Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, marți, într-o intervenție televizată, că obiectele de patrimoniu sustrase de la muzeul din Drents (Olanda) vor fi găsite intacte. Ea a spus, de asemenea, când va începe prima inventariere completă a patrimoniului României.
Ministrul Culturii: Obiectele furate de la muzeul din Drents vor fi găsite intacte
Natalia Intotero este convinsă că obiectele care au fost furate (celebrul Coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur) vor fi găsite intacte.
„Dacă îmi cereți o opinie proprie, eu simt că obiectele care au fost furate le vom găsi intacte, pentru că valoarea lor este imensă dacă ele rămân intacte. Nu dacă sunt distruse, nu mai reprezintă o valoare.”, a declarat Natalia Intotero, într-o intervenție la B1 TV.
„Până în momentul de față alte informații nu avem și așa cum am aflat cu toții, această componentă de a transmite noi informații revine colegilor de la Ministerul Afacelor Interne. Ceea ce a ținut de colegii de la Muzeul Național de Istoria României, partea Ministerului Culturii, a fost aceea de a pune la dispoziția organelor de anchetă toate datele care au fost necesare pentru buna desfășurare. Am încredere în autoritățile olandeze că vor reuși să îi identifice pe cei care au comis acest jaf.”, a mai spus ministrul.
Când va avea loc prima inventariere completă a patrimoniului
Intotero a mai spus că au avut loc mai multe schimbări importante în gestionarea patrimoniului național. Printre acestea se numără:
- a început procesul de modificare a legislației privind expozițiile internaționale;
- până la adoptarea noii legislații, toate expozițiile internaționale sunt blocate;
- se va limita perioada de expunere în străinătate la maximum 6 luni, urmând ca obiectele să rămână obligatoriu în România cel puțin 6 luni;
- se va armoniza legislația privind transportul obiectelor valoroase.
În ceea ce privește prima inventariere completă a patrimoniului României, ministrul Natalia Intotero a anunțat că aceasta va avea loc după luna mai.
Inventarierea pieselor de tezaur urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii mai. Abia după aceea va începe inventarierea completă a patrimoniului mobil. În paralel, toate piesele vor fi reevaluate pentru a stabili valoarea corectă în cazul în care vor fi solicitate despăgubiri.
Cum se numesc cei care ar fi furat Tezaurul Dacic
Persoanele care sunt bănuite că au furat Tezaurul Dacic se numesc Douglas Chesley Wendersteyt și Bernhard Zeeman, conform celor de la De Telegraaf.
Fotografiile celor doi suspecți au fost făcute publice de autorități „în speranța că vor fi oferite mai multe informații despre locurile unde au fost și persoanele cu care s-au întâlnit înainte de jaf”.
Anchetatorii au ajuns la cei doi după ce au găsit o geantă şi haine. În același timp, polițiștii au cerut informaţii despre un Ford Transit negru, pe care l-ar fi condus unul dintre suspecţi.