- Ministrul Economiei: “Sunt bani foarte mulţi în buget, peste 100 miliarde lei pe investiţii”
- Ministrul Economiei, despre ce generează creștere economică pentru țara noastră
- The Economist: În următorii ani, România va avea cea mai mare creştere economică în UE
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat că economia românească are o creştere economică substanţială pentru Europa, fiind previzionată la 3,4%.
„Creşterea economică în acest moment este în principal pe atragerea de fonduri europene, pe dinamica pe care o dau toate proiectele de investiţii. Sunt bani foarte mulţi în buget, peste 100 miliarde lei pe investiţii”, a adăugat social-democratul.
Ministrul Economiei, despre atragerea de fonduri europene
Experții FMI au venit, între timp, în România, în prima sa vizită a anului 2024, iar discuțiile cu autoritățile din România sunt cruciale: taxele, impozitele si pensiile româniilor. Timp de patru zile, Fondul Monetar Internațional va purta discuții cu Guvernul, dar și cu reprezentanți ai mai multor instituții.
Discuțiile vor continua timp de patru zile, iar în ultima zi a vizitei FMI se va întâlni cu ministrul Marcel Boloș, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și cu premierul Marcel Ciolacu.
Reprezentanții FMI au propus o singură cotă TVA, eșalonarea recalculării pensiilor și impozit progresiv pe salariu care să ajungă la 25% în funcție de valoarea salariului.
Ministrul Economiei: „O creştere economică substanţială pentru Europa, 3,4% este previzionat”
“Chiar citeam articolul din The Economist care spunea că, în următorii ani, România va avea cea mai mare creştere economică în UE, peste 3% comparat cu o creştere economică previzionată undeva un 0,5 până în 1% în Estul Europei, ceea ce va face ca România să arate din această perspectivă din ce în ce mai bine”, a afirmat Ştefan-Radu Oprea, luni la Antena 3 CNN.
„Sunt bani foarte mulţi în buget, peste 100 miliarde lei pe investiţii”
“Marile proiecte de infrastructură generează creştere economică. Zona IT-ului, a softului generează creştere economică, dar venim cu programe, cu scheme de ajutor de stat, astfel încât să maximizăm aceste creşteri. Ştiţi foarte bine că astăzi importăm materiale de construcţie, undeva aproape 70-80% din materialele puse în practic într-unul dintre aceste proiecte despre care spuneam.
Venim cu o schemă de ajutor de stat Construct Plus astfel încât să producem în România mai multe materiale de construcţii, astfel încât să maximizăm toată acest potenţial pe care îl avem pentru creştere economică. Până la urmă, ce trebuie să însemne pentru români? Mai multe locuri de muncă, mai bine plătite. Reuşind acest lucru înseamnă că în România va fi cu certitudine mai bine”, a completat Oprea.
Întrebat pe ce ne bazăm atunci când spunem că va fi această creştere economică şi din ce vine ea, ministrul Economiei a răspuns: „Creşterea economică în acest moment este în principal pe atragerea de fonduri europene, pe dinamica pe care o dau toate proiectele de investiţii.”
Ministrul Economiei, despre o țară bogată cu multe proteste
Sindicaliștii din administrație sunt gata să intre în grevă generală. Printre ei se numără și salariații responsabili de pregătirea alegerilor din 2024. În total, angajații din peste 800 de primării au anunțat că vor opri activitatea, începând de zilele viitoare.
Reamintim în acest context și de greva fermierilor, dar și de amenințările SANITAS în ceea ce privește declanșarea grevei generale din sănătate, dacă nu le sunt rezolvate revendicările.
Mai exact, în mijlocul acestui context de proteste în toată țară și angajații din adminstrație se pregătesc să-și ceară drepturile. În total, vorbim despre 813 primării – cele mai multe din Iași – își vor sista activitatea în perioada următoare.
CITIȚI ȘI:
Breaking news! Experții FMI ajung luni la București. Economia României, sub lupă/ Primele reacții