Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat într-o conferință de presă la Alba Iulia, că autoritățile lucrează deja la strategii pentru perioada de după 1 aprilie 2025. La acesată dată va expira actuala schemă de compensare și de plafonare a prețului la energia electrică. Printre opțiunile analizate se numără aplicarea unor măsuri de sprijin țintite, care să fie adaptate nivelului socio-economic al fiecărei gospodării.
Simulări și măsuri de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile
Sebastian Burduja a explicat că s-au realizat mai multe simulări pentru a evalua impactul liberalizării pieței de energie după expirarea schemei actuale de plafonare. Ministrul Energiei a subliniat că pentru cei care în prezent plătesc un preț de 1,3 lei pe kWh, facturile ar putea fi mai mici după liberalizare. Totodată, pentru românii care beneficiază de tariful redus de 0,68 lei pe kWh, aplicabil pentru un consum de sub 100 de kWh pe lună, vor fi implementate măsuri de sprijin specifice, mai ales pentru gospodăriile vulnerabile.
„Vom găsi măsuri ţintite pentru cei care sunt vulnerabili, cei care au într-adevăr nevoie de sprijin”, a declarat Burduja, citat de Agerpres, subliniind că aceste măsuri vor viza în mod special familiile cu venituri mici și cele din zonele rurale.
Sebastian Burduja: „Asta trebuie să facă şi românii”
Sebastian Burduja a oferit un exemplu pentru a explica necesitatea ajustării măsurilor de sprijin. ministrul a comparat situația unui apartament din cartierul Primăverii din București, care beneficiază de subvenții pentru un consum mic de energie, cu un apartament dintr-o comună din Alba, unde o familie cu trei copii face eforturi să se încadreze în limita de 100 de kWh. Ministrul a subliniat că nu este corect ca ambele gospodării să primească aceeași subvenție, având în vedere diferențele socio-economice.
„Vom face ceea ce au făcut absolut toate statele din Uniunea Europeană. Au ţintit măsura de sprijin pe nivelul socio-economic al gospodăriei. Asta trebuie să facă şi românii”, a adăugat Burduja.
Burduja dă asigurări că facturile la energie nu vor crește la iarnă
Ministrul Energiei a dat asigurări că românii nu se vor confrunta cu majorări ale facturilor la energie în această iarnă și că schema de compensare-plafonare rămâne în vigoare până în primăvara anului viitor.
„Nu vor fi facturi mai mari față de cele de anul trecut”, a precizat Burduja, subliniind că prețurile maxime reglementate de 0,68 lei, 1 leu sau 1,3 lei, în funcție de nivelul de consum, vor rămâne aceleași.
De asemenea, Burduja a evidențiat că, de când a preluat funcția, a reușit să mențină schema de compensare-plafonare, iar în unele cazuri facturile au scăzut semnificativ.
„De prin iunie s-a simţit o ieftinire la gaz, cam de 20%, iar la energie electrică, pentru cei care au avut un consum de peste 300 de kWh, de asemenea cam 10-15% s-au ieftinit facturile”, a adăugat ministrul Burduja.