Contractul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a fost semnat vineri, 15 noiembrie, în Baku, Azerbaidjan, cu prilejul summit-ului COP 29. Astfel, în sistemul național de energie vor intra peste 11 milioane de MW pe o perioadă de 30 de ani.
EnergoNuclear, filiala de proiect a SNN a semnat o înțelegere cu cei de la Candu Energy (Atkins Realis) din Canada, companie care deține tehnologii omonime folosite la Cernavodă, cu NuScale, operatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu italieni de la Ansaldo Nucleare și nu în ultimul rând, cu Ansaldo Nucleare, Sargent & Lundy și S&L Engineers.
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor genera peste 11 milioane MW
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a evidențiat că reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor introduce în sistemul național de energie peste 11 milioane MW. Pentru trei decenii de operare. De asemenea, se vor crea aproximativ 19.000 locuri de muncă. Burduja a mai precizată că Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor acoperi necesarul de energie pentru 7 milioane de gospodării.
„Odată finalizată această investiție, peste 7-8 ani de zile, România va asigura peste 30% din necesarul de energie la nivel național. Doar prin producția de energie nucleară. Mai mult, țara noastră va avea un preț la energie competitiv la nivel regional și european. Ceea ce va susține întreaga economie românească și va reduce facturile pentru toți românii.
Pasul istoric de astăzi este și unul simbolic. Iată că România este capabilă să ducă mai departe proiecte strategice gândite acum 50 de ani. Și blocate de decenii de ezitări, nepăsare sau lipsă de decizie″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
A fost aprobată etapa lucrărilor preliminare
Joi a fost aprobată prima decizie de investiție privind proiectul de la Cernaovodă. Prin urmare, a fost declanșată a doua etapă, cea a lucrărilor preliminare care constau în următoarele:
- elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului
- structurarea și contractarea finanțării
- obținerea unor decizii pozitive a Comisiei Europene în conformitate cu dispozițiile UE privind ajutorul de stat;
- obținerea autorizației de securitate nucleară pentru etapa de construcție;
- luarea deciziei deciziei finale de cosntrucție pentru trecerea în etapa de construcție.
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia vor susține proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu aproximativ 6 miliarde de euro. Credite garantate integral de statul român. „Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Se vor investi cel puțin 6 miliarde de euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Suntem onorați să lucrăm la acest contract. Și proiect cu parteneri profesioniști, recunoscuți la nivel internațional. Precum AtkinsRéalis, Fluor Corporation, Ansaldo Nucleare, Sargent și Lundy. Deoarece succesul unui proiect derivă atât din expertiză, cât și din tehnologie robustă. Unitățile 3 și 4, tehnologie CANDU, vor oferi României securitate energetică și energie curată într-un mod sigur și durabil.
Odată ce Unitățile 3 și 4 vor fi conectate la rețea, 66% din energia curată a României va fi furnizată de energia nucleară. Demonstrând, încă o dată, rolul critic al energiei nucleare în decarbonizare. Îmi exprim aprecierea sinceră față de echipa EnergoNuclear. Echipa SNN și partenerii noștri pentru profesionalismul și eforturile comune de a construi împreună un proiect solid″, a declarat CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
Potrivit portalului Profit, contractul a fost estimat inițial la 3,16 miliarde de euro. Însă, suma se va actualiza pe măsură ce lucrările se vor desfășura.
Reactoarele ar putea fi gata la începutul deceniului următor
„Contractul EPCM (Inginerie, Procurare și Management al Construcției) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv Limited Notice To Proceed – LNTP (având o componentă fixă și o componentă variabilă) și Final Notice To Proceed – FNTP (având o valoare estimată inițială, pe bază de cost rambursabil, precum și o componentă de stimulare a performanței activității de management al consorțiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului).
Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP. Consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) și luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP″, se menționează într-un document SNN.
O estimare mai veche a costului total a indicat că proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar fi de peste 7 miliarde de dolari. Bugetul lucrărilor preliminar pentru implementarea proiectului a fost majorat în 2024. De la 185 de milioane de euro la 350 de milioane. În cazul în care lucrările se vor desfășura conform graficului de execuție, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea intra în funcțiune în 203o, respectiv 2031.