantului auto Stellantis. Deocamdată se știe că acesta va fi un liftback cu 5 uși complet electric și va fi bazat pe aceeași arhitectură ca noul DS 9.
Chinezii continuă ofensiva electrică pe piața din Europa
- Compania chineză producătoare de mașini electrice HiPhi a lansat pe piața din Europa noul HiPhi Y (foto, sus). Acest SUV cu emisii zero este cel de-al treilea model produs de marca deținută de Human Horizons, după X și Z. Acesta este disponibil în versiunile de echipare Flagship, Long Range, Elite și Pioneer. Ca dimensiuni, modelul măsoară 4.938 mm în lungime, 1.958 mm în lățime și 1.658 mm în înălțime, în timp ce în dreptul ampatamentului sunt trecuți 2.950 mm. Versiunea Long Range folosește o baterie de 115 kWh, care asigură o autonomie de 810 kilometri (regim CLTC). Acumulatorul standard are o capacitate de 76,6 kWh și oferă o autonomie de până la 560 kilometri. Variantele cu tracțiune integrală sunt echipate cu două motoare electrice și oferă 504 CP. Cu aceste resurse, HiPhi Y sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 4,7 secunde. Variantele cu un singur motor electric, amplasat pe axa posterioară, oferă 335 CP. Noul Y va putea fi comandat spre finalul anului 2023.
- Audi construiește în prezent o platformă dedicată vehiculelor electrice, care va putea fi adaptată și pentru versiunile sport ale actualelor și viitoarelor modele, dar și pentru supercaruri. Oliver Hoffman, șeful departamentului de dezvoltare tehnică a mărcii din Ingolstadt, a declarat într-un interviu pentru revista britanică Autocar că noua platformă, denumită SSP, va sta la baza a 80% dintre viitoarele modele din portofoliul Grupului Volkswagen. Pe viitoarea arhitectură ar urma să fie construit și succesorul complet electric al legendarului R8, care va fi scos din producție la sfârșit de 2023, după o carieră de 16 ani.
- Lansat în urmă cu un an, SUV-ul electric de înaltă performanță Skoda Enyaq RS primește un upgrade important, care constă într-un propulsor mai puternic și o autonomie mai mare. Mai exact, noua versiune dezvoltă acum 335 CP, cu 40 CP mai mult decât până acum. Cu aceste resurse, modelul sprintează de la 0 la 100 km/h în doar 5,5 secunde, cu o secundă mai puțin decât modelul anterior. În același timp, Enyaq RS actualizat poate parcurge acum 541 de kilometri în versiunea cu caroserie normală, iar varianta Coupe este creditată cu o autonomie de 547 de kilometri. Constructorul ceh propune și o serie de noutăți la interior, care constau într-un instrumentar digital, un sistem multimedia și display „Head-Up” cu interfațe ușor modificate.
Cu ochii pe ele: ce modele s-au mai lansat în ultima perioadă?
Skoda a prezentat cea de-a doua generație Kodiaq, care este acum mai mare, mai spațios și introduce noi tehnologii. Noua Kodiaq a crescut în dimensiuni, ceea ce înseamnă că oferă mai mult spațiu la interior și în portbagaj. Astfel, modelul măsoară 4.758 mm în lungime (+61 mm), 1.864 mm în lățime și 1.659 mm în înălțime, la un ampatament de 2.791 mm. Volumul portbagajulii variază între 340 și 2.105 litri.
Din punct de vedere estetic, SUV-ul cehilor preia elemente de la „fratele” Enyaq, cum ar fi capota sculptată, noua siglă Skoda finisată în nuanța matî Unique Dark Chrome, sau noua grilă hexagonală. Opțional, aceasta poate fi iluminată cu 14 elemente LED, care formează o bandă luminoasă ce leagă între ele farurile cu tehnologie Matrix. Linia alungită a plafonului a fost optimizată din punct de vedere aerodinamic, ceea ce face ca noul SUV să aibă un coeficient aerodinamic mai bun, și anume 0,282.
La spate regăsim un hayon mare și lat, un set de stopuri LED în forma literei C și o bară de protecție cu un element decorativ finisat în aceeași nuanță mată ca grila. Aspectul exterior este completat de jantele de 17 până la 20 de inch și de cele nouă nuanțe. Interiorul a fost complet redesenat și vine în standard cu un ecran multimedia de 10 inch sau de 13 inch (opțional), Head-up Display și un instrumentar de bord digital de 10 inch. Gama de motorizări a noii Skoda Kodiaq include cinci sisteme de propulsie. Este vorba despre două motoare diesel și două pe benzină, alături de un plug-in hybrid, care oferă puteri cuprinse între 150 și 204 CP. Versiunea PHEV, o altă premieră pentru noua Kodiaq, oferă 204 „cai” și o autonomie electrică de peste 100 km. Capacitatea bateriei este de 25,7 kWh.
Ce noutăți au apărut în domeniul tehnologiei
- Gigantul german ZF anunţă că a dezvoltat un motor electric care nu necesită magneți. În contrast cu conceptele cu magneți ale motoarelor sincrone cu excitație separată (SESM), deja disponibile, motorul I2SM (In-Rotor Inductive-Excited Synchronous Motor sau Motor Sincron Inductiv cu Excitație în Rotor) transmite energia necesară câmpului magnetic printr-un excitator inductiv amplasat în interiorul arborelui rotorului. Acest lucru îi conferă un design unic şi compact, cu o intensitate maximă a puterii și cuplului.Această variantă avansată de motor sincron cu excitație separată este astfel o alternativă la motoarele sincrone cu magnet permanent (PSM). Acestea din urmă sunt în prezent motoarele cele mai frecvent utilizate în vehiculele electrice, dar se bazează pe magneți care necesită pământuri rare pentru producția lor. Cu I2SM, ZF stabilește un nou standard în fabricarea motoarelor electrice cu durabilitate extrem de mare în faza de producție și extrem de puternice și eficiente în funcționare.