Noua rubrică, MotionWeek, vine să completeze, o dată pe săptămână, cu informații succinte, dar și imagini reprezentative, radiografia segmentului auto.
- În primul semestru al anului 2023, în România , au fost înmatriculate 7811 vehicule cu zero emisii de CO2. La nivel naţional, angajaţii Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCÎ) au eliberat în acest interval 4884 de plăcuţe de înmatriculare cu numere verzi. În prezent, în România sunt înmatriculate peste 33.000 de vehicule electrice şi aproximativ 154.000 de vehicule hibrid.
- Tesla Model Y a fost cea mai vândută electrică din Europa în luna iulie și continuă să domine acest segment în 2023. Model Y a înregistrat 11.317 unități comercializate (creștere de 557% vs iulie 2022), potrivit datelor furnizate de Jato Dynamics. Pe locul al doilea s-a clasat Volkswagen ID.4, cu 8.872 de exemplare. Podiumul a fost completat de Skoda Enyaq (5.904 unități). Dacia Spring a depășit modele precum Volkswagen ID.3 și Cupra Born și a ocupat locul al șaselea în topul european.
- Noua generație Mercedes-Benz Clasa E este disponibilă acum în România. Berlina premium din clasa executive pornește de la 62.600 de euro în țara noastră.
Ochii pe ele
BMW Vision Neue Klasse. În ajunul Salonului Auto de la München, numit oficial IAA Mobility 2023, în cadrul unui eveniment dedicat cu genericul „BMW se reinventează” a fost prezentat BMW Vision Neue Klasse, conceptului primului automobil de nouă clasă pe care îl vom vedea în format de producţie în 2025. Acesta anunță câteva revoluții la nivelul designului și tehnologiilor pe care BMW le va pune în aplicare pe viitoarele modele electrice ale mărcii. Poate cel mai important aspect al noului studiu de design este faptul că anunță o nouă generație a sistemului electric de propulsie BMW eDrive. Acesta va crește autonomia mașinilor cu 30%, viteza de încărcare cu 30%, în timp ce eficiența se va îmbunătăți cu 25%.
MINI Countryman. Mini a lansat oficial noua generație Countryman, care primește și versiune electrică. Noul model este primul Mini produs în Germania, iar acesta aduce un design nou la exterior și la interior, precum și autonomie de peste 460 de kilometri. Pentru început, noul Mini Countryman va fi oferit cu propulsoare electrice. Aici avem două versiuni diferite: Countryman E și Countryman SE ALL4. Prima versiune primește un motor electric de 204 cai putere și 250 Nm. Cu acest motor, Countryman atinge 100 de km/h în 8.6 secunde și o viteză maximă de 170 de km/h. Autonomia lui Countryman E este de 462 de kilometri în regim WLTP. Cea de-a doua versiune primește două motoare electrice de 313 cai putere și 494 Nm. În această configurație, Countryman SE ALL4 atinge 100 de km/h în 5.6 secunde și o viteză maximă de 180 de km/h. În schimb, autonomia este mai mică, de 433 de kilometri în regim WLTP. Indiferent de versiunea aleasă, ambele vor putea trage un curent de până la 130 de kW, de unde rezultă o repriză de încărcare de la 10% la 80% în mai puțin de 30 de minute. Noua generație Mini Countryman va fi disponibilă și în versiuni cu motoare termice diesel și pe benzină în viitorul apropiat. Deocamdată, Mini nu a oferit detalii tehnice despre aceste motorizări.
MINI Cooper. Pentru început, noul model este disponibil în versiune electrică și aduce un design exterior nou, un interior complet revizuit, și un propulsor care oferă o autonomie de peste 400 de kilometri. Noua generație Mini Cooper electric este disponibilă în două versiuni: E și SE. În cazul lui Cooper E, acesta primește un motor electric de 184 de cai putere și 290 Nm, alimentat de o baterie de 40.7 kWh pentru o autonomie de 305 kilometri în regim WLTP. Versiunea mai puternică SE primește un motor electric de 218 cai putere și 330 Nm. Acesta mai beneficiază și de un acumulator mai mare, de 54.2 kWh, iar autonomia este de 402 kilometri în regim WLTP. Versiunea E are nevoie de 7.3 secunde pentru a atinge 100 de km/h, în timp ce Cooper SE parcurge sprintul de la 0 la 100 de km/h în 6.7 secunde.
Tesla Model 3 facelift. Compania americană a actualizat Model 3 şi îl introduce în acest format deocamdată doar în Europa, câteva ţări din Orientul Mijlociu, dar şi din Asia! Tesla spune că reîmprospătarea înlocuiește mai mult de jumătate din piesele vehiculului. În funcţie de versiune, autonomia a crescut cu până la 12%. Până la 8% din autonomia mărită este asigurată de un coeficient aerodinamic mai bun: 0.219 vs 0.225 Cd. Acum poate parcurge până la 629 km (WLTP) cu o singură încărcare, inclusiv datorită unui design exterior actualizat și optimizat pentru un nivel aerodinamic maxim. Noi sunt barele de protecţie, capota, aripile frontale, farurile full LED adaptive şi stopurile, hayonul.
Alfa Romeo 33 Stradale. Compania Alfa Romeo a prezentat modelul 33 Stradale – ultimul supercar pe benzină al mărcii!Modelul va fi produs în 33 de exemplare. Toate au fost deja vândute.
Modelul original Alfa Romeo 33 Stradale a fost produs între 1967 și ’69. Cântărea doar 700 kg și era animat de un V8 de 2.0 litri. În timpul producției, a deținut recordul la sprintul pe 1 km cu start de pe loc (24 s). Accelerația 0-100 km/h dura mai puțin de 6 s. Viteza maximă? 260 km/h, timp în care vilbrochenul se învârtea cu 10.000 rpm. O nebunie tipic italiană.
La noul model, sunt disponibile două motoare, la alegere. Cel pe benzină este un V6 twin-turbo, de 3.0 litri, ce ”sare” de 620 CP, permite o accelerație 0-100 km/h în mai puțin de 3 s și o viteză maximă de 333 km/h. Două moduri de rulare sunt disponibile: Strada și Pista. Versiunea electrică vine cu un motor de peste 750 CP. Are o autonomie declarată de 450 km (WLTP).
VW Passat B9. În urmă cu exact 50 de ani a fost lansat unul dintre cele mai de succes vehicule Volkswagen – Passat. Cu peste 34 de milioane de unități vândute în întreaga lume, este cel mai vândut Volkswagen din toate timpurile după Golf și Beetle. La IAA Mobility din München (5-9 septembrie 2023), Volkswagen va prezenta publicului pentru prima dată toate detaliile unui Passat complet nou dezvoltat. Modelul de nouă generaţie va exista doar în format break şi va fi disponibil pe piaţă din primul trimestru al anului 2024.
Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid. Porsche a prezentat noua versiune electrificată Turbo E-Hybrid pentru SUV-ul de performanță Cayenne. Aceasta este cea mai puternică versiune a lui Cayenne produsă vreodată, cu un propulsor care dezvoltă 739 de cai putere. Astfel, noul Cayenne Turbo E-Hybrid are nevoie de numai 3.7 secunde pentru a ajunge la 100 de km/h, iar viteza maximă este de 295 de km/h. Partea electrică este alimentată de o baterie cu o capacitate de 25.9 kWh, de unde rezultă o autonomie de 82 de kilometri în modul de rulare electric. Noul model vine dotat și cu un încărcător onboard de 11 kW. Încărcarea la o stație de încărcare normală sau la un wallbox durează puțin sub două ore și jumătate.
Citroen Type Holidays. Constructorul francez a prezentat un nou concept care aduce un omagiu utilitarei clasice Type H din anii ’40. De această dată, Citroen ne duce cu gândul la o vacanță în aer liber cu noul concept Type Holidays, un campervan modern desenat în stilul modelului original de acum peste 75 de ani. Deocamdată, Citroen nu are planuri de a transforma noul concept Type Holidays într-un model de serie. În schimb, constructorul francez insistă că noul concept anunță o nouă gamă de modele create pentru aventuri în aer liber și care vor face parte din noua serie Holidays. Mai multe detalii despre noua gamă vor fi dezvăluite spre sfârșitul anului.
Geely Galaxy L6. Geely a creat la începutul anului curent un nou sub-brand numit Galaxy, dedicat pentru autovehicule electrice şi plug-in hybrid care au un preţ de până la 50 de mii de dolari. Primul prezentat a fost Galaxy L7, iar acum putem face cunoştinţă cu al doilea – sedanul de dimensiuni medii Galaxy L6. Are la bază platforma electrificată suedeză E-CMA (Compact Modular Architecture), un ampatament de 2.752 mm, o suspensie posterioară independentă şi jante de 17/18 inchi. Lungimea sedanului este de 4.782 mm, lățimea este de 1.875 mm, iar înălțimea este de 1.489 mm. Sedanul este echipat cu același sistem hibrid NordThor Hybrid 8848 precum Galaxy L7. Puterea totală generată de sistemul de propulsie este de până la 390 CP şi 535 Nm. Poate realiza 0-100 km/h în circa 6.5 secunde şi atinge maximum 247 km/h.
Fisker Ocean Force E. Fisker a lansat pachetul Force E care va fi disponibil de comandat atât în momentul achiziționării vehiculului, cât și sub formă de pachet opțional ce va putea fi adăugat ulterior, după cumpărare. Inițial, va fi disponibil pentru variantele Fisker Ocean One și Extreme cu tracțiune integrală, urmând să fie disponibil și pentru varianta Ultra într-o etapă ulterioară.
Cifra săptămânii: 29.900 dolari
Compania Fisker confirmă că va fi prezentă la IAA Mobility 2023 din München cu o versiune pre-producţie a modelului Pear. Se intenționează vânzarea acestei maşini pentru minimum 29.900 de dolari, fără a lua în considerare taxe sau stimulente fiscale. Noul Fisker Pear va fi disponibil în două versiuni, în ceea ce privește capacitatea acumulatorului. Din păcate, Fisker nu a oferit detalii despre puterea propulsorului și capacitatea bateriei, dar spune că autonomia lui Pear va fi de 290 de kilometri pentru bateria mai mică, respectiv de 515 kilometri pentru acumulatorul mai mare. Noul model va fi disponibil pe piața din Statele Unite începând din 2024. Cel mai probabil, noul Pear va ajunge și în Europa.
Tehnologie
- Costurile variabile pentru producţia de vehicule electrice vor rămâne mai mari în comparaţie cu modelele cu motoare cu ardere internă, în viitorul previzibil, a declarat directorul general al Mercedes-Benz, adăugând că acest lucru va continua să alimenteze concurenţa intensă.
- Ford Blue Cruise, sistemul de conducere semiautonomă al companiei americane, va fi disponibil șoferilor din Germania. Din aprilie, sistemul poate fi utilizat și în Marea Britanie.
- Producătorul francez de automobile Renault intenţionează să-şi listeze la bursă divizia de vehicule electrice Ampere în primăvara anului 2024, a declarat directorul general al grupului, Luca de Meo.
- Mercedes-Benz a anunțat că vrea să instaleze stații de încărcare de 400 kW pentru mașinile electrice. Primele astfel de stații rapide vor fi instalate în Atlanta (SUA), Chengdu (China) și Mannheim (Germania), până la sfârșitul lui 2023. Potrivit oficialilor, stațiile de mare putere vor fi disponibile tuturor clienților de electrice, indiferent de marcă. Planul nemților este să aibă o rețea globală de stații rapide cu 2.000 de chargere până la final de 2024.