În fiecare an, noaptea de 5 spre 6 decembrie deschide porțile magiei, care cuprinde întreaga lume pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Este noaptea de Ajun de Moș Nicolae (Sfântul Nicolae – sărbătorit pe 6 decembrie). Toată lumea se pregătește pentru cadouri în ghetuțe.
Seara de 5 decembrie reprezintă seara în care toți copiii, indiferent de vârstă, își lustruiesc ghetuțele și speră că au fost suficient de cuminți pe parcursul anului încât Sfântul Nicolae să le aducă daruri. Cei neascultători vor primi o nuielușă de la moș, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să-și asculte părinții și bunicii. Tot din bătrâni se mai spune că dacă nuielușa este una de măr și dacă pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i s-a dat crenguţa și în anul următor îi va umple ghetuțele cu daruri.
Potrivit legendei, deși e grăbit să ajungă la toți copiii din lume, Sfântul Nicolae își face timp să asculte dorințele fiecărui copil în parte. Le ia în calcul și le îndeplinește dorințele fie în această seară, fie în anul următor, sau le transmite lui Moș Crăciun, dacă ghetuțele sau cizmulițele nu sunt suficient de încăpătoare pentru ceea ce i-au cerut copiii cuminți.
Potrivit tradiției românești, moșul apare pe un cal alb (făcând trimitere la prima zăpadă, la începutul iernii) și îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele. Este stăpânul apelor și salvează marinarii de la înec. Tot Sfântul Nicolae apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. Tadițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice. Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor.
Moș Nicolae, mituri și tradiții
Puține personaje de folclor românesc sunt atât de iubite precum Sfântul Nicolae. Promițând un mănunchi de cadouri copiilor care au fost cuminți și o nuielușă celor care nu au fost cuminți, Sfântul Nicolae este cel transformă noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie într-o…așteptare plină de suspans! Chiar dacă în zilele noastre oamenii tind să se concentreze pe daruri – sau pe lipsa acestora – povestea Sfântului Nicolae din România este plină de ritualuri, mituri și tradiții.
De fapt, povestea actuală a Sfântului Nicolae are „multe lacune și puține certitudini”, după cum spun unii dintre istorici. Ceea ce știm cu siguranță este că a fost episcopul creștin al orașului Myra din Asia Mică în timpul Imperiului Roman. Sfântul a avut o viață evlavioasă și a murit pe 6 decembrie, motiv pentru care îl sărbătorim în această zi. Relicvele sale pot fi găsite în Bari, Italia.
Faptele de peste an se strâng
În România, Sfântul este cunoscut sub numele de Sfântul Nicolae sau, în unele regiuni, drept Sfântul Nicoară. În Bucovina, Sfântul Nicolae sau Sân-Nicoară este considerat al doilea sfânt pe care l-a făcut Dumnezeu, bucurându-se de privilegiul de a sta alături de Părintele Ceresc.
În timp ce diferiți români îl numesc cu diferite nume, toți își curăță ghetele și le aliniază pentru ajunul Sfântului Nicolae, pe 5 decembrie. Dimineața, românii, în special copiii, se vor trezi și își vor găsi pantofii pregătiți plini cu dulciuri, fructe și alte cadouri – dacă au fost drăguți și cuminți, desigur. Sfântul Nicolae nu este o sărbătoare pe care ar trebui să o pregătiți doar cu o zi sau două înainte. De fapt, întregul an se rezumă până la ziua de 6 decembrie inclusiv, când se va vedea în…ghetuțe dacă mici și mari au acționat conform unor valori și norme comune sau s-au abătut de la calea cea bună.
În unele regiuni ale țării, oamenii își aduc crenguțe în case și le așează sub o icoană în speranța că vor înflori până în ziua de Anul Nou, invitând la noroc și prosperitate în anul care vine.
Moș Nicolae, prilej de colinde
Povestea Sfântului Nicolae din România îl arată pe un cal alb, anunțând venirea iernii. Galopând, se furișează în interiorul casei fiecărui român și știe cine a fost cuminte ori nu. Și un secret (bazat tot pe legende și tradiții) tot de poveste: copiii care vor să-l cucerească pe Moș încearcă un ultim truc și lasă morcovi la ușă pentru calul Sfântului.
De asemenea, românii din anumite zone ale țării repetă în ziua Sfântului Nicolae colindele de Crăciun. Această tradiție este urmată mai ales în satele în care tinerii se adună și desemnează o gospodărie care să-i găzduiască. În timpul vieții sale, Sfântul Nicolae a fost un apărător al Bisericii și un ocrotitor al celor aflați în nevoie, dând naștere la mituri și legende, minuni și povești. Astfel, a devenit ulterior aducătorul absolut de cadouri.
Și tot din bătrâni ceva frumos: Sfântul Nicolae reprezintă începutului iernii grele, căci el ascunde soarele şi îşi scutură barba de ninsoare. De aceea, dacă te uiţi pe cer, preţ de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
Citiți și: Cum va fi vremea de Moș Nicolae