Moșii de vară sunt prăznuiți anual în calendarul creștin ortodox. Sărbătoarea denumită și Sâmbăta Morților este celebrată în apropierea Rusaliilor și are ca scop pomenirea celor dragi trecuți în neființă.
În fiecare an, înainte de Rusalii, creștinii sărbătoresc Moșii de vară. O sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi, deoarece în această zi sunt amintiți cei dragi care au plecat dintre noi. Când sunt Moșii de vară 2023 În 2023, Moșii de vară se prăznuiesc pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Ziua de sărbătoare mai este denumită și Sâmbăta Morților.
Două din sâmbetele din calendarul ortodox sunt dedicate în mod special pomenirii morților, și anume: Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne, pentru Postul Paștelui, și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, sau Sâmbăta Rusaliilor.
Moșii de vară: Mergeți la biserică cu pachete de mâncare și colivă
Moșii de vară nu este o sărbătoare cu dată fixă, deoarece ziua diferă în funcție de sărbătoarea Rusaliilor. Întotdeauna Sâmbăta Morților este înainte de Rusalii. De Moșii de vară, creștinii respectă cu sfințenie ritualuri menite să aducă liniște și pace. În fiecare zonă a țării, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă, pentru a le împărți persoanelor nevoișe. Scopul acestui gest este de a-i pomeni pe cei dragi care au plecat din această lume.
Femeile merg la mormintele celor decedați și aprind lumânări în fiecare colț al locului de veci. În unele zone ale țării, după slujba de pomenire, creștinii merg la mormintele celor dragi împreună cu preotul, iar acolo preotul săvârșește o mică slujbă și mormântul este stropit cu vin. În zi de sărbătoare, femeile împart mâcarea gătită în vase de lut ori porțelan, și în căni ori vase de lemn. Pomana se împarte oamenilor sărmani, dar se oferă și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor.
Ce e bine să împarți de Sâmbăta Morților
De Sâmbăta Morților, pomana constă în împărțirea de alimente calde, în special alimentele preferate de răposat. Se spune că pomana trebuie să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi va sătura și pe cei decedați. Se împarte colivă făcută în casă de gospodine, orez cu lapte, colaci, vin, dar și cireșe.
În această perioadă, gospodinele cinstesc trei sărbători: Moșii de vară, Rusaliile și Sărbătoarea Sfintei Treimi. Se obișnuiește să se împartă și ceapă verde, dar și usturoi, ofrande care rodesc în gospodărie.
Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară
Cea mai importantă tradiție a sărbătorii este mersul la biserică, ascultarea slujbei și datul de pomană persoanelor nevoiașe. În anumite zone ale țării, se împart bucate către persoane străine, deoarece se spune că nu este bine să dai pomeni rudelor. Se împart căni noi și înflorate.
Pe vremuri, de toarta ulcelei care era împărțită se legau flori ori se prindeau cireșe. Scopul cănilor împărțite este acela de a avea din ce bea apă cel trecut în neființă. Se împart vase umplute cu lapte dulce, apă proaspătă, vin sau bere. În Moldova, cănile se umplu cu apă proaspăt scoasă din fântână, iar în locul acela se lasă un ban drept plată. Se spune că apa este obținută datorită muncii altora, iar dacă nu o plătești, atunci pomana nu va fi plătită. În zona Câmpulungului se împarte brânză proaspătă, ouă și caș. Mâncarea împărțită de Sâmbăta Morților trebuie să conțină și unul dintre următoarele preparate: plăcinte, carne de miel, colaci și orez cu lapte.
Se spune că dacă plouă în această zi, va fi un an îmbelșugat. Casele, ferestrele și ușile se împodobesc cu crengi de tei, care înainte se duc la biserică pentru a fi sfințite. În anumite zone ale țării, în Nord, ferestrele se ung cu usturoi și leușten, ăentru ca duhurile rele să ocolească gospodăria.
Ce nu e bine să faci
Se spune că nu este bine să pleci din biserică înainte de terminarea slujbei, Sfintei Liturghii, altfel citirile nu mai au niciun efect. În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni. Femeile văduve nu au voie să umble cu capul descoperit în această zi. Nu este bine să se facă curat în această zi. Să nu se folosească mătura, altfel se ridică praful în ochii răposaților. De asemenea, se spune că nu se aruncă gunoiul în Sâmbăta Morților, ca să nu ajungă în mâncarea morților.
De Moșii de vară nu este bine să mergi la o fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată ori părăsită, deoarce se spune că pe acolo trec spiritele rele. În Sâmbăta Morților, femeile nu au voie să tricoteze ori să toarcă, altfel cele dăruite în pomană nu vor ajunge către cei pomeniți.