Cum a reușit Mircea Geoană să facă greșeli incredibile de strategie, comunicare și abordare în chiar prima săptămână a campaniei sale pentru alegerile prezidențiale din iarna acestui an. De la uratul de sănătate Regelui Mihai, decedat în urmă cu șapte ani și până la atacuri nedemne la adresa unui om în vârstă și bolnav, chiar dacă acesta este adversarul său politic, Geoană dă până acum impresia că își anulează singur șansele de a ajunge la Cotroceni.
În chiar prima săptămână a campaniei electorale pentru Cotroceni, Mircea Geoană a comis erori semnificative, care au atras atenția și criticile presei și ale publicului. Aceste gafe, deși aparent minore, au evidențiat vulnerabilități serioase în strategia și prestația sa politică, influențând percepția publică într-un mod negativ.
Mai mult, în ciuda experienței sale diplomatice și a poziției de adjunct al secretarului general NATO, acestea au pus la îndoială capacitatea sa de a gestiona eficient o campanie electorală la nivel înalt. Ele au alimentat o imagine publică deja afectată de eșecurile politice din trecut. În ochii multora, Mircea Geoană a revenit la aceleași trăsături care i-au subminat șansele de succes în 2009: imaturitate politică, superficialitate și lipsă de pregătire.
Unii plâng, alții lansează campanii
Prima greșeală, arată presa, a fost chiar momentul ales pentru lansarea candidaturii. 11 septembrie este o zi marcată de tragedia atacurilor teroriste din 2001. Deși pro-american declarat, Geoană a ales această zi pentru a sărbători și anunța intrarea oficială în cursa pentru președinție.
„ 9/11” este încărcat de simbolism și emoție pentru partenerul strategic al României și membru marcant al NATO, moment când se comemorează victimele atacurilor și reflectă asupra vulnerabilității globale în fața terorismului. Decizia de lansare a campaniei electorale a creat o asociere nefericită, care umbrește eforturile încă de la debutul cursei pentru Cotroceni.
Majestatea Sa Regele Mihai, decedat în 2017, a primit urări de sănătate în direct la TV
În timpul unei apariții televizate la ProTV, în chiar primul său interviu de campanie, Mircea Geoană a urat sănătate Regelui Mihai, deși acesta a decedat cu șapte ani în urmă, în decembrie 2017.
Greșeala a fost amplu discutată în media, fiind văzută ca o lipsă de atenție la detalii și o neglijență în gestionarea comunicării publice a prezidențiabilului. Această eroare ridică întrebări cu privire la capacitatea lui Geoană de a fi atent și informat în momente critice.
Atac la adresa unui om în vârstă de 72 de ani, cu multiple probleme medicale
Cea mai mare controversă din jurul campaniei, scurte momentan, a lui Mircea Geoană a fost reactivarea unei vechi rivalități cu Traian Băsescu, reluând un conflict care a marcat cariera sa politică. În loc să se distanțeze de trecutul său politic și să își proiecteze o nouă viziune pentru viitor, Mircea Geoană a spus, într-un interviu la Digi24, că Traian Băsescu se află „într-o stare de degradare biologică”.
Traian Băsescu este cel care l-a învins pe Geoană atât în alegerile pentru Primăria Bucureștiului, cât și în alegerile prezidențiale din 2009. Prin răspunsul fostului președinte, acesta a dovedit mult mai multă elocvență și abilitate politică decât actualul prezidențiabil.
„În ceea ce privește degradarea, sunt un om de 72 de ani. În mod categoric nu mai am sănătatea unuia de 30 de ani. Am o operație pe coloană, tiroidă, aortă și internări pentru infecții la plămâni. Dar acest lucru nu mă face să fiu la nivelul de degradare la care să doresc sănătate regelui Mihai I. Eu cred că domnia să are o obsesie care e generată de propriile lui gafe”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.
Deși dorește să ajungă președinte, Mircea Geoană nu cunoaște prerogativele prezidențiale. Sau istoria României
Nu în ultimul rând, Mircea Geoană a mai făcut câteva greșeli importante ce țin de lipsa de cunoaștere a prerogativelor diferitelor funcții în stat. Acesta a declarat în mai multe intervenții televizate că va face un contract de guvernare cu premierul, element care nu intră în atribuțiile unui Președinte.
Mai mult, pentru un candidat care se descrie ca fiind un intelectual și bun cunoscător al istoriei țării, Mircea Geoană face o eroare enormă vizavi de momentele marcante ale României secolului al XX-lea. Acesta a afirmat că România a semnat la Buftea capitularea în fața Germaniei în 1917. Doar că evenimentul s-a petrecut în 1918.
În sfârșit, într-un interviu pentru Digi24, candidatul independent a spus că provine din generația „decrețeilor”, mai exact generația născută după decretul comuniștilor din 1966, care interzicea avortul. Cu toate acestea, Mircea Geoană s-a născut în 1958, cu opt ani înainte de semnarea decretului.