Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat vineri la Galaţi despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO că “este problema exclusivă a aliaţilor.” Geoană a adăugat și că actualul secretar general, Jens Stoltenberg, „a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus.”
“Sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută”
Mircea Geoană, al doilea om în NATO, a vizitat, vineri, şantierul naval VARD Brăila şi a mers apoi la Universitatea Danubius din Galaţi, unde şi-a lansat cartea “Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO.”
“Singurul lucru pe care nici nu îl comentăm şi nici nu este în puterea noastră, a mea şi a secretarului general, este să ne alegem succesorii. Este problema exclusivă a aliaţilor.
Ceea ce pot să spun este că secretarul general Stoltenberg, care şi-a prezentat ieri raportul anual, cel de-al zecelea raport anual (…), a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus. Şi acest lucru sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută“, a spus Geoană.
“Secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp”
Potrivit acestuia, ceea ce se ştie sigur este data la care secretarul general al NATO îşi încheie mandatul.
“Înţeleg că în România s-au devansat alegerile prezidenţiale? Aşa am auzit, că s-au dat puţin mai devreme (…). Pot să vă spun un singur lucru, că din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp.
Deci, la secretarul general Stoltenberg este fix, ultima zi de serviciu este 30 septembrie, pe 1 octombrie avem un nou secretar general. În cazul meu, o să plec mai devreme sau mai târziu”, a spus Geoană, citat de Agerpres.
Iohannis este contracandidatul lui Rutte la șefia NATO
Klaus Iohannis a anunțat, oficial, marți că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, contracandidat fiindu-i nimeni altul decât olandezul Mark Rutte, susținut de Statele Unite, Marea Britanie și Franța. Aceste trei țări au anunțat, cu puțin timp în urmă că îl sprijină pe Mark Rutte, pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO.
Numirea unui secretar general al NATO se face prin consens între cele 31 de ţări membre și în urma unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor. Doi diplomați au declarat joi pentru Reuters că, în prezent, Rutte se bucură de susținerea a 21 dintre statele membre.
Mark Rutte, poreclit „Teflon Mark” în Olanda
Contracandidatul lui Klaus Iohannis, Mark Rutte, predă sociologie la un liceu din Haga o oră pe săptămână și a spus anterior că nu se poate gândi la o slujbă mai bună după ce se va retrage din politică decât să devină profesor cu normă întreagă.
El s-a răzgândit însă în această privință în octombrie anul trecut, când a anunțat în public că este interesat să devină viitorul secretar general al NATO.
În vârstă de 57 de ani, Rutte este necăsătorit, nu are copii și nu a avut nicio relație sentimentală cunoscută în cei 18 ani de când a devenit lider al partidului olandez VVD, potrivit informațiilor Hotnews.ro.
Născut și crescut la Haga, a locuit toată viața sa în acest oraș în care se află sediul guvernului olandez. Acesta locuiește de ani de zile în aceeași casă modestă și se mândrește cu faptul că încă are aceeași mașină Saab pe care a cumpărat-o second-hand în urmă cu peste un deceniu.
CITIȚI ȘI: