back to top
spot_img

Moștenitoarele lui Edith Piaf, „implicate” în Jocurile Olimpice

Moștenitoarele lui Edith Piaf sunt încântate, dar există o polemică legată de cine va cânta melodiile celebrei cântărețe, la Jocurile Olimpice de la Paris.  

Moștenitoarele lui Edith Piaf au declarat, pentru Le Parisien, că au fost abordate pentru a-și da acordul ca două melodii ale celebrei cântărețe franceze să fie folosite în deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris. 

Moştenitorii şi beneficiarii lui Edith Piaf sunt deschişi pentru ca melodiile “L’Hymne à l’amour” sau “La Vie en rose” să fie folosite la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, a titrat presa franceză.

„Am primit o solicitare din partea Editions Raoul Breton pentru a folosi L’Hymne à l’amour”, a declarat Catherine Glavas. „Ei gestionează drepturile asupra acestui cântec co-scris de Édith şi mi-au cerut acordul de a-l utiliza gratuit cu o nouă orchestraţie şi o cântăreaţă. Fără să ne dea un nume”.

28 martie 2024 Aya Nakamura vs Edith Piaf
Aya Nakamura vs Edith PiafYouTube

Edith Piaf: Există o polemică 

Ea a adăugat: “Bineînţeles că am acceptat, este atât de minunat să deschid Jocurile Olimpice de la Paris cu Edith. Chiar mă emoţionează”.

Această cântăreaţă, al cărei nume nu a fost oficializat, ar putea fi Aya Nakamura, după cum a anunţat la sfârşitul lunii februarie săptămânalul L’Express. Articolul a declanşat o veritabilă polemică. Cântăreaţa francofonă cea mai ascultată din lume de la Djadja, în 2018, a fost de atunci ţinta extremei drepte şi obiectul a numeroase atacuri rasiste. Catherine Glavas nu este fericită de aceste atacuri. „Din ce mi s-a spus, Aya Nakamura este cea care va cânta şi preşedintele a fost cel care a ales-o. Este cu siguranţă talentată. De asemenea, are mult succes în întreaga lume. Dar eu nu o cunosc”, a declarat ea.

La rândul ei, Christie Laume, în vârstă de 82 de ani, a susţinut, de asemenea, că nu o cunoaşte pe cântăreaţă. “Sunt foarte deschisă şi cred că este o idee interesantă”. Deşi cererea nu a fost oficială, aşa cum a fost cazul lui “L’Hymne à l’amour”, comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice a contactat şi Editions Beuscher pentru a folosi “La Vie en rose”, potrivit Le Parisien.
28 martie 2024 Edith Piaf-portret
Edith Piaf portret

Cine a fost Edith Piaf

Numele său adevărat era Édith Giovanna Gassion. Și-a luat pseudonimul “Piaf” (în argoul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, în anul 1935. De origine socială modestă, fiică a cântăreței ambulante Line Marsa, de origine italo-algeriană și a acrobatului de circ Louis Gassion, a avut o copilărie grea, fiind crescută de bunica ei, patroană a unui bordel în Bernay, localitate din Normandie, iar mai târziu, în cartierul Belleville de la periferia Parisului.

După sfârșitul primului război mondial, tatăl său este angajat de un circ ambulant și o ia cu el pe Édith, cu care împarte rulota ce-i servea de locuință. Pentru a-și ajuta tatăl, Édith începe să cânte pe stradă.În anul 1932, la doar 17 ani, Édith rămâne însărcinată în urma unei legături cu un anume Louis Dupont, însă ea nu avea timp să-şi îngrijească copila, botezată Marcelle, care va muri de meningită, la doar doi ani.

Norocul i-a surâs

Édith s-a trezit la vârsta de 20 de ani într-o puternică depresie, cauzată de pierderea celei care avea să fie unicul ei copil, era părăsită şi de tată şi era obligată să frecventeze lumea cea mai mizeră a societății pariziene în care continua să cânte pentru a se putea întreţine.

În anul 1935, norocul avea să-i surâdă, după ce îl cunoaște pe Louis Leplée, proprietarul cabaretului „Le Gerny’s” de pe „Champs-Élysées”, care o invită să cânte în localul său câteva melodii, apariţie care a reprezentat debutul său artistic. Leplée îi inventează numele de scenă – Édith Piaf, sau „môme Piaf”, datorită staturii ei scunde, de doar 1,47 metri înălţime. La cabaretul „Le Gerny’s”, Édith înregistrează primele sale succese.

Însă anii tinereţii au fost marcaţi şi de o boală care o măcina, încetul cu încetul: poliartrita reumatoidă. A reușit să facă față cu brio tuturor eșecurilor din viața ei sentimentală, iar pe scenă să cucerească lumea. Au existat numeroase turnee de mare succes, precum cele desfăşurate la New York, Mexico City, Rio de Janeiro sau Paris.

Édith suferă un grav accident de automobil, în 1958, în urma căruia rămâne cu dureri atroce. În acelaşi an, ea publica volumul autobiografic „Au bal de la chance”, ce cuprindea întâmplări din viața sa din perioada 1935 – 1958.

În debutul anului 1959, Édith susţine un concert la New York, însă spre finalul spectacolului se prăbușește pe scenă. Anul 1963 a găsit-o Édith Piaf epuizată de necazuri, de consumul de medicamente, doctorii îi stabilesc un diagnostic crunt, la 18 martie 1963, urca pentru ultima oară pe scenă, iar după o lungă convalescență, artista avea să se stingă din viață în 10 octombrie 1963. O poveste de viață nu perfectă, dar nemuritoare în inimile francezilor și nu numai.

Citiți și: 
author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...