Ministerul Educației a emis miercuri un comunicat de presă în care răspunde la investigația publicată luni de Snoop.ro, care detaliază acuzațiile de abuz sexual aduse profesorului Alfred Bulai de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Mai multe studente l-au acuzat pe profesorul universitar de comportament abuziv și hărțuire sexuală. Dezvăluirile au stârnit un val de reacții atât în mediul public, cât și în cel online.
Verificări în toate universitățile din țară: „Nu tolerăm nicio abatere”
Ministerul Educației a cerut Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) să efectueze verificări amănunțite în toate universitățile pentru a identifica și gestiona cazurile de hărțuire sexuală.
„Nu tolerăm nicio abatere care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană în sistemul de învățământ și susținem demersurile SNSPA pentru clarificarea și soluționarea aspectelor semnalate în spațiul public ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar” se precizează în comunicatul Ministerului Educației.
Noua legislație privind hărțuirea sexuală și violența psihologică
Ministerul a menționat că noua lege a învățământului superior, adoptată în 2023, include definiții clare pentru actele de hărțuire sexuală și violență psihologică, obligând universitățile să respecte aceste prevederi.
Comunicatul precizează că noua lege a învățământului superior cuprinde definiții clare pentru actele de hărțuire sexuală și violență psihologică” și că toate universitățile trebuie să adere la aceste standarde.
Măsuri și reglementări pentru universități
Ministerul Educației a continuat să îmbunătățească legislația în domeniul eticii și deontologiei universitare prin mai multe măsuri:
- Adoptarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară, care interzice orice formă de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare.
- Stabilirea obligației ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară.
- Stabilirea obligației comisiilor de etică universitară de a realiza activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie, începând cu anul universitar 2024-2025.
- Obligația universităților de a elabora ghiduri operaționale prin care se detaliază procedurile legale și administrative privind abordarea și soluționarea încălcărilor normelor de etică și deontologie universitară, precum și a comportamentelor abuzive ale membrilor comunității universitare.
Centralizarea cazurile de hărțuire sexuală și gestionarea lor la nivelul fiecărei universități
Ministerul Educației a anunțat că auditarea comisiilor de etică universitară va include:
- Verificarea cazurilor care au vizat elemente de hărțuire sexuală sau fapte asimilate.
- Modul în care aceste cazuri au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituțional.
- Raportarea la măsuri de prevenție și prezentarea inițiativelor instituționale pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică și combaterea discriminării, abuzurilor și hărțuirii de orice tip.
Dacă nu se rezolvă o problemă în universitate, poate fi sesizat Ministerul Educației
Ministerul a subliniat că orice abatere a unui profesor poate fi sesizată către comisia de etică a universității, cu respectarea confidențialității reclamantului.
„Ministerul Educației poate fi sesizat pentru orice situație care vizează nerespectarea prevederilor și a procedurilor legale care privesc etica și deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluționată la nivelul instituției de învățământ superior”, se arată în comunicat.
Ministrul Educației, după acuzațiile de abuz sexual de la SNSPA: „Impactul este cu atât mai devastator”
Ministra Educației, Ligia Deca, a apreciat curajul victimelor de a-și face publice experiențele și a solicitat universităților să sancționeze sever orice abatere de la normele de etică și integritate.
„Hărțuirea sexuală este un flagel care are consecințe dezastruoase atât asupra victimelor, cât și asupra climatului profesional din orice organizație. Atunci când cei care hărțuiesc sunt și în poziții care presupun încredere și autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze”, a declarat Deca.
Ligia Deca: „Orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată”
Ministra Educației a cerut universităților să sancționeze aspru orice abatere de la normele de etică și integritate academică.
„Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional”, a transmis Ligia Ligia Deca.
Agenția pentru Egalitatea de Șanse: „Prevalența violenței împotriva femeilor”
Tot miercuri, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a susținut că situația profesorului Alfred Bulai „scoate în evidență, încă o dată, prevalența violenței împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, și subliniază relațiile de putere inegale dintre femei și bărbați, care stau la baza acestor abuzuri”.
Agenția a reamintit că victimele violenței domestice, discriminării pe criteriu de sex și traficului de persoane pot apela numărul de telefon 800.500.333, un serviciu disponibil 24/7.
„Recomandăm victimelor hărțuirii sexuale și violenței sub toate formele să apeleze la instituțiile statului pentru consiliere și suport, inclusiv, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din fiecare județ și Poliția Română. Mai mult decât atât, în toate județele țării, există pentru victimele violenței și ale discriminării pe criteriul de sex: Locuințe Protejate, Centre de primire în regim de urgență, Centre de recuperare, Centre de consiliere, Centre de informare și sensibilizare a populației, Centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale, create atât de organisme publice, cât și private.”, precizează Agenția pentru Egalitatea de Șanse.
Cazul Alfred Bulai
Jurnaliștii de la Snoop.ro au documentat abuzurile profesorului Alfred Bulai, care au arătat inclusiv întâlniri cu studentele în afara campusului pentru discuții neadecvate și comportamente abuzive. Profesorul este acuzat că le cerea studentelor să se dezbrace pentru a-și demonstra încrederea în sine și discuta ore întregi despre cum trebuie să se poarte o femeie pentru a-și satisface partenerul. Investigația a inclus înregistrări audio și video cu declarațiile victimelor și reacția profesorului.
Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, a deținut multiple funcții de conducere la SNSPA și alte instituții, inclusiv președintele Agenției pentru Strategii Guvernamentale și membru în Consiliul de administrație al TVR. De-a lungul carierei, a coordonat proiecte pentru Banca Mondială și Universitatea București și a câștigat sume semnificative din pozițiile deținute.