„Cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, am inițiat un maraton de mulțumiri pentru prietenii și partenerii care au ajutat țara noastră”, se arată într-un comunicat postat pe contul de Twitter/X al ministerului ucrainean al Apărării.
România nu figurează pe lista țărilor cărora Ucraina „le-a mulțumit” pentru ajutorul oferit în războiul cu Rusia, în cadrul unei campanii inițiate pe contul de Twitter al ministerului ucrainean al Apărării, cu prilejul zilei naționale a Ucrainei, de pe 24 august.
„Poporul ucrainean va fi mereu recunoscător pentru acest sprijin”. Ucraina a mulțumit astfel, cu această ocazie, următoarelor state NATO pentru ajutorul militar și umanitar oferit în războiul cu Rusia: Marea Britanie, SUA, Canada, Estonia, Spania, Franța, Olanda, Luxemburg, Italia, Danemarca, Norvegia, Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Finlanda. De asemenea, au fost aduse mulțumiri și unor state care nu sunt membre ale Alianței, precum Australia, Japonia și Suedia. În total, dintre cele 31 de state membre NATO, ucrainenii nu au transmis „mulțumiri” în cazul a 11 state: Albania, Belgia, Croația, Grecia, Ungaria, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Slovenia și Turcia. Chiar dacă Bulgaria nu figurează nici ea pe lista „mulțumirilor” armatei ucrainene, în schimb, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a mulțumit personal Bulgariei, într-o postare separată.
De asemenea, pe contul de Twitter al ministerului ucrainean de Externe, se menționează mesajele de felicitare adresate de Ziua Ucrainei din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și a liderilor Belgiei, Austriei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Slovaciei, Greciei și Georgiei.
În prezent, politica României este „de a nu se referi” la sprijinul militar pentru Ucraina. Conform PentagonLeaks – scandalul legat de scurgerea de documente secrete ale armatei americane – România are un rol la fel de important ca Polonia în ajutorarea Ucrainei, potrivit Digi 24.
Fostul ministru Ministru al Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, declara în aprilie 2023, într-o conferință de presă, următoarele: „După cum am menţionat în repetate rânduri, politica României este de a nu se referi la această chestiune a sprijinului militar, având în vedere necesitatea ca ajutorul pe care Uniunea Europeană, statele membre, NATO şi statele membre NATO îl acordă Ucrainei să fie cât mai eficient”, potrivit Agerpres.