Urmează perioada din an iubită de toți bugetarii din România: perioada cu minivacanță sau minviacanțe, asta depinde de fiecare cum își face “punte”.
Minivacanță pentru bugetari
Guvernul a stabilit pentru angajații de la stat două minivacanțe în perioada sărbătorilor de iarnă, prin declararea unor zile libere suplimentare. Conform Codului Muncii, zilele de 25 și 26 decembrie 2024 (miercuri și joi) sunt deja nelucrătoare, fiind prima și a doua zi de Crăciun.
În plus, Guvernul a decis ca și vineri, 27 decembrie, să fie zi liberă, astfel că angajații vor reveni la muncă doar luni, 30 decembrie, având doar două zile lucrătoare în această perioadă.
Pentru Anul Nou, 1 și 2 ianuarie 2025 (miercuri și joi) sunt zile libere, iar vineri, 3 ianuarie, a fost, de asemenea, declarată zi nelucrătoare, creând o nouă „punte” cu weekendul.
Minivacanța continuă cu zilele de 6 și 7 ianuarie 2025 (luni și marți), libere cu ocazia sărbătorilor Bobotezei și Sf. Ioan Botezătorul. Astfel, angajații vor reveni la serviciu abia miercuri, 8 ianuarie 2025, la începutul anului școlar și universitar, după vacanța de iarnă.
Angajații care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale vor beneficia fie de compensații financiare, fie de o zi liberă, conform reglementărilor.
Zile libere în 2025
Anul 2025 va aduce vești bune pentru angajații din România, cu un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor cădea în timpul săptămânii. Acest calendar favorabil va permite angajaților să se bucure de minivacanțe extinse, mai ales în primele luni ale anului, oferind ocazia perfectă pentru planificarea concediilor și a activităților recreative.
Luna ianuarie 2025 va fi cea mai generoasă din punct de vedere al zilelor libere, având nu mai puțin de cinci zile libere legale. Astfel, românii vor avea liber pe 1 și 2 ianuarie, pentru sărbătorirea Anului Nou, urmate de 6 și 7 ianuarie, când se celebrează Boboteaza și Sfântul Ion. Aceste zile cad luni și marți, oferind o minivacanță de patru zile.
De asemenea, pe 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, va fi o altă zi liberă. Există și posibilitatea ca ziua de 3 ianuarie să fie declarată liberă suplimentară pentru angajații din sectorul public, prelungind astfel vacanța până pe 8 ianuarie.
În luna aprilie, Paștele va aduce o minivacanță de patru zile, între 18 și 21 aprilie, inclusiv Vinerea Mare și a doua zi de Paște. În iunie, Rusaliile vor aduce două zile libere, pe 8 și 9 iunie, care vor permite din nou angajaților să se bucure de o scurtă vacanță de weekend.
Anul 2025 va aduce, comparativ cu 2024, două zile libere suplimentare în ianuarie, prin includerea Bobotezei și Sfântului Ion în calendarul oficial. De asemenea, se discută posibilitatea declarării unor zile libere suplimentare, cum ar fi pe 2 mai, care ar prelungi vacanța de Ziua Muncii.
Cu 13 zile libere legale în timpul săptămânii și multiple perioade de minivacanțe, 2025 va fi un an ideal pentru angajații români care vor să își reîncarce bateriile și să petreacă timp de calitate alături de cei dragi.
CITEȘTE ȘI – A doua lovitură pentru bugetari! De ce le taie ICCJ o parte din sporuri