Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat subiectul testării șoferilor cu aparatul Drugtest. În contextul implementării noilor reglementări, Rafila a explicat provocările și soluțiile pe care le propune pentru a asigura acuratețea testelor antidrog, mai ales că există medicamente care ies pozitive la testele antidrog din dotarea Poliției.
Ministrul Sănătății, despre medicamentele care dau rezultat fals pozitiv la drugtest: „Nu e vorba de Paracetamol”
Testele antidrog, folosite pentru a detecta consumul de substanțe psihoactive la volan, au generat controverse din cauza rezultatelor fals pozitive. Rafila a menționat că anumite medicamente, în special cele care conțin codeină, pot influența negativ rezultatele testelor rapide.
„Medicamentele care conțin codeină sunt cele care dau un rezultat fals pozitiv. Nu e vorba de Paracetamol sau de Antinevralgic sau de Aspirină, e vorba de medicamentele care conţin codeină. Codeina este un derivat de morfină, ca să înţelegem de ce discutăm de un astfel de preparat.”, a explicat ministrul Sănătății, la Antena3.
Testele care ies fals pozitive și fals negative chiar și la INML
Nici testele realizate de Institutul Național de Medicină Legală (INML) nu sunt întotdeauna sigure, acestea putând fi fals pozitive sau fals negative.
„Pot fi fals pozitive sau fals negative, pentru că sunt folosite testele cantitative și nu calitative, unele rapide, care să fie gata în 72 de ore, iar unele dintre ele nu sunt nici măcar acreditate,” a dezvăluit un raport al echipei de investigație.
Strategia Ministerului Sănătății
Pentru a aborda aceste probleme, Ministrul Rafila a explicat că Ministerul Sănătății a luat măsuri pentru a corecta deficiențele din sistemul de testare drugtest.
„A fost o ordonanță de urgență, dacă vă aduceți aminte, cu două etape. Una în care Ministerul Sănătății a fost mai puțin implicat. Noi am avut câteva comentarii la acel act normativ, venite din partea institutelor de medicină legală și ulterior a trebuit corectată acea ordonanță printr-o altă ordonanță de urgență.”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul a subliniat importanța unei rețele naționale eficiente de institute și servicii de medicină legală pentru a asigura testarea corectă a șoferilor.
„Noi avem o rețea națională, avem câteva institute de medicină legală regionale, plus Institutul Național de Medicină Legală din București, iar județele care nu au Institut de medicină legală au serviciul de medicină legală, care ține de Spitalul Județean de Urgență din județul respectiv. Serviciile sunt în subordinea spitalelor, iar Institutele de medicină legală, în subordinea Ministerului Sănătății.”, a explicat Rafila.
Alexandru Rafila: „Testarea are doi paşi. Va fi o testare unitară la nivelul țării”
Până la finalul acestui an, toate institutele regionale și serviciile județene de medicină legală vor fi dotate cu aparatură pentru testarea șoferilor suspectați de consum de substanțe psihoactive.
„Testarea are doi paşi: o testare calitativă, care spune: da sau nu, este sau nu este drog, şi o testare mai laborioasă, care poate să depăşească 72 de ore, e vorba despre testarea cantitativă,” a precizat Rafila.
Ministrul a asigurat că toate cele 42 de institute de medicină legală și servicii de medicină legală din teritoriu vor dispune de aparate pentru „o testare unitară la nivelul întregii ţări”.
Cine face testările din probele biologice
Alexandru Rafila a explicat și procedura detaliată a testării drogurilor din probele biologice: „Nu medicii legişti, ci biochimiştii şi biologii din Serviciile de Medicină Legală realizează testele pentru depistarea drogurilor din probele biologice.”