Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat într-un interviu acordat cotidianului german „Tagesspiegel” că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană și a subliniat că NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict şi încearcă să evite o escaladare.
Mircea Geoană: “Există o linie de demarcaţie clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO”
Secretarul general adjunct al NATO a comentat pentru publicația germană ideea de a sprijini apărarea aeriană ucraineană din ţările NATO vecine, cum ar fi România sau Polonia, informează News.ro.
”Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană şi aş dori să mulţumesc Germaniei pentru contribuţia pe care o aduce în acest sens. Dar nu, există o linie de demarcaţie clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO. Clauza de asistenţă reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO şi statelor membre”,a afirmat Mircea Geoană în interviu.
Mircea Geoană: “Putin ştie că Ucraina va primi noi echipamente, muniţii şi tehnologie din partea Occidentului”
El a menţionat că ”NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict”. ”Prin urmare, încercăm să evităm o escaladare. Susţinem Ucraina să se apere şi să respingă agresiunea rusă”, a arătat Geoană.
Despre situaţia de pe frontul din Ucraina şi riscul de a pierde pierde războiul, Mircea Geoană a subliniat că ”acesta este unul dintre cele mai delicate momente ale războiului.”
”Trebuie să ne asigurăm că, în timp ce suntem, pe bună dreptate, îngrijoraţi, să nu devenim prea pesimişti cu privire la evoluţia situaţiei. În prezent, Rusia obţine câteva mici câştiguri tactice. Din punct de vedere militar, sunt neapărat valoroase”, a spus el.
Potrivit lui Geoană, ”Moscova profită de slăbiciunea actuală a Ucrainei pentru a extinde linia frontului”. ”Vedem în prezent acest lucru cu atacurile din nord-est împotriva oraşului Kharkiv. Dar Putin ştie că Ucraina va primi în curând noi echipamente, muniţii şi tehnologie din partea Occidentului. Este si un război al logisticii”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.
Va trimite România militari în Ucraina?
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus dacă România nu va trimite combatanți în Ucraina. În ceea ce privește achizițiile pentru apărare, șeful statului a subliniat dificultățile legate de lipsa unei bugetări multianuale.
Iohannis a menționat că s-a discutat la nivel european despre necesitatea îmbunătățirii regulilor de achiziții publice, pentru că planificarea achizițiilor militare cu bugete anuale este foarte dificilă.
Iohannis: „România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării”
Despre afirmația șefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, Iohannis a precizat că „România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziții publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult.”
Președintele României a adăugat că s-a discutat și la alt nivel despre necesitatea îmbunătățirii regulilor de achiziții publice în UE pentru a accelera acest proces.
Președintele României, Klaus Iohannis s-a aflat miercuri la Zărneşti, judeţul Braşov, unde a vizitat Parcul Naţional Piatra Craiului, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale.
CITIȚI ȘI:
Va trimite România militari în Ucraina? Klaus Iohannis: „Este simplă discuţia” | VIDEO