Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a participat marți, 18 martie, la dezbaterea despre traficul și consumul de droguri în școli și licee, organizată de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României. Acesta a anunțat că va sprijini implementarea mai eficientă a unui mecanism care să permită semnalarea anonimă a activităților legate de droguri în școli și în jurul acestora, solicitând totodată facilitarea accesului la pachete integrate de tratamente medicale și psihologice.
Ministerul Educației anunță marți după-amiază că ministrul Daniel David a participat la dezbaterea privind traficul și consumul de droguri în școli și licee, organizată de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României.
„Alături de alte aspecte relevante (ex. mii de activităţi antidrog derulate anual în sistemul de educaţie ), ministrul a punctat ideea că avem deja multe forme (reglementări) bune în zona combaterii traficului şi a consumului de droguri, dar că trebuie să le dăm conţinut şi să le facem să funcţioneze mai bine”, a transmis Ministerul Educaţiei.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, acest lucru se poate face „prin abordări integrate raţional la cel puţin trei niveluri”:
- Zone curate, fără droguri şi dealeri, în jurul şcolilor şi în şcoli;
Prevenţie primară şi secundară bazată pe dovezi, făcută de specialişti din domenii diverse, coordonaţi în intervenţii validate ştiinţific de specialişti în psihologia modificărilor cognitiv-atitudinale şi comportamentale, incluzând aici şi educaţia cadrelor didactice (şi, în general, a întregului personal din şcoli) şi a părinţilor
Unităţi de tratament medical şi psihologic, inclusiv pentru prevenţie terţiară şi prevenirea recăderilor, toate bazate pe dovezi.
„Pentru a facilita nivelul 1, ministrul a remarcat colaborarea foarte bună cu ministerele/autorităţile responsabile de siguranţă şi ordine publică (ex. ministrul afacerilor interne) şi a anunţat că va încuraja implementarea mai eficientă a unui mecanism care să permită semnalarea anonimă a activităţilor legate de droguri în şcoli şi în jurul şcolii. La nivelul 2 ministrul a punctat necesitatea unor intervenţii cât mai personalizate, în care se alternează mijloacele bazate pe „pedepse” (descurajare) şi „recompense” (ex. cultură personală şi organizaţională antidrog, activităţi alternative, precum sportul etc.). Tot aici ministrul a punctat noile discipline/module de învăţare legate de stilul de viaţă sănătos şi educaţia pentru sănătate din noile planuri-cadru propuse recent la nivelul învăţământului liceal”, a mai specificat Ministerul Educaţiei.
Conform reprezentanților săi, la nivelul 3, ministrul a subliniat necesitatea facilitării rapide a accesului la pachete integrate de tratamente medicale și psihologice, bazate pe dovezi.
Prevenire consum de droguri – abordare pe mai multe niveluri

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat pe 21 februarie, la Medika TV, că prevenirea consumului de droguri trebuie realizată printr-o abordare pe mai multe niveluri, primul dintre acestea fiind controlul spațiului din jurul școlilor.
„Dacă nu reuşim să împingem din jurul şcolilor dealerii, dacă nu reuşim să blocăm intrarea în şcoală a drogurilor, avem o problemă”, afirma ministrul.
Ulterior, la același post, Daniel David a declarat că situația în școli din perspectiva consumului de droguri “arată foarte prost” și, din acest motiv, se caută soluții.
El a vorbit despre necesitatea creării unei “arhitecturi” de instituții care să combată acest flagel, subliniind însă că, în primul rând, părinții trebuie să intervină.