Rubrica MotionWeek vine să completeze, o dată pe săptămână, radiografia segmentului auto atât pe plan local, cât și la nivel internațional.
Oficiuldestiri.ro vă oferă cele mai proaspete informații din industria auto despre noi și viitoare modele care au fost sau care vor fi lansate, despre noi tehnologii, precum și imagini reprezentative. Toate acestea, la rubrica MotionWeek.
Cu ochii pe ele: MINI a dezvăluit noul Countryman John Cooper Works
După ce, în septembrie, a prezentat noua generație Countrymanm, MINI a publicat acum imaginile și informațiile oficiale referitoare la versiunea de performanță Countryman John Cooper Works.
Marea noutate constă în motorul de 2,0 litri cu 4 cilindri cu care este echipat popularul crossover britanic. Acesta dezvoltă 300 CP și 400 Nm de cuplu. În aceste condiții, modelul realizează sprintul 0-100 km/h în 5,4 secunde și atinge o viteză de vârf de 250 km/h. Modelul este dotat cu tracțiune integrală All4, un nou sistem de evacuare care amplifică sunetul motorului și un sistem de frânare reproiectat cu etriere vopsite în roșu.
Din punct de vedere estetic noul MINI Countryman JCW adoptă un look mai agresiv comparativ cu versiunea standard, bazat pe noua filosofie de design a mărcii, care a debutat pe noile generații Cooper și Countryman.
În față regăsim o grilă octogonală redesenată, flancată de farurile LED, care au primit o nouă semnătură luminoasă. De asemenea, mașina este finisată într-o combinație de negru și roșu și afișează o serie de ornamente roșii, care subliniază caracterul său sportiv. Aspectul exterior este completat de jantele de 19 și de 20 de inch cu design special, care sunt îmbrăcate cu anvelope mai late. Mașina are un coeficient aerodinamic Cd foarte bun, de doar 0,26.
Sistem de conducere autonomă de nivel 2
Cel mai puternic Countryman primește un display OLED rotund și pachetul MINI Experience Modes, care modifică ambianța din interior. Tema coloristică de la exterior continuă și în habitaclu, aceasta fiind însoțită de scaune sport și de o planșă de bord îmbrăcată într-un material textil fabricat din poliester reciclat.
Caracterul practic al lui Countryman a fost menținut și pe versiunea de performanță, care oferă un portbagaj de 460 de litri. Cu bancheta rabatată, spațiul destinat bagajelor poate ajunge la 1.530 de litri.
Nu în ultimul rând, noul model oferă un sistem de conducere autonomă de nivel 2, care este prevăzut cu 12 senzori ultrasonici și 4 camere video cu vedere panoramică. Cu ajutorul sistemului autonom, mașina poate rula independent până la o viteză de 60 km/h.
Ce mai este nou la Dacia?
- Directorul general Dacia, Mihai Bordeanu, a anunțat oficial că noua generație a SUV-ului compact Dacia Duster va intra oficial în producție peste câteva săptămâni, urmând să fie asamblat la uzina de la Mioveni. Cu toate acestea, oficialul român nu a confirmat și când anume va fi dezvăluit noul model. În schimb, acesta a anunțat că producția viitorului SUV de mari dimensiuni Bigster va demara la început de 2025. „Suntem la câteva săptămâni să avem acordul de fabricație, practic să începem producția noii generații Duster la Mioveni. Vorbim de cel mai bine vândut SUV din Europa în retail, în ultimii 6 ani. Este un motiv de mândrie pentru toată lumea de pe platforma de la Mioveni, de la Centrul de Tehnologie de la Titu, de la Centrul de Excelență de Design din București”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Mihai Bordeanu.
- Dacia a anunțat că, în perioada 1 ianuarie-31 octombrie, a primit 8.000 de comenzi online pentru modelele sale, ceea ce reprezintă un nou record. În același timp, totalul este de două ori mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2022. Cifrele publicate de producătorul autohton arată că, de la începutul anului și până la sfârșitul celei de-a zecea luni, au fost vândute 493.511 de unități, cu 16,7% mai mult comparativ cu perioada similară de anul trecut. Dintre acestea, 8.000 au fost comandate pe platforma e-commerce, un nou record pentru site-ul înființat în vara anului 2018. Cele mai vândute modele Dacia pe această platformă au fost Sandero Stepway, Spring și Duster.
Pe această platformă clienții își pot configura modelul dorit în funcție de preferințe, aici fiind disponibile și automobile aflate pe stoc la prețuri promoționale. Taxa de rezervare online este de 500 de euro cu TVA inclus, însă pe perioada de Black Friday această taxă este de 299 de euro. În momentul în care clientul confirmă comanda, taxa se transformă în avans. La final, mașina poate fi livrată fie la showroom-ul ales de client, fie direct la domiciliul acestuia.
Ford Transit Courier a primit media de platină EuroNCAP
Un model care recent a intrat în producție la uzina Ford Otosan de la Craiova a primit medalia de platină în urma testelor de siguranță EuroNCAP rezervate vehiculelor utilitare. Este vorba despre noua generație Ford Transit Courier, care devine primul astfel de automobil din lume care primește această distincție. Modelul produs în România a înregistrat un punctaj de 93% pentru sistemele de asistență, care este cel mai mare scor obținut în cadrul acestor teste până acum de un vehicul utilitar.
Din acest an, organizația EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) a introdus noi standarde și teste de siguranță pentru acest tip de vehicule. Dincolo de testele standard în urma cărora se acordă stele, noile teste se axează pe sistemele de asistență cu care sunt echipate aceste mașini. În funcție de performanțe, EuroNCAP acordă distincțiile nerecomandat, bronz, argint, aur și platină.
Ce s-a mai întâmplat în industria auto
- Vânzările de vehicule electrice au totalizat în luna septembrie 186.380 de unități, ceea ce reprezintă o cotă de 16,1% din piață. Vorbim aici despre o creștere de 13% față de septembrie 2022, potrivit celor mai recente date publicate de JATO Dynamics. De la începutul anului au fost înmatriculate 1.465.249 de mașini cu emisii zero, în creștere cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tesla Model Y continuă să domine acest segment în 2023, fiind cel mai bine vândut model cu emisii zero la nivel european și în septembrie, cu 29.309 de unități. În acest top, Tesla Model Y este urmat de MG4, cu 7.313 de unități, și de Peugeot e-208, cu 6.637 de unități. Modelul Dacia Spring ocupă locul 7, cu 4.590 de exemplare vândute (-5%). În clasamentul general, modelul electric american devansează Peugeot 208, Renault Clio, Volkswagen Golf și Dacia Sandero. Deși a fost vândut în 19.265 de exemplare (+8%), modelul românesc a ieșit din top 3 în luna septembrie.
- Producătorul chinez de automobile electrice BYD intenționează să construiască prima sa fabrică în Europa, care ar urma să fie ridicată în Ungaria, potrivit unei publicații germane care citează surse din interiorul companiei. „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” scrie că oficialii companiei s-ar fi decis asupra țării vecine unde deține o fabrică de autobuze electrice, inaugurată în 2016. Un site guvernamental din Shenzhen, orașul unde își are sediul BYD, a publicat un articol în care se preciza că premierul maghiar Viktor Orban ar fi avut deja o întâlnire în acest sens cu președintele BYD, Wang Chuanfu. Ungaria este un adevărat „El Dorado” pentru marii constructori de automobile, mai ales datorită rețelei extinse de autostrăzi și de căi ferate, dar și a unei forțe de muncă pregătită. În plus, această țară oferă subvenții guvernamentale însemnate.
- În 2024, Opel va aniversa 125 de ani de existență și pentru că este vorba despre o bornă importantă, oficialii din Russelsheim pregătesc câteva noutăți importante. Șeful mărcii, Florian Huettl, a anunțat că noile generații Crossland și Grandland vor fi disponibile și în câte o versiune electrică. Viitorul Opel Crossland va fi bazat pe o versiune îmbunătățită a arhitecturii CMP/eCMP, care va oferi motorizări pe benzină, mild-hybrid și sisteme de propulsie electrice. Crossland EV ar putea folosi unitatea electrică de 156 CP și bateria de 54 kWh. Noul Opel Grandland va fi un model complet nou și va fi cosntruit pe aceeași platformă STLA Medium ca viitoarea generație Peugeot 3008, care va fi dezvăluită în curând. Arhitectura promite autonomii de până la 700 de kilometri cu o singură încărcare.
- Divizia Volkswagen Commercial Vehicles a publicat primele schițe oficiale cu versiunea restilizată a dubei de dimensiuni mari Crafter. Din punct de vedere vizual, noul Crafter facelift rămâne neschimbat, excepție făcânt farurile LED, care primesc o nouă semnătură luminoasă. Cele mai multe noutăți le vom regăsi la interior, acolo unde noua utilitară va primi un instrumentar complet digital. Va exista și un ecran central nou, care va oferi acces la o gamă largă de funcții ce vor putea fi gestionate de la comenzile de pe noul volan multifuncțional. O altă noutate o reprezintă repoziționarea selectorului transmisiei automate în spatele volanului, acesta fiind identic cu cel de pe electricul ID.Buzz.Noul Crafter facelift va fi oferit și cu o cutie de viteze manuală, iar maneta va fi amplasată în centru. A fost introdusă și o frână de mână electrică, care este o altă premieră, la fel ca portul de încărcare USB-C integrat în ornamentul superior al parbrizului, care va permite utilizarea dispozitivelor mobile fără obstrucționarea câmpului vizual al șoferului. Gama de motorizări va include un singur motor diesel, disponibil în trei variante de putere: 140, 163 sau 177 CP. Noul Volkswagen Crafter facelift își va face debutul comercial anul viitor. Noul VW Crafter facelift va oferi în continuare mai multe tipuri de caroserie: camionetă, platformă, dubă și basculante. Listele de comenzi pentru noua utilitară vor fi deschise în luna aprilie 2024.
- Parlamentul European a aprobat în mod oficial noile norme de poluare Euro 7. Acesta sunt mai blânde comparativ cu propunerea inițială și mai apropiate de actualele norme Euro 6. O noutate o reprezintă noua limită de emisii de particule provenite de la anvelope și de la frâne. Majoritatea producătorilor criticau noile norme pentru faptul că erau mult prea drastice în reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce ar fi putut duce la o scumpire semnificativă chiar și a mașinilor mai accesibile. De asemenea, mai multe state din UE, între care și România, au pus presiune pentru îmblânzirea acestor norme și pentru ca acestea să fie ceva mai apropiate de cele Euro 6. Acum nu mai rămâne decât ca Parlamentul European și Consiliul European să poarte negocieri pentru a finaliza documentul. În plus, Parlamentul European a impus și un nou termen de implementare, care nu va mai fi 1 iulie 2025, ci anul 2026.