Astăzi, la Ministerul Energiei, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a semnat cel de-al zecelea contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare, pentru implementarea „Proiectului-pilot DigiTEL Green – Retehnologizare stația 220/110/20kV Mostiștea”.
Valoarea contractui abia semnat este de 48 de milioane de euro, reprezentând o finanțare nerambursabilă, potrivit comunicatului emis de Ministerul Energiei. Ceremonia de semnare a avut loc în prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a Președintelui Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Ștefăniță Munteanu. Stația Mostiștea este al doilea proiect de retehnologizare a unei stații în concept digital, după Stația Alba Iulia, proiect care beneficiază de asemenea de finanțare din Fondul pentru Modernizare.
Proiectul propus aduce în prim-plan o abordare tehnologică de ultimă generație care are ca obiectiv transformarea stației într-un concept complet digital și inovator, cu un impact redus asupra mediului. Investiția totală în proiect este de peste 57 de milioane de euro, din care suma de 48 de milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din fonduri europene, prin intermediul Fondului pentru Modernizare.
Burduja: Fondul pentru Modernizare este garanția dezvoltării României
„Această finanțare susține proiectele de modernizare a sistemului energetic național promovate de Ministerul Energiei, una dintre prioritățile cheie pe care le-am enunțat încă de la preluarea mandatului. Digitalizarea este o condiție esențială pentru o energie verde, care protejează mediul și promovează eficiența. Energia viitorului înseamnă tehnologii performante, pe care noi vom continua să le finanțăm în ritm accelerat. Fondul pentru Modernizare este garanția dezvoltării României și a trecerii într-o nouă paradigmă a tranziției energetice: decarbonizare, descentralizare, digitalizare”, a declarat Sebastian Burduja după semnarea contractului.
“Vă reamintesc că obiectivele aderării României la «Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică» sunt triplarea capacității mondiale de producție a energiei regenerabile și dublarea eficienței energetice până în 2030. Misiunea pe care mi-am asumat-o ca ministru al energiei nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generații”, a mai spus el.
Proiectul-pilot DigiTEL Green reprezintă un angajament investițional al Transelectrica, în conformitate cu politicile și directivele europene din domeniul energiei. Scopul acestui proiect este de a dezvolta și moderniza infrastructura energetică, adoptând soluții tehnologice și echipamente de ultimă generație care să contribuie la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.
Tranziție către o infrastructură energetică mai sustenabilă și eficientă
Proiectul este inclus în Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2022-2031, fiind parte a portofoliului de proiecte al Transelectrica. Implementarea acestuia va contribui la reducerea amprentei ecologice și la tranziția către o infrastructură energetică mai sustenabilă și eficientă, în conformitate cu obiectivele de mediu și climă ale Uniunii Europene.
„În contextul unei tranziții energetice accelerate, actualele mecanisme de finanțare europeană oferă un sprijin consistent în ceea ce privește investițiile care se vor realiza în următorii ani în energie, iar Transelectrica este pregătită să acceseze toate posibilitățile oferite. Odată cu semnarea contractului pentru Retehnologizarea Stației Mostiștea, avem 10 proiecte cu finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de peste 470 de milioane de euro”, a spus Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului Transelectrica.
“Odată cu semnarea acestui contract de finanțare, aliniat cu obiectivele strategice europene privind dezvoltarea durabilă, Transelectrica marchează un progres în ceea ce privește sustenabilitatea și inovația în sectorul energetic național. Este o dovadă clară că rămânem angajați în sprijinirea tuturor eforturilor de transformare a infrastructurii energetice pe întreg parcursul tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic”, a mai adăugat el.