Apple a achiziționat startup-ul de Inteligență Artificială DarwinAI. Conform unui raport Bloomberg, tranzacția a avut loc la începutul acestui an, dar valoarea exactă a acesteia nu a fost dezvăluită. Este vorba despre o mișcare puternică în domeniul Inteligenței Artificiale.
Conform Bloomberg această tranzacție a inclus și integrarea a zeci de angajați ai companiei canadiene în divizia sa de A.I. Cu toate astea, valoarea exactă a tranzacției nu o știe nimeni și nici nu se găsește în vreun raport.
Conform specialiștilor pieței, Apple vrea să-și îmbunătățească produsele, să exploreze noi domenii, cum ar fi asistența vocală și recunoașterea facială, dar în același timp vrea și mai multă putere. DarwinAI construiește tehnologie A.I. pentru a verifica piese în fabrici și este folosită de diverse companii.
Una dintre inovațiile lor e accelerarea A.I.-ului și reducerea dimensiunii acestuia. Potrivit analiștilor, poate fi benefic pentru Apple, care vrea să folosească Inteligența Artificială pe dispozitivele lor, nu doar în cloud. Ambele companii au ales să nu răspundă imediat solicitărilor pentru comentarii, și au lăsat detaliile și motivele exacte ale tranzacției, în sfera speculațiilor.
Apple, răspuns „în doi peri”
DarwinAI dezvoltă tehnologie AI pentru inspectarea vizuală a componentelor în timpul procesului de fabricație și deservește clienți dintr-o gamă variată de industrii. Una dintre tehnologiile sale de bază este reducerea dimensiunii și accelerarea sistemelor de inteligență artificială. Această muncă ar putea fi utilă pentru Apple, care se concentrează pe rularea AI pe dispozitive, în loc să se bazeze în totalitate pe cloud.
Ca răspuns la întrebările legate de înțelegere, Apple a răspuns, în stilul caracteristic, că „achiziționează companii de tehnologie mai mici din când în când”, dar nu își discută planurile. Spre exemplu, în mai 2023, Apple a cumpărat WaveOne, un startup din California specializat în algoritmi de comprimare video, iar în iunie a achiziționat și Mira, o companie care produce căști de realitate augmentată pentru diverse organizații, inclusiv armata SUA.
Strategie de achiziție în masă
Compania Apple a fost mai lentă în dezvoltarea inteligenței artificiale generative față de rivalii Microsoft și Google, care le integrează în produse.
Alexander Wong, un cercetător în domeniul inteligenței artificiale de la Universitatea din Waterloo, care a ajutat la dezvoltarea afacerii DarwinAI, s-a alăturat Apple ca director în cadrul grupului său de inteligență artificială.
Potrivit cercetărilor publicate de Statista, o companie de analiză de piață, Apple a condus achiziții de startup-uri de inteligență artificială (AI) în 2023, achiziționând în total 32 de companii din sector.
Pe lângă achiziții, Apple și-a intensificat și angajarea de profesioniști specializați în inteligență artificială, urmărind să reducă decalajul tehnologic în raport cu rivalii săi.
CEO-ul Apple, Tim Cook, și-a exprimat intenția companiei de a integra tehnologia AI generativă în produsele sale, inclusiv iPhone, iPad, Mac-uri, Apple Watch și Vision Pro. Cu toate acestea, în ciuda istoricului companiei cu asistentul virtual Siri și a achizițiilor recente, rămâne o provocare semnificativă în concurența cu serviciile AI oferite de alte companii din industrie.
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.