Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România, care includ copii din mediul rural, aceștia propunând soluții pentru îmbunătățirea sistemului educațional. Discuțiile au abordat subiecte precum asigurarea transportului și extinderea Programului Național Masă Sănătoasă.
Ministerul Educației a anunțat, joi seară, că Daniel David s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România, tineri cu vârste între 12 și 18 ani, care dau voce copiilor din mediul rural.
„Astfel, copiii au evidenţiat necesitatea introducerii gândirii critice ca unitate de învăţare, pentru a sprijini elevii în procesul de analiză şi luare a deciziilor informate. De asemenea, au subliniat nevoia îmbunătăţirii accesului la educaţie, atât prin asigurarea unui transport şcolar eficient, cât şi prin extinderea Programului Naţional Masă Sănătoasă, astfel încât toţi copiii, indiferent de mediul în care trăiesc, să beneficieze de condiţii optime pentru educaţie”, au transmis reprezentanţii ministerului.

Conform acestora, un alt subiect discutat a fost integrarea interdisciplinarității în materiile școlare, pentru a le permite elevilor să stabilească mai ușor legături între diferite domenii de studiu și să beneficieze de o educație aplicată, adaptată nevoilor actuale.
„De asemenea, în contextul noilor planuri-cadru pentru liceu (proiecte), copiii din Consiliu au solicitat să se ţină cont atât de nivelul de pregătire al profesorilor, cât şi de dificultăţile pe care elevii le-ar putea întâmpina în alegerea reală a disciplinelor opţionale”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
O altă propunere provocatoare adresată ministrului Daniel David a fost să se implice în lumea tinerilor prin crearea de conținut educațional pe platforma TikTok (și/sau alte rețele sociale), un demers pe care ministrul Educației și Cercetării l-a adoptat, susținut și anunțat recent ca un pilon esențial al programului de combatere a pseudoștiinței și manipulării.
”Conform studiilor, nu există diferenţe semnificative între modul în care elevii din mediul urban şi cei din mediul rural utilizează TikTok (şi/sau alte reţele sociale), ceea ce oferă oportunitatea de a reduce decalajele educaţionale prin promovarea unor materiale informative accesibile tuturor elevilor”, a declarat ministrul.

Oficialii instituției au precizat că ministrul a acceptat propunerile primite, a ținut cont de experiențele împărtășite de copii și a subliniat că obiectivul său este o reformă reală a învățământului românesc, având ca punct de plecare mediul rural, unde există multiple dificultăți, dar care pot fi depășite (de la infrastructura școlară la pregătirea cadrelor didactice).
”Este necesară o abordare coerentă şi susţinută pentru a asigura un sistem educaţional echitabil şi de calitate pentru toţi copiii, indiferent de locul în care trăiesc. Încerc să înţeleg cât mai bine funcţionarea sistemului de educaţie prin discuţii directe cu cei implicaţi în acest sistem, pentru a putea prezenta în luna mai un diagnostic, iar în baza acestuia, propuneri care sa reformeze sistemul în beneficiul tuturor actorilor implicaţi”, a conchis Ministrul Educației, Daniel David.