Moneda euro trece printr-o perioadă de depreciere, influențată de anunțul victoriei lui Donald Trump la Casa Albă și de perspectivele unor politici tarifare stricte din partea Statelor Unite.
Potrivit analiștilor XTB, viitorul euro în raport cu dolarul va depinde mult de gradul de agresivitate al acestor politici, care sunt orientate către întărirea dolarului și diminuarea dependenței economice de importuri.
Zona Euro, unde mai multe economii se bazează pe exporturi, inclusiv Germania – care trimite aproape 10% din exporturile sale către Statele Unite – ar putea fi una dintre regiunile cele mai afectate de politicile protecționiste americane. Tarifele planificate de SUA au două efecte negative pentru moneda euro:
- 1. Reducerea ofertei de dolari în străinătate – ceea ce contribuie la creșterea valorii dolarului față de euro.
- 2. Scăderea cererii pentru produsele europene – o consecință a tarifelor aplicate de SUA, care ar putea reduce PIB-ul Zonei Euro între 0,5% și 1,5% pe an.
Deprecierea euro, amplificată de politica BCE
Zona Euro se confruntă deja cu rate scăzute de creștere economică, iar țări precum Germania au avut recent trimestre de recesiune. În acest context, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce ratele dobânzilor, ceea ce ar duce la o slăbire suplimentară a monedei euro, afectând capacitatea economică a regiunii de a face față competiției pe plan global.
Va ajunge moneda euro la paritate cu dolarul?
Perspectivele unei noi parități între euro și dolar sunt un subiect dezbătut de economiști, însă scenariul pare momentan puțin probabil pe termen scurt. Depinde, în mare măsură, de deciziile economice din SUA, precum implementarea de noi tarife comerciale și, de asemenea, de politicile BCE în fața unor posibile stagnări economice. Dacă tarifele vor fi aplicate așa cum planifică SUA, euro ar putea continua să scadă. Pe de altă parte, stabilitatea monedei europene ar putea fi susținută în lipsa unor astfel de măsuri.
În cazul în care, după încheierea mandatului actual al președintelui FED, Jerome Powell, Statele Unite vor opta pentru un dolar mai slab, s-ar putea redeschide discuția despre paritate. Analiștii XTB sugerează că, într-un astfel de scenariu, Trump ar putea folosi aceste pârghii pentru a influența cursul dolar-euro în următorii ani, dar acest lucru rămâne o perspectivă pe termen mai lung.
Pentru moment, moneda euro rămâne sub presiunea unor posibile politici tarifare restrictive, iar atenția piețelor financiare este concentrată asupra deciziilor BCE și a mișcărilor de pe piața valutară americană.