Luni, ministrul finanțelor din Marea Britanie, Rachel Reeves, a anunţat că noul Guvern va debloca proiecte de infrastructură şi investiţii private într-o “misiune naţională” pentru a stimula creşterea economică. Acest lucru este parte din strategia lor mai largă de relansare a economiei, după pandemia COVID-19.
Rachel Reeves, prima femeie ministru al Finanțelor din Marea Britanie
Rachel Reeves, o fostă economistă de la Banca Angliei, a fost numită vineri de către noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, în funcția de ministru al Finanțelor. Ea este prima femeie din istoria Marii Britanii care ocupă acest post important.
În acest weekend, Reeves și Starmer au ajuns la un acord cu privire la primele măsuri care vor fi adoptate pentru a aborda prompt problemele grave din Regatul Unit.
“Sunt conștientă că nu putem schimba lucrurile peste noapte. Ne confruntăm cu o moștenire cumplită, dar ne-am pregătit în consecință,” a afirmat noul ministru al finanțelor, pledând pentru soluționarea problemei deficitului de locuințe noi și accelerarea aprobării proiectelor de infrastructură planificate, inclusiv parcurile eoliene. “Nu putem pierde timpul,” a adăugat el.
Noul ministru al Finanțelor al Marii Britanii, se angajează să atragă investitori post-Brexit

Reeves dorește să atragă și investitori, care își retrăseseră ofertele după votul Brexit din 2016. “După 14 ani, Marea Britanie are un guvern stabil, care sprijină mediul de afaceri, dorește să devină partenerul oamenilor de afaceri și este deschis pentru colaborare. Într-o lume incertă, Regatul Unit reprezintă un loc sigur pentru a face afaceri”, a declarat oficialul.
Reeves şi Starmer trebuie să găsească resurse pentru a susţine creşterea economică şi a spori cheltuielile cu serviciile publice, dar fără a majora impozitele principale pentru cei care muncesc. Aceasta poate fi o provocare având în vedere că nivelul de trai este neschimbat din 2010, datoria publică se apropie de 100% din PIB iar procentajul impozitelor în raport cu PIB-ul este pe cale de a ajunge la cel mai mare nivel de după Cel De-al Doilea Război Mondial.
Ca rezultat al pandemiei, economiile Germaniei şi Marii Britanii au fost printre cele mai afectate dintre țările G7 (grupul celor mai puternic industrializate). Se estimează că în acest an, PIB-ul Marii Britanii va crește cu mai puțin de 1%.