Această rubrică, intitulată MotionWeek, vine să completeze, o dată pe săptămână, radiografia segmentului auto.
Oficiuldestiri.ro vă oferă cele mai proaspete informații din industria auto despre noi și viitoare modele care au fost sau care vor fi lansate, despre noi tehnologii, precum și imagini reprezentative. Toate acestea, la rubrica MotionWeek.
Dacia a raportat o creștere a vânzărilor globale în primele nouă luni din 2023
Reprezentanții Dacia au anunțat rezultatele comerciale pentru primele nouă luni ale anului curent. Astfel, în perioada analizată, au fost vândute 493.511 de unități, cu 16,7% mai mult comparativ cu perioada similară din 2022. Același raport arată că marca autohtonă a vândut în trimestrul al treilea al acestui an 148.124 de mașini, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,4% față de perioada ianuarie-septembrie 2022.
Cel mai bine vândut model Dacia în acest interval a fost Sandero, cu 199.516 de exemplare (+18,3%), ceea ce face ca hatchback-ul subcompact să se mențină pe prima poziție în topul celor mai vândute automobile către persoanele fizice din Europa.
SUV-ul Duster a fost comercializat în 154.460 de unități, ceea ce înseamnă o creștere de 4,1% comparativ cu psimilar din 2022. Conform Dacia, Duster rămâne cel mai vândut SUV către clienții persoane fizice la nivel continental.
Spring, cea mai mare creștere pentru un model Dacia
Modelul electric Spring a fost vândut în 44.262 de exemplare. În acest caz s-a înregistrat cea mai mare creștere pentru un model Dacia (40,6%). În același timp, electricul produs în China se menține în top 3 al celor mai vândute modele cu emisii zero pe segmentul european de retail.
Dacia Jogger a fost comercializat în 70.932 de exemplare în primele nouă luni din 2023, total care reprezintă o majorare cu 76,1% față de perioada similară din anul anterior. Oficialii constructorului autohton susțin că Jogger ocupă locul întâi în clasamentul celor mai vândute modele din segmentul C către clienții particulari (excluzând SUV-urile).
Oficialii Dacia au publicat și cifrele de vânzări pe principalele piețe din Europa. În România, vânzările constructorului românesc au crescut la 36.069 de unități (vehicule private și utilitare), în creștere cu 29,2 %. Cota de piață pe segmentul mașinilor private a crescut cu 3% față de aceeași perioadă din 2022.
Ce mai este nou în industria auto?
- Japonezii de la Toyota au prezentat la Salonul de Mobilitate din Japonia noul concept FT-Se, care prefigurează un succesor electric al celebrului model MR2 cu motor amplasat central (1984-2007). Acesta va fi dezvoltat de specialiștii de la Gazoo Racing (GR), divizia de performanță a celor de la Toyota. Caroseria conceptului adoptă un design agresiv, mai ales la partea frontală, pentru a sublinia caracterul sportiv al mașinii. Farurile și stopurile LED au un design elaborat, iar logo-ul GR îl regăsim pe capotă și pe eleronul posterior. Interiorul este minimalist și futurist, cu un volan aplatizat în părțile superioară și inferioară, puține comenzi fizice, dar cu un ecran principal pentru instrumentarul digital și două display-uri amplasate în stânga și în dreapta șoferului pentru accesarea funcțiilor importante ale mașinii. Deocamdată, nu se știe nimic despre sistemul de propulsie electric și nici despre bateria conceptului.
În urmă cu câteva zile, Renault a anunțat că va lansa opt noi modele în afara Europei până în 2027, cinci dintre ele urmând să fie încadrate în segmentele C și D. Primul dintre acestea este Kardian, un SUV subcompact, care va fi comercializat deocamdată doar în America de Sud. Ulterior, acesta va ajunge și pe alte piețe internaționale, însă nu și în Europa și America de Nord.
Dezvoltat pe o platformă nouă modulară, care va fi folosită și de alte viitoare modele ale mărcii, Kardian este, în esență, fratele sud-american al Daciei Sandero Stepway. Față de modelul construit la Mioveni, noul crossover francez vine cu o serie de îmbunătățiri estetice și cu dimensiuni care îl încadrează perfect în segment: o lungime de 4.119 mm și un ampatament de 2.604 mm.
Din punct de vedere estetic, noul Renault Kardian adoptă noul limbaj de design al producătorului francez. Cele mai importante detalii sunt noul logo Renault și noua semnătură luminoasă pentru blocurile optice.
Bara de protecție din față are un design mai agresiv comparativ cu cea de pe modelul românesc, iar aspectul de SUV este conferit de muchiile ascuțite și protecțiile din plastic finisate în negru mat. De asemenea, panourile caroseriei au fost redesenate, în timp ce barele modulare de pe plafon și jantele de 17 inch completează aspectul exterior.
Habitaclul te trimite și el cu gândul la Sandero Stepway. Aici regăsim un tablou de bord digital, care ia locul ceasurilor clasice, alcătuit din două display-uri: unul este instrumentarul de bord, iar celălalt este ecranul de 8 inch pentru sistemul multimedia. În plus, clienții vor dispune de conexiune Apple CarPlay wireless și iluminare ambientală.
Sub capotă se află un motor turbo de 1,0 litru, care produce 125 CP și 220 Nm. Acesta este conectat la o transmisie automată cu dublu ambreiaj EDC, pe care nu o găsim pe Sandero.