Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, se află, zilele acestea, la Paris, unde a avut o întrevedere cu Secretarul-General OCDE, Mathias Cormann. Cei doi oficiali au discutat despre securitatea regională, cooperarea economică și aderarea României la OCDE.
Mircea Abrudean, despre aderarea României la OCDE
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a fost primit de omologul său francez, Gérard Larcher, la Paris. Cei doi au dezbătut mai multe subiecte, printre care aderarea țării noastre la OCDE.
„România și Franța au aceleași valori într-un context de securitate în continuă schimbare. Principalele teme abordate: securitatea regională, cooperarea economică și aderarea României la OCDE, obiectiv strategic național pe care vrem să îl realizăm până în 2026.”, a declarat Mircea Abrudean.
Aderarea României la OCDE, un obiectiv strategic naţional
Mircea Abrudean a transmis că Franța și România își intensifică cooperarea pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră.
„Parteneriatul Strategic dintre România și Franța se vede inclusiv în buna cooperare parlamentară.”, a punctat oficialul român.
Președintele interimar al Senatului a mai spus că ”Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic naţional”.
”Este un proiect pe care l-am susţinut din toate poziţiile mele publice. Vrem să devină realitate până în 2026”, a continuat Mircea Abrudean.
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, țara noastră a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit.
„România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026.”, a evidenațiat Secretariatul General al Guvernului.
Candidatura României pentru aderarea la OCDE a fost depusă în aprilie 2004 şi noiembrie 2012. Aceasta a fost reînnoită în fiecare an, începând cu 2016, după cum arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE).