Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că interdicţia cerealelor ucrainene în România nu va expira, el precizând că a fost de multe ori în Portul Constanţa şi poate să îi asigure pe fermierii români că anul acesta au dane separate pentru exportul de cereale.
Ministrul Agriculturii a declarat în emisiunea România Poilitică de la Prima News că interdicţia cerealelor ucrainele în România nu va expira.
”România a fost primul stat care a ajuns la o înţelegere cu Ucraina, am creat practic un mecanism privind licenţierea produselor care pot fi comercializate pe teritoriul României. Intermediarii au fost eliminaţi din această Ordonanţă privind importul de cereale pe teritoriul României”, a subliniat Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a menţionat că se discută în continuare despre culoarele de solidaritate.
”Am fost de multe ori în Portul Constanţa şi pot să îi asigur pe fermierii români că anul acesta au dane separate pentru exportul de cereale”, a precizat Florin Barbu.
În ianuarie 2024, exporturile de cereale ucrainene au fost la nivelul din martie 2023
În luna ianuarie a acestui an, Ucraina a exportat aproximativ 7,3 milioane de tone de produse alimentare, din care 60% au fost transportate pe mare, la fel ca în martie 2023 cu inițiativa cerealelor, a remarcat Arnaud Petit, directorul CIC, la Euractiv.
International Grains Council, o organizație interguvernamentală care promovează cooperarea în comerțul global cu cereale, a prezentat datele la Forumul anual privind perspectiva agriculturii, desfășurat la Washington săptămâna trecută.
„De la începutul recoltei de grâu pe 20 august, peste 700 de nave au traversat coridoarele maritime securizate de autoritățile ucrainene”, a explicat domnul Petit pentru Euractiv. Aceste nave comerciale trec în principal prin Canalul Suez și Marea Roșie, a adăugat el, în ciuda perturbărilor recente ale rutelor comerciale din Marea Roșie din cauza atacurilor rebelilor Houthi.
Viceministrul ucrainean al Economiei și Comerțului, Taras Kachka, a evidențiat acest succes în timpul vizitei sale la Bruxelles săptămâna trecută: „Datorită situației de apărare și securitate din Marea Neagră, putem garanta siguranța navigației în apele teritoriale ucrainene” , subliniind creșterea exporturilor prin intermediul Marea Neagră.
Faptul că nu au existat atacuri asupra navelor comerciale care transportau alimente de la sfârșitul inițiativei ONU pentru cereale reflectă un „tip de interes comun” între ruși și ucraineni, a analizat dl Petit.„Producătorii ruși de cereale, în special din centrul țării, se luptă cu prețuri mici, au stocuri considerabile și au nevoie să exporte. »
Riscul pentru fermierii ruși este o deteriorare a „condițiilor economice ale producătorilor”, a adăugat directorul CIC, ceea ce înseamnă că ambele părți au un interes personal în asigurarea siguranței transportului alimentar peste Marea Neagră.
Blocajele din Marea Neagră au împins UE să deschidă „coridoare de solidaritate” pentru produsele ucrainene
Din iunie 2022, Bruxelles-ul și-a liberalizat complet comerțul cu Ucraina, prin suspendarea taxelor vamale și a cotelor de import.
Cu toate acestea, fermierii europeni au ieșit în stradă când afluxul de exporturi ucrainene în unele sectoare agroalimentare a condus la scăderea prețurilor la produsele lor, ceea ce i-a determinat pe unii să solicite măsuri de protecție .
Creșterea cantității de produse care pot fi transportate prin Marea Neagră ar putea ajuta la atenuarea tensiunilor dintre Ucraina și fermierii din UE, cel puțin în ceea ce privește cerealele. Într-adevăr, utilizarea rutei Mării Negre ar face posibilă exportul direct în țara de destinație, fără a tranzita neapărat prin UE.
„Vestea bună este că [mulțumită refacerii coridorului Mării Negre] Ucraina ar putea vinde aceeași cantitate de grâu ca anul trecut ”, a spus Petit.
Probleme pe piața internă a UE
Riscul ca cerealele ucrainene să sature piața UE este mare, în special primăvara, când fermierii ucraineni tind să „vândă recolta pentru a cumpăra îngrășământ pentru sezonul următor” , a explicat dl Petit. Modelul de afaceri pentru produsele alimentare ucrainene se bazează în primul rând pe „culturi de numerar ”, fără subvenții sau scuturi tarifare pentru a proteja veniturile fermierilor.
„Ar putea fi bine ca UE și Ucraina să discute despre modul în care fermierii ucraineni pot avea lichidități pentru a-i împiedica să-și vândă cerealele, chiar și pe piața neagră, pentru că acest lucru se întâmplă”, a spus el, a declarat domnul Petit.
„Trebuie să ținem cont de faptul că există fermieri în unele state membre ale UE, cum ar fi Spania și Italia, care au nevoie de cereale [ucrainene], în special porumb, pentru a-și hrăni animalele” , a adăugat el.
Cu toate acestea, UE nu este capabilă din punct de vedere logistic să gestioneze un astfel de aflux de cereale în cadrul pieței unice, a continuat dl Petit. „UE este bine organizată pentru a exporta grâu și cereale către țări terțe, prin porturi de la Marea Baltică, coasta Atlanticului sau chiar Marea Neagră, dar când vine vorba de transportul grâului pe piața internă, acest lucru nu funcționează deloc.”
Mai multe produse din semințe oleaginoase, mai puțin grâu
Conform perspectivelor CIC, fermierii ucraineni produc mai puțin grâu în timp ce își măresc producția de semințe oleaginoase, iar această tendință va continua până în 2025. Pentru sezonul următor, analiștii CIC se așteaptă la o creștere a producției „complexului de semințe oleaginoase, inclusiv semințe de floarea soarelui, soia și rapiță”. , și o reducere a producției de grâu, porumb și orz.
„Din păcate, odată cu războiul din Ucraina, va fi nevoie de timp pentru a reconstrui sectorul grâului din Ucraina. Sectorul agricol ucrainean nu va mai fi la fel ca înainte de începerea războiului din Ucraina. Este sigur ”, conchide directorul CIC.
CITIȚI ȘI:
Scandalul cerealelor din Ucraina: Fermierii români au ajuns la un acord cu ministrul Agriculturii